Dolços records

No fa ni vint-i-quatre hores, a Sant Sadurní d'Anoia, es donaven per acabades les Enojornades. Dos dies dedicats íntegrament a les experiències enoturístiques i la seva comercialització - (enoturisme) concepte que a nosaltres, personalment, i cada cop més, ens costa d'entendre com a tal, però això, en qualsevol cas, ja són figues d'un altra paner -. El cas és que moltes de les visites que es realitzen a cellers són amb amics i famílies i per tant amb criatures. Nens que massa sovint queden al marge de la visita, molt lluny d'entendre que punyetes hi fan allà i passant un conyàs de matí entre dipòsits brillants, màquines estranyes i mangueres com si estiguéssim al mig d'un parc de bombers - en el que de ben segur s'ho passarien molt i molt millor -.
enoturisme tarragona de muller
El Guiu sentint-se un xic protagonista del Circ de la Musaranyes


Sempre és així? Nooooo! (només faltaria). Precisament, tot just abans de festes de Nadal, vam participar d'un matí a De Muller (Reus) on ens ho vam passar d'allò més i més bé. Els pares, descobrint cadascun dels racons del celler en els que s'hi amagava una petita història i el tast d'un vi. I els més petits, disfrutant i compartint tot un ventall de jocs tematitzats al voltant del món del vi de la mà del Circ de les Musaranyes. Un matí de festa, de vi i família fantàstic.  

Quan el Guiu comença a superar les proves d'un petit circuit fet amb botes de vi, els pares s'endinsen al celler propietat de la família Martorell per tastar els vins blancs Solimar i el monovarietal de muscat. Els més frescos i florals de De Muller per donar la benvinguda a Mas de Valls - o altrament conegut també com a Mas Porpores - i conèixer part de l'historia del celler. I es que la tradició vinícola de De Muller ve de lluny. Tot comença l'any 1851 quan August De Muller i Ruinart de Brimont elaboren els seus primers vins. Generació rere generació, quatre en total, els De Muller han seguit la tradició vinícola familiar fins que l'any 1995 passa la propietat a la família Martorell.
celler de muller
Les botes velles molt i molt mimades pels actuals propietaris del celler De Muller

Mentre el Guiu aprèn a fer bombolles gegants, els pares ens acostem fins a una de les parts més reservades del celler De Muller, la sala d'envelliment. Allà hi tastem els vins negres Porpores (DO Tarragona) i Pusses (DOQ Priorat). Mentre veiem el Guiu somiar sent un equilibrista al costat d'un altra nen, pugem a la terrassa per tastar l'escumós Mas de Valls. Una racó del celler on hi predominen els vins a sol i serena en damajoanes. Gosem ensumar una d'elles i ens perdem en un paradís d'aromes.

sol i serena de muller
El color taronja protagonista a la terrassa del celler

Compartim els darrers tastos a la placeta que hi ha just davant del celler entre jocs amb el Guiu i els seus nous amics. Hi tastem el vermut jove i reserva, els que l'empresa elabora després de comprar, l'any 1999, la vermutera reusenca Cochs. I, també, els prestigiosos dolços De Muller. Avui, les copes que omplim són de ranci sec i del vi de missa. La família Martorell conserva, encara avui, alguna solera de 1851 que alimenta algun dels seus vins de més prestigi.  
celler de muller
El celler de criança dels vins de De Muller

Ben viu en el nostre record tenim el tast d'aquells dolços que ens omplert de tanta i tanta felicitat: el desitjat Pajarete Augusto (solera 1851) o el magnífic ranci dolç Dom Berenguer (solera 1918). I es que Catalunya pot presumir, i molt, dels seus magnífics dolços: els tan i tan buscats, avui, rancis del Priorat (com Arrels 30 anys de Rene Barbier i Jaume Balaguer) o les garnatxes roges de l'Empordà (Ino de Masia Serra o Sol i Serena de Damigiana de Cellers d'en Guilla) o aquell Encanteri 3.6.9 de Can Sais - que encara conservem una botella a casa - o aquell oblidat Dolç de Nadal - que en Ton Colet conservava, fins no fa massa, una botella i ens va fer xalar tant - o aquell Rasim de la cooperativa l'Olivera de Costers de Segre... Quan el plaer és infinit costa posar fi al dolç record de la memòria.
enoturisme de muller
Les tapes d'uns botes velles serveixen per construir el traçat d'un tren

Aquell va ser un matí feliç! Vam marxar del celler De Muller havent-nos-ho passat genial, des del més petit fins als més grans. Una experiència fantàstica que tant debò tingui continuïtat amb els anys i tots vosaltres la pugueu viure també. Salut amics!!

Cap comentari:

Publica un comentari