what's happening?

No poseu més obstacles
als nostres camins nous
pel sol fet que vosaltres
no podeu seguir el nostre pas

Malauradament, des de fa un temps la Denominació Origen Penedès ha tancat la porta a noves maneres d'entendre el vi. Viticultors, que han apostat per seguir mètodes d'elaboració més d'acord amb un respecte absolut amb la varietat i la seva expressió en un determinat terroir, s'han trobat obstacles insalvables alhora de qualificar els seus vins. Organismes que haurien de tenir la mà estesa a nous vins menys tecnològics - expressions de vida d'un territori - no admeten la diversitat de la seva propia terra. Amb això no volem menystenir la necessària qualitat que han de presentar sempre els vins de DO. Només faltaria! Però d'aquí a qualificar vins monovarietals, de Macabeu i Xarel.lo, amb notes de litxis i altres fruits exòtics o vins que reflexen més les propietats del llevat seleccionat que de qualsevol altra característica fenotípica... creieu-me que n'hi va un bon tros!
    
vinya penedes poligon
El camí ja és marat
i els daus ja són tirats
mireu que el que avui és lent
serà ràpid demà
 
Caminar a favor de la recuperació d'unes viníferes que amb el pas dels anys han estat menystingudes - sinó perdudes - per l'introducció de varietats internacionals i, a la vegada, invertir coneixement per la recerca de noves varietats resistents a les malalties de la vinya, és coherent? Quan tot just redescobrim la frescor del Sumoll, la delicadesa del Xarel.lo vermell o la dolçor del Mandó, té sentit forçar els creuaments entre viníferes? La petjada de l'home és tan o més important quan aplica coure per sanar les seus ceps del míldiu com quan accelera de manera voluntària l'evolució de les plantes. Abans de dur a terme determinades actuacions seria bo  preguntar-nos si hem exhaurit tots aquells recursos que ens posa al nostre abast la mateixa natura o si bé hem estat suficientment curosos en la gestió de les nostres vinyes a fi d'evitar les infeccions de míldius i malures. 

Cal tenir els ulls oberts
i canviar si canvia el món
no correu tampoc massa 
la ruleta està girant

El Penedès és singular i divers. Dels sòls poc profunds i de lloses calcàries del massís del Garraf a la fertilitat de les terres de la plana central. De les vinyes que es troben gairebé a primera línia de mar a Calafell a les que assoleixen cotes fins a 700 metres a Valldosera. Una riquesa que caldrà explicar de paraula i expressar en forma líquida. Diuen que el nom no fa la cosa. És així com a partir d'ara les 9 subzones de la DO Penedès caldrà que ens mostrin el seu sentit d'ésser. Que la demanda d'uns pocs no s'hagi convertit en un cafè per a tots. 

Només volen ser tres reflexions,
perquè els temps estan canviant... (Bob Dylan)

Cap comentari:

Publica un comentari