de vacances amb... la Janina i el Xavi del Monocrom

Els germans Rutia - la Janina i en Xavi - són les ànimes del petit bistró barceloní MONOCROM. Des del dia que van obrir només han fet que sumar bones crítiques. De fet han estat diverses les vegades que hem pogut gaudir de les seves propostes i especialment, també, de la seva carta de vins. Qui no s'ha deixat emportar per les flaires dels seus musclos a l'all cremat, o d'uns gustosos lletons, o d'un tendre magret i no cal dir del seu "arxi"conegut bun de cansalada del coll que té el paladar robat a un dels seus veïns més famosos, el Sr Nacho de Sanahuja😊. Amb un somriure per bandera captiven a tot aquell que gosa posar-se a les seves mans. Tant és així que, malgrat no coneixe'ls més enllà de la relació de client-propietari, la seva manera de fer i de recomanar-nos copes ens ha portat que siguin ells els qui comencin la nostra personal secció d'estiu. Ens hi capbussem?
caricatura monocrom

Les vacances de la Janina i el Xavi seran a.. 
Janina: A Vilanova i la Geltrú, d’on és la meva família.

Xavi: Encara sense determinar.

Allà hi beureu... 

Janina: Vins del nostre amic i veí de Vilanova, Manel Avinyó del celler Clos Lentiscus.

Xavi: Intentaré descobrir coses allà on vagi.

Hi menjareu... 
Janina: Gaudiré de la cuina d’arrels marineres de la meva mare...

Xavi: Aprofitaré per cuinar, m’agrada molt i no tinc ocasió de fer-ho.

Hi llegireu... 
Janina: "Solitud", de Victor Català.

Xavi: Intentaré acabar "Com escoltar Jazz" del Ted Gioia.

I hi escoltareu...
Janina: The Libertines.

Xavi: Wilco.

Quatre adjectius que defineixen la carta de vins del Monocrom...
Primer de tot és una carta que reflexa els nostre gust, encara que no ha arribat a ser lo extensa que ens agradaria. Per tant és una carta PERSONAL, NATURAL, FRESCA i un pèl BOJA.

Els vins al Monocrom hi arriben o el Monocrom els surt a buscar...
Els dos tenim bagatge en el mon del vi i per tant tenim els nostres productors predilectes. Són moltes coneixences i amics que representem en el nostre llistat, però sempre anem fent noves incorporacions fruit dels nostres viatges i noves inquietuds. També confiem en la transmissió de tots els distribuïdors amb els que treballem. Al final, es una recerca constant i un interès permanent.

Costa més explicar un vi "natural" que un vi "convencional"...
En part, nosaltres creiem que es més fàcil entrar al cor d’un client que no tingui un background vinícola molt extens. Però que, a la vegada, tingui la ment oberta, ganes de conèixer coses i interessos culturals.

Hi ha gent amb molta por i amb molts prejudicis a l’hora de demanar  un vi. El que necessitem en el nostre sector és fer perdre aquesta por al client, amb bones recomanacions, bons llistats de vi, bona atenció i deixant de fer servir aquest vocabulari tècnic, que l’únic que aconsegueix es crear barreres al consum!

una (o dues) zona vinícola on hi tingueu l'ull posat pels seus vins...
Catalunya està creixent i cada vegada tenim més sorpreses agradables! Si ens haguéssim de quedar amb una, potser triaríem el Penedès, on hi ha hagut una explosió de petits viticultors!

Últimament, també, tenim l’ull posat a varies zones italianes, on l’elaboració de vins blancs amb maceració de pells (vins taronges) s’ha mantingut de generació en generació. Són vins que ens agraden molt i creiem que funcionen molt per acompanyar un àpat.

De totes les persones que coneixeu... digue'ns quines mans recordes? 
Les mans de la gent que treballa la terra són un símbol a la dedicació de cada una d’aquestes persones a la seva terra i al treball manual per aconseguir fruits de la natura. Per tant ens quedem amb totes aquestes. Però si haguéssim de dir un nom, les mans del Alain Castex (Les vins du Cabanon), reflexen aquest treball a llarg d’una vida.

una mirada...? 
L’Arianna Occhipinti a Sicilia.

(i) una veu? 
Ens agrada molt la serenitat en la parla del Joan Rubio.

Un vi que compartiríeu amb...

Josep Roca... 
Ens beuríem unes Encarinyades del Salvador Batlle, del seu estimat Empordà.
i amb Alice Feiring...
El nas del Gegant rosat 2016 del escoda Sanahuja. És una Boníssima opció per a les nits d’estiu.
i amb en Ton Colet... 
Una Garnatxa Gris de Banyuls sur mer que es diu Restake de la viticultora Laurence Manya-Krief (Yoyo)

Un maridatge que no oblidareu mai...
No som molt amants dels maridatges!! Hi ha gent amb talent per buscar  aquest joc de sabors, però per a nosaltres es més inoblidable compartir ampolles i deixar-te sorprendre pels coneixements d’altres companys de professió! Llocs on ens deixem portar sense preguntar, són: el restaurant Gresca del Rafa Penya, el Bar Brutal i l’Ànima del vi. Cadascú amb el seu estil inqüestionable!

Per acabar, l'últim vi que us hagi emocionat.. 
Un ranci dolç del celler d'Anjou Banessi del 1894 que vam tenir ocasió de tastar al seu celler - directament de la bota.

Cap comentari:

Publica un comentari