Praga per Nadal

Aquestes festes serveixen per alguns per a descobrir diferents ciutats europees. Aquesta pràctica ha donat peu al que coneixem com a turisme nadalenc. Els freaks de l'enoturisme ja no estan sols! Acaba d'arribar el Xmastourist 👰. 
Si alguna cosa predomina per aquestes dates és que a tots el cor se'ns estova amb el que perseguim obstinadament i sense mesura les dolces melodies de Nadal i embogim amb la "lluerno" dels llums que decoren els nostres carrers.
El pont Carlos sobre el caudalos riu Moldava
Fa tot just un any que la febre nadalenca ens va portar fins a Praga. El fort llegat històric, la màgia que desprenen els seus carrers, la seva dimensió que fa que sigui molt pràctica per a visitar-la, el baix cost de la vida... sumen sobrats motius perquè sigui una de les ciutats europees més visitades.   

Dia 1. Arribem a Praga pel migdia. Temps per deixar les maletes al Airbnb just al costat de la plaça Venceslau - un dels llocs que pot explicar més de l'historia recent d'aquesta ciutat -. El sol cau aviat i ens donem presa a presenciar la posta de sol al pont Carles.
Les darreres llums de la tarda són un dels moments més especials de Praga
Tota una sorpresa va ser trobar-se aquest personatge encenen els llums de manera tradicional que rodegen el pont Carles
La primera tarda passa molt i molt ràpid. Quedem bocabadats a cada cantonada i aviat es fa notar el cansament acumulat del viatge. Tornem a l'hotel, però no abans de trepitjar el primer mercat de Nadal de la ciutat.
A la plaça Wenceslao, just al costat del nostre hotel, s'hi celebra aquest bonic mercat de Nadal
Dia 2. Comença un nou dia a Praga, avui si amb ganes de recorre la ciutat de cap a cap. Perdre'ns per ella és el nostre principal objectiu. Així visitem la ciutat vella (Staré Mesto) i el barri de Mala Strana: el rellotge astronòmic (de l'any 1410), el temple de Tyn, les torres de la pólvora i de l'àntic ajuntament... Praga és meravellosa!
Comença la nostra particular ruta per la plaça Venceslau
El rellotge astronòmic en primer pla... el que ens recorda cada hora el pas del temps.
Els tramvies poden ser un bon aliat en el cas d'anar d'un punt a l'altra de la ciutat
La gastronomia txeca és variada i aquest primer dia escollim un fabulós goulash per alimentar-nos. El vi? poc i car. Praga és terra de cervesa i triem aquesta per omplir les nostres copes al llarg de tots aquests dies. 
La tarda-nit d'aquest segon dia ens porta de nou al pont Carles
Dia 3. Dia que comença visitant el castell de Praga i la catedral de Sant Guiu (de l'any 1344) a l'altra banda del riu Moldava. Us hi podeu acostar a peu, però nosaltres escollim el tramvia. Mentre ens esperem per entrar a la catedral aprofitem a fer un most a un petit mercat de productes locals que trobem just darrera la catedral.

Entrem a la catedral i aquesta ens sorprèn de lo majestuosa que arriba a ser. En ella hi han estat tots els reis de Bohèmia. A pocs metres d'aquesta trobem el carrer de l'or i de l'alquimia de Praga. Un dels altres punts imprescindibles de visitar d'aquesta ciutat. Aquí va viure durant uns anys el filòsof F.Kafka
Interior de la catedral de Sant Guiu
Avui el carrer de l'or és ple de botiguetes
La catedral de fons presideix moltes de les fotografies de Praga
Cap al vespres tornem a la plaça del rellotge astronòmic. Hipnotitzats per la màgia d'aquest lloc, el seu mercat, l'arbre de Nadal presidint la plaça... prenem lloc per veure un petit espectacle infantil.
Al voltant del rellotge astronòmic sempre hi ha gent... especialment a les hores punta.
Pels que busquen una opció més romàntica per visitar Praga
De camí a l'hotel ens trobem a Sant Nicolau al qui els nens i nenes li canten nadales txeques i ell els hi ofereix dolços. Com que això del txec ho portem força malament i el Guiu volia els dolços de Sant Nicolau no va quedar més remei que cantar una nadala catalana... (amb la cara de sorpresa dels que eren per allà) 😁 
Després de la prova una merescuda i dolça recompensa
Dia 4. Ens aixequem amb l'intenció de passar pel barri més exclusiu de la ciutat de Praga, el barri jueu - Josefov -. Un barri que avui no té res a veure amb el seu passat quan va ser destruït i perseguits fins a la mort molts dels seus veïns. Les cames ens porten fins al cementiri - un trist record d'aquella època -. També fins a una de les seves sinagogues.
Sinagoga de Jerusalem, una de les més grans de Praga i més moderna
Ja per la tarda, busquem fer una visita guiada per Praga de la mà (free tour). A la plaça de ciutat vella (Staromestské námestí) trobareu en un de les seves cantonades amb paraigües guies que us poden donar un tomb per la ciutat de manera gratuita (això sí... amb alguna propina si us ha agradat). És una molt bona opció si voleu acabar de conèixer una mica més Praga.  
Skyline de la ciutat des de la catedral
Caminant entre els carrers de la ciutat vella el guia ens explica les èpoques més daurades de la ciutat i com aquesta va representar un punt estratègic. Les inundacions històriques que va patir Praga mostren la força de la seva gent. Un exemple d'això és com es va aixecar la ciutat vella soterrant el primer pis de les seves cases per evitar les crescudes del Moldava. La visita agafa un punt trist quan parlem de la repressió i control que va exercir el règim comunista i de com el poble es va alliberar (revolució de vellut). Un record a Jan Palach... (i per tants d'altres que van morir per recuperar les llibertats del poble txec). 

Els txecs no se'ls coneix especialment per la seva simpatia. Més aviat al contrari. Però penso que la seva historia recent ha tingut molt a veure en tot això. La veritat es que s'han guanyat la seva llibertat a pols. Deixem el guia colpits pel seu relat i, dins nostre, encara es fa més gran la llegenda d'aquesta ciutat. 
Pont Carlos presidits per estatues de personatges històrics
Dia 5. Dia de tornar cap a casa. 😔
Fins la propera... Praga!

Cap comentari:

Publica un comentari