Experiència Gran Reserva

El passat dissabte, en el espectacular marc del conjunt monumental del castell d'Olèrdola, va tenir lloc la segona edició de la #ExperiènciaGranReserva organitzada des de l'associació d'elaboradors PIMECAVA. Activitat en la que gairebé una vintena de cellers van presentar prop d'una seixantena d'escumosos. Per a molts, una oportunitat de tastar un ampli mostrari de caves amb criances superiors als 30 mesos. Per a nosaltres, una experiència única per conèixer de primera els mètodes d'elaboració i les singularitats dels diferents productes que s'hi presentaven.
experiencia gran reserva pimecava
El castell d'Olèrdola i les vistes penedesenques, un entorn excepcional

Val a dir que el matí se'ns va fer molt curt. Malgrat això per la nostra copa de tast hi van passar el cava recent estrenat del celler Carles Andreu (l'Era del Celdoni, un cupatge amb base de Parellada 2011), les petites joies de caves Guilera (GR2009, Musivari 2007 i Agosarat 2005), els desconeguts cellers Torreblanca -antic Grimau de Pujades- (Grimau 2012) i Carol Vallés (GR familiar 2008 premi Vinari de plata 2017), entre molts d'altres (Jané Ventura, Reixach Baqués...). Sorprenent va ser el perfil de bona part dels escumosos que vam tastar. Molts d'ells en la línia de mostrar molt poc el seu envelliment: colors pàl.lids, frescos, poca evolució, intensitat de fruita,... De ben segur característiques poc d'acord amb el que entendríem molts com un gran reserva, però, a la vegada, complint amb els estàndards que persegueix cada cop més el consumidor d'avui.   
nadal
Imatge d'un dels caves tastats, Ramon Nadal Giró

Personalment, quan optem per un gran reserva busquem aquella part de notes de tast de brioxeria, torrats, fins i tot, i perquè no?, notes que recorden al xerès andalús... i que mai podrem trobar en un cava jove -de 9 mesos-. Ja ho sabeu, per a gustos... colors. En aquesta línia ens van agradar els escumosos: Memòria 2012 del celler Can Descregut de Vilobí del Penedès. Un brut nature amb cupatge de Xarel.lo, Macabeu i Chardonnay veremat a la vegada a primers de setembre i amb criança mínima de 60 mesos (5 anys). El brut Ramon Nadal Giró 2004 del caves Nadal del Pla del Penedès. D'elaboració tradicional amb les varietats tradicionals de Xarel.lo i Parellada i una fermentació en inox i criança mínima de 48 mesos (4 anys). I, finalment, el sensacional Cuvée de Carol 2009 del celler Parès Baltà de Pacs del Penedès. Un brut nature on el Macabeu (finca Cal Miret) fermenta en inox i el Chardonnay  (finca les Torres) ho fa en botes de roure francès i segueix el procés una criança mínima en botella de 60 mesos (5 anys). Caves que mostren de manera sublim el pas del temps.
experiencia pimecava gran reserva
Unes 400 persones van passar al llarg de tot el dia per Experiència Gran Reserva

Enmig de temps convulsos pel sector del cava, #ExperiènciaGranReserva va voler ser una festa. També, una oportunitat per presumir de la qualitat dels nostres caves premium. Setmanes decisives per un sector que veu com els Clàssics Penedès segueixen el seu camí, com la marca Cava de Paratge no acaba de tenir la confiança per part dels elaboradors, com el mercat de les bombolles dia rere dia s'hi afegeixen nous competidors, com prestigiosos cellers, dins la mateixa DO Cava, aposten per crear la marca col.lectiva Corpinnat, com la Rioja presenta un projecte per entrar en el mercat dels escumosos, com no cessa el debat al voltant de l'ampliació de la DO o la limitació de noves plantacions (autoritzacions de vinya), o com, entre altres temes, tenim a tocar les eleccions per ocupar la presidència del Cava - fins avui a mans del Sr Pere Bonet - i de la resta de membres del seu consell. 
vinya penedes nuvols
els núvols protagonistes d'aquesta primavera a les vinyes del Penedès

 Tant debò siguin aquests temps plens de decisions encertades que deparin un futur ple d'èxits pel sector. Cal esperar-ho. Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari