Joan Rubió en essència

Les cartes damunt la taula abans de començar aquest post. Confessem! en Joan Rubió és un molt bon amic. No seria d'aquells amb els que parles dia sí dia també. Més aviat d'aquells que tens per veí. D'aquells amb els que has compartit èpoques universitàries. D'aquells que has intercanviat reflexions a la vinya. D'aquells amics que saps que estan allà pel que faci falta. En Joan és una veu que ens agrada escoltar. És sabia, reflexiva i observadora. És una veu amiga i plena de bon cor. Avui ens retrobem amb ell a casa seva. Per la seva mirada intueixo que per ambdues parts en tenim moltes ganes de compartir aquest moment. Els seus ulls brillen més que mai. I es que a Cal Tiques (Sta Margarida i els Monjos) s'hi torna a elaborar vi.

joan rubio vinya
En Joan ens porta en un petit bosquet des d'on ens situa i posiciona les seves vinyes
vinya penedes
Un mar de vinyes ens envolta. Al fons, Vilafranca del Penedès
Després d'estar uns anys dirigint exitosament la part tècnica de cellers Recaredo i d'haver col.laborat en petits cellers de l'illa de Mallorca, en Joan pren un camí de tornada als orígens. Aboca el seu dia a dia en aquelles vinyes que mai havia deixat de cultivar. Omple de most aquell vell celler que un dia fermentava el vi de la casa. Satisfent la necessitat de viure el seu propi projecte vitivinícola. Els errors i encerts, avui, ja només depenen d'ell mateix. La 2016 és la segona verema que en Joan elabora a Cal Tiques. 
joan rubio vinya
Vinya de Xarel.lo d'on hi neix una part del seu vi Essencial
Unes vuit hectàrees de vinyes. De Macabeu, Xarel.lo i Malvasia. També de Monastrell i Sumoll de les que espera elaborar un vi negre que reflexi la riquesa i la profunditat de les terres properes a Vilafranca. Davant la vinya que dona fruit al seu vi Essencial ens parla de l'importància de la fertilitat del sòl. Ens agenollem i ens ensenya la diversitat d'espècies presents a la coberta vegetal. Ens explica el motiu de perquè allà hi estan unes i no unes altres. De les arrels pivotants de les ravenisses, de la falta d'oxigen d'un sòl col.lonitzat de gram, del nitrogen aportat per la presència de trebols. En Joan, de totes aquestes (herbes) en cuida tant com dels seus ceps. Un tot difícil de separar i d'entendre l'un sense l'altra.

joan rubio vinya
L'abundant coberta espontània que cobreix el terra de les vinyes d'en Joan

Entre ceps ens parla, amb certa gelosia i, a la vegada, amb molt de respecte, de l'important patrimoni varietal del que disposa Mallorca. Cultivant la Callet, Fogoneu, Prensal, Mantó ha conegut la viticultura ancestral de l'illa. Un breu parèntesi per retornar la conversa a les vinyes del Penedès. Joan busca un equilibri entre la part orgànica, la mineral i la biològica del sòl. És per aquest motiu que opta per aplicar fems més frescos, no tan compostats, que puguin ser microbiològicament més actius. Ja de camí cap a la bodega intercanviem experiències en l'ús d'eines que disminueixen el risc compactació del terra. I de la joia que va sentir quan un pagès veí li va preguntar per qui veremava amb aquella caixa tan xula i en Joan li va respondre tot cofoi que era per a ell mateix i que Cal Tiques s'hi tornava a fer vi.

joan rubio cal tiques
Joan Rubió destapant un dels àntics cubs del celler
El celler de Cal Tiques és ple de records per en Joan. Records que el porten a la preadolescència ajudant a l'elaboració del vi pel consum de casa. Arribem i ens obre les portes del celler que just es troba sota casa seva. Un espai senzill i alhora funcional. En el que hi veiem: dipòsits d'acer inox, botes de roure de 300 l de torrats lleugers, àmfores de ceràmica d'en Carles Llarg i els vells cubs del celler restaurats potser per un dia ser omplerts de nou. En Joan, en el celler, adopta principis de la mínima intervenció. No hi ha refredament previ de la verema. L'obsessiona mantenir les característiques de frescor i acidesa en els seus vins. Per aquest motiu juga amb aportacions de les parts verdes del raïm. Així, en el dipòsit, com si d'un xef es tractes sal pebre la verema amb un petit toc de rapa.
joan rubio cal tiques
A l'entrada del celler on es recepciona la verema en caixes
joan rubio cal tiques
A l'interior del celler

Tot el que ens explica en Joan es manifesta a la copa. Essencial 2015, després de cinc dies de maceració i tres setmanes de pas per fusta, sorprèn la seva lleugeresa en boca i al mateix temps la seva llargada. Un vi de caràcter espiritual que cerca l'expressió més pura de la Xarel.lo.

Miquel Barceló deia "les meves obres pesen més abans que després de ser pintades". Idea que expressa en Joan amb el vi Tiques 2015. Un Xarel.lo conceptual. Deu dies de maceració en pells i precedit d'un lleuger treball en lies. Posa a la copa un vi que es buida en si mateix i ofereix a qui el tasta un perfum d'una de les parcel.les que Joan estima més. 

El tast segueix amb Joanots 2015. Un Macabeu que prové d'una vinya de més de quaranta anys i que s'allunya en part de l'idea reflexada en els altres dos vins. Joanots, amb set dies de maceració en pells i, una part del vi, mig any de pas per àmfora, és una invitació a gaudir de l'expressió d'una varietat dins d'un paisatge. Complexe aromàticament i amb equilibri exquisit en boca. 
joan rubio vins
Els tres vins de Cal Tiques

En Joan marxa per uns segons i torna amb una botella sense etiquetar. Entre les seves mans du el nou vi que traurà ben aviat al mercat. L'Obstinat. En Joan brolla de felicitat. En mig d'una conversa distessa ens confesa a cau d'orella que som de les primeres visites que reb al celler... El seu petit somni tot just acaba de començar. I pel que avui hem pogut tastar els èxits truquen a la porta del celler Cal Tiques. 

joan rubio tast vins
Tastant els vins

Salut bon amic... 

Cap comentari:

Publica un comentari