cuines i plats del 2017

N'estem del tot segurs, el 2017 serà un any que recordarem tota la vida. Molts de nosaltres no ens cansarem mai d'explicar el que vam viure i especialment el que vam sentir en una tarda del 17 d'agost i un 1 d'octubre. Dies que quedaran per sempre més gravats amb foc en el nostre cor. Costa escriure aquí quan pesen tant aquests records...  Però el fet és que al voltant d'una bona taula sempre hem parlat de tot allò que ens passa. Alegries, preocupacions i mal de caps es mariden entre plats i vins. Compartir un bon arròs caldós obre el cor de les persones i ens fa pensar en que el demà pugui ser un xic millor. Avui el nostre plaer és compartir amb vosaltres aquells restaurants, plats i vins que ens han fet disfrutar més aquest 2017 i que, de fet, en certa manera, també han estat terapèutics. Més enllà de les puntuacions que en el seu dia els hi vam donar aquests 3 restaurants ens han fet viure la cuina i el beure d'una manera molt i molt especial...

EL TOSSAL GROS. PRENAFETA
El Tossal Gros és una cant "a la vida". Amb la puresa com a  bandera en Kaya Jacobs - finalista a cuiner de l'any - i Joan Ramón Escoda s'han unit per parar taules fresques, naturals i saboroses. On la cuina d'en Kaya és senzilla i profunda. On els vins del Joan Ramón i d'altres amics seus en són l'acompanyament ideal. No hi han pretensions de grandesa al darrera d'ells o almenys a nosaltres no ens ho sembla. Uns diríem que els preocupen ben poc qualsevol reconeixement. Elaboren i serveixen els aliments de forma senzilla. Tan que un sembla recuperar el gust d'alguns d'aquests. Als peus del Tossal - la muntanya que dona lloc al nom del restaurant - hi podeu tastar una història d'amor a la vida i a tota la naturalesa que els rodeja.
Hi podeu menjar a partir d'uns 35 euros/persona.  

CA L'ENRIC. HOSTALNOU DE BIANYA
Aquest restaurant és a data d'avui com "la millor flor del balcó" de la nostra llista de restaurants. Girona, un restaurant, d'una llarga tradició familiar, tres germans, dos d'ells a la cuina i un tercer a la bodega, àmpliament reconegut en el món gastronòmic... de ben segur una història que us sona. En aquesta ocasió, us parlem de Ca l'Enric. Allà hi vam tastar la millor cuina que ens hem posat mai a la boca. Ens vam emocionar menjant! Elegància i austeritat, creativitat i producte i un maridatge somiat és el que segueix recordant el nostre paladar. Els germans Juncà, quarta generació, són l'ànima d'aquest restaurant al vell mig de la vall de Bianya. A la sala, en Joan serveix els plats dels seus germans Isabel i Jordi i els marida amb els vins de la seva desitjada bodega. Aquell dia, a través cada plat, en Joan ens va explicar històries de la vall, d'antics carboners, d'excursions al bosc, de pagesos i pastors. La postal d'un paisatge meravellós que vam ensumar i tastar. Una expressió que tantes i tantes vegades ens posem a la boca, però que en tan poques ocasions tenim el plaer de viure-la tan intensament. A Ca l'Enric teniu l'oportunitat de fer realitat aquest petit somni.
Hi podeu menjar a partir d'uns 100 euros/persona.

ARRELS. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS
Des d'aquest restaurant tan proper a casa nostra envien "senyals" de la bona cuina que s'hi dona. Arrels ha obert les seves portes no fa més de tres mesos, però ja ha captivat a més d'un paladar que ha tastat la seva cuina. El nostre per exemple! Les dues vegades que ens hem assegut a la taula de les Arrels hi hem disfrutat d'allò més i no hem dubtat ni un moment a posar-lo en aquest top 3 del 2017. És l'hora de caminar i demostrar que aquest brillant inici no és flor d'un dia. De talent n'hi ha a arrebossar. A la cuina, en Miquel Soria. A la sala, en Ton Colet. Persones que saben el pa que s'hi dona a la restauració i que mimen cada detall. Un bon fer que desitgem que els deparin els millors èxits.
Hi podeu menjar a partir d'uns 30 euros/persona.  

De tots els plats tastats aquest 2017, si haguéssim de confeccionar el nostre menú de champions... sense cap mena de dubte que estaria format per:

1ºplat
l'amanida del temps
del restaurant TOSSAL GROS - Prenafeta

 2ºplat (de peix)
les cocotxes de bacallà
del restaurant FERMÍN - Solsona

2ºplat (de carn)
foundant de xai amb cereals i bolets
del restaurant TRAM TRAM - Barcelona

postres
tub cruixent de pistatxo amb mousse de mel i mató
del restaurant GRANJA ELENA - Barcelona

Per sucar-hi pa, oi?... Però, i a la copa? Un bon menú s'hauria d'acompanyar sempre dels millors vins. I així ho hem fet! Aquests són alguns dels vins que més plaer ens han donat. 
Blancs
L'avi Arrufí 2013 Celler Piñol
Sasserra 2006 Vega Ribes

Rosats
Trenca Closques 2013 Pascona

Negres
Somni 2013 Clos del Portal
Vall Llach 2009 Vall Llach
 David & Goliath 2013 Sexto Elemento

Escumosos
Vinya Esparter 2013 AT Roca
 
Dolços i altres...
Dolç Orto Blanc 2014 Orto Vins
Alambre 20 anys Fonseca Vinhos

I el temps passa... i l'any s'acaba. Sigueu molt feliços i que una bona taula us acompanyi sempre!
Podeu disposar de més info en l'apartat restaurants on hi trobareu ressenyes dels 140 restaurants que hem visitat al llarg d'aquests darrers 3 anys. Us deixem amb el top dels tops! 😍
  1. Ca l'Enric
  2. Tossal Gros / Ca l'Ignasi
  3. Les Cols
  4. Axol / Cau Faluga / Arrels

Cap comentari:

Publica un comentari