tast de massís del garraf I

Des de 1976 - any en el que es va reglamentar la Denominació d'Origen Penedès - aquesta pràcticament no havia realitzat cap nova aportació significativa en l'ordenació del seu territori. La necessitat d'avançar i apropar-se al treball que han dut a terme altres regions vitivinícoles afegit a la demanda pel reconeixement de la singularitat d'algunes terroirs han portat a la DO Penedès elabori la seva pròpia classificació de zones. Una classificació que, en molt bona part, és el fruit obtingut a partir del mapa de sòls que es va realitzar ja fa uns anys.
tast vins massis garraf
els vins tastats

Tot just fa una setmana, una de les nou noves subzones, Massís del Garraf, va aprofitar la fira Microvi (Avinyonet del Penedès) per explicar, una vegada més, els trets diferencials del seu terroir a través d'un tast d'allò més complert. L'escenari escollit per aquest acte va ser l'imponent sala de barriques dels cellers de Can Ràfols dels Caus. Espai on la roca mare s'hi troba d'una manera colossal - la mateixa que ens explica en gran mesura la singularitat dels vins del massís -.

El Massís del Garraf, constituït sobre la serralada litoral, és un territori abrupte, ple de valls estretes, fondos pels que passa l'aigua torrencial i grans penyes resultants del desgast per l'acció del vent. La roca sedimentària del massís té l'origen en l'època del paleozoic. Sòls calcaris de molt poca profunditat (50cm). De clima temperat i sec. I on hi predomina espècies arbustives tipus margalló, la mata i el coscoll.
tast de vins de massis garraf
Presentació del tast d la mà de Carlos Esteva i Rosa Aguado
Les sensacions del tast copa a copa...

Finca Valldosera "Vinya Germada" de la varietat Subirat Parent. Opulent en nas i pla en boca. Ens hi són molt presents les notes a infusió d'herbes.

Montau de Sadurní "Selecció Arrels" de la varietat Xarel.lo. En aroma algunes fruites sorprenents. Explosiu. Primaveral. Sensualitat. D'acidesa marcada en boca i amb un  toc d'amargor final característic de la varietat.

Vega Ribes "Sasserra" de la varietat Malvasia. Intensitat aclaparadora en nas. La maduresa d'un grandíssim vi. Mel. Evolució. En boca es presenta greixós mantenint una acidesa delicada. Enamorament etern. 

Mas Candí "La Pura" de la varietat Xarel.lo. Una de les copes on la petjada del terrer és més notable. Matisos delicats. Lleuger i suau en boca.

Torre del Veguer "Jeronimus" de les varietats Cabernet Sauvignon i Syrah. En nas, explosió de fruits vermells, intens i fragant. En boca, presència de tanins rugosos i un punt secant.

Finca Viladellops "Turó de les Abelles" de les varietats Garnatxa i Syrah. Notes d'espècies aromàtiques envoltades de fruita negra. Lleuger i de bona acidesa. Tanins madurs.

Vins de Foresta de l'escassa varietat Marselan. Tancat. No va estar a l'alçada dels bons records que tenim d'aquest vi.  

Can Ràfols dels Caus "La Calma" de la varietat Chenin. D'entrada dolça i al mateix temps potent. Notes de terrer, fèrriques i conserves. D'una maduresa excel.lent i una acidesa vibrant.

Clos Lentiscus de la varietat Xarel.lo. Hi ensumem marges florits de ginesta i romaní. Tocs a mel. Notes iodades. El més extrem si tenim en compte la seva elaboració.  

Qui sap si això és l'inici d'aquell que un dia va somiar en destil.lar un paisatge (el massís del Garraf)...

Cap comentari:

Publica un comentari