Asos de copes

El Penedès té uns nassos de collons! No ens entengueu malament - que bé podríeu fer-ho així perquè amb tot el que passa en aquesta comarca...😁 però no -. Preneu aquesta expressió en el seu sentit més literal. Tenim al costat de casa nostra tres nassos privilegiats. Capaços d'ensumar mil i un aromes. Descobrir sensacions allà on ben pocs hi arriben. Tal i com va dir el poeta (Francisco de Quevedo): "Érase un hombre a una nariz pegado, érase una nariz superlativa,(...)". I es que en Joan Munné, Toni Carbó i Jaume Cuscó disposen d'una habilitat - alguns diríem que fins i tot amb algun toc de màgia - per endevinar un vi tastat a cegues.

Ells han arribat a lo més alt del tast per parelles organitzat per VILAVINITECA: En Joan Munné (enòleg de Raventós Blanc) guanyador de l'edició 2019 al costat de la seva parella, Àlex Peris. En Toni Carbó (del celler La Salada) guanyador de l'edició 2018 al costat de la seva parella, Ramon Jané. I en Jaume Cuscó (de la vinateria l'Angelus) tercer a l'edició 2019 al costat de la seva parella, Juan Antonio Garcia. 

Aprofitem per parlar amb ells de vi i, també, de com van viure la seva participació en el tast per parelles... Ens hi acompanyeu?

TC: Toni Carbó; JM: Joan Munné; JC: Jaume Cuscó

Per començar trencant el gel... us renteu les dents abans del tast (per parelles)?

JM: Siiii...😀 Unes dues hores abans del tast. Just a l'aixecar-me.
JC: Sí, sempre! L'espai de temps fins l'inici del concurs és d'hores.
TC: Sí, però sense pasta de dents.

Una mania abans de començar el tast?
TC: Cap.
JC: En les dues edicions que he participat, he portat una foto antiga dels meus avis junts al seient d'un cotxe simulant la meva parella de concurs 😉 i no m'ha anat gens malament (dues finals i un pòdium).
JM: Tancar els ulls... pensar que estic al mig de la natura i llavors tastar com si no estigues al concurs.

L'èxit del tast depèn de... (del 1 al 5)

  • La sort:        TC JMJC 3
  • Els sentits: TCJMJC 5
  • Memoritzar-se el catàleg del Vila:   TCJM JC 2
  • El coneixement aprés:                           TCJM 5 JC 4

El vi entra a la vostra vida quan...

JM: Començo a veremar a casa de ben jove (amb 12 anys). 
JC: Treballant de pràctiques de sommelier al temple del vi, el Celler de Can Roca. El "Pitu" em va obrir l'univers del vi en concepte d'harmonies, zones i vinificacions des de la humilitat i la generositat.  
TC: De petit a casa sempre hi havia un porró sobre la taula. Però als 20 i pocs anys en Ramon Jané i després l'Aula de la Vinya i el Vi (Raimon Sadurní) són els que em desperten un veritable interès pel món del vi.
 
Comenceu a tastar a cegues per?
TC: Perquè els tastos que fèiem a l'Aula de la Vinya i el Vi sempre eren a cegues.
JC: Per diversió i passió contagiada pels grans amics de Mas Candí.
JM: Per aprendre d'autèntics mestres en el món del vi. Reconèixer  varietats, anyades, orígens i entendre que ens explica cada vi sense tenir idees preestablertes per haver llegit les etiquetes.

Fins a quin punt gaudiu dels vins al tast per parelles?
TC: En aquella estona és complicat. Però sempre hi ha un moment per gaudir del vi que t'ha agradat més.
JM: No pots gaudir d'un vi al 100% en el concurs. Per disfrutar d'un vi necessites llibertat, harmonia, compartir-lo amb bona companyia sense tenir la pressió d'haver-lo d'identificar. Que el vi flueixi en tots els sentits.
JC: Els gaudeixes un 50%. La concentració i el temps resten plaer (una llàstima...).


Últimament, un vi que us hagi sorprès a cegues...
TC: Sons xarel.lo de Sicus.
JM: Coincideixo! Sons xarel.lo 2016 de Sicus i, també, Sassicaia 2014. 
JC: Venus la Universal 2005 (del concurs d'aquest any... si l'haguessin posat). 😂

Una regió vitivinícola que us hagi enamorat...
JC: Borgonya.
JM: El nostre Penedès m'enamora a diari. Més lluny? Jura i Barolo.
TC: Jura, Borgonya, Piemont, Geòrgia, Sicília, Priorat, ... impossible quedar-se amb una.

Un elaborador de culte...
TC: Pierre Overnoy, Olivier Cousin, Laureano Serres, Alian Castex.
JM: Em quedo a casa, Joan Rubió. 
JC: Pierre Overnoy.

Una varietat que us obsessioni...
JC: Riesling.
TC: Sumoll.
JM: No tinc obsessions. Però potser diria les varietats tradicionals en el seu terrer.

Amb el primer que et fixes quan trieu un vi és...
TC: Amb la zona que et ve de gust beure't aquell dia.
JC: Zona i mètode elaboració.
JM: Amb l'origen. Varietat i zona. Després, amb el viticultor o elaborador.

Com és la vostra vinacoteca? Que no hi falta mai?
TC: Vins naturals. Els dels cellers amics. Borgonya. Loire. Barolo. Algun xampany. Una mica de tot...
JM: Vindria a ser una petita mostra de vins de cellers diferents i zones que he visitat. Algun regal especial. Un àlbum d'experiències que enlloc de ser fotos són botelles de vins. On mai hi falten els bons escumosos i els vins dels grans viticultors. I on no hi guardo vins sense una història al darrera.
JC: És un petit i humil espai de culte al bon vi, sense fronteres, amb referències a nivell mundial de vins biodinàmics, ecològics i naturals. Sempre harmonitzant amb un bon mos al cor de Vilafranca en un lloc de privilegi. On mai hi falta un Borgonya, riesling, vins sense sulfits i Jerez.

Del vi n'esperés?
TC: Que torni a ser quotidià.
JM: Singularitat, sinceritat, respecte a la natura i plaer.
JC: Una vida eterna.

El Penedès serà?
JM: Un referent en la revolució agrícola del S.XXI.
JC: També, un referent a nivell qualitatiu en blancs, negres i escumosos.
TC: No ho sé. Però m'agradaria que fos un lloc on es parlés de vi, amb petits elaboradors, restaurants i bars de vins. Que a casa dels pagesos tornés aquell baf de fermentacions. Que fos un pulmó verd de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Una virtut...
  • Dels Clàssics Penedès. TC: Un territori delimitat. JM: La zona vitícola. JC: Projecció
  • Del Cava. JC: Diversitat. TC: Gràcies a ells el Penedès està ple de vinyes. JM: La història i el camí recorregut.
  • Dels Corpinnat. TC: El potencial per un Penedès millor. JM: L'inconformisme. JC: La qualitat.
  • De la teva parella de tast. TC: Clarividència. Sempre té una solució positiva. JC: La seva humilitat. JM: Les seves idees artístiques i imaginatives. En el tast, la seva sensibilitat.

Un vi a cegues per...
  • Quim Vila. JC: Algun vi del nou món. TC: Les jerdins d'esméraldins 2000 de Xavier Caillard. JM: Aspriu 2010 de Pardas.
  • La vostra parella de tast. JC: Un vi del Jura. TC: Les vignes de mon père 2004 de Jean-François Ganevat. JM: Contador 2014 de Benjamin Romero.
  • La persona que estimes. JC: Un Jerez. TC: Jelipins 2003. JM: Haart to Heart 2013 de Reinhold Haart.
Un repte...
JM: Ser un granet més a la revolució agrícola del Penedès. I un de més personal, una vinya i un vi.
TC: Arribar a elaborar un vi clàssic que perduri en el temps.
JC: 😁 Guanyar la 13ena edició del concurs amb la millor parella que es pot tenir, en Juan. 

Salut i molts èxits 🍷

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada