L'ecologia no és sostenible

Tot faria pensar que avui més que en una jornada de viticultura em trobo a la Feria del Caballo de Jerez de la Frontera. Només en arribar observo que totes les converses giren al voltant d'històries cavalleresques. Anècdotes que parlen d'un tal Jordi Terrazas i el seu cavall Bru. Veure algunes cares conegudes (l'Albert, l'Eduard, en Josep, la Blanca, el Lluís, els Joans, el Pepe, el Pere,...) em transporta de nou a la realitat, fa adonar-me que no he errat en el camí i que em trobo en la jornada que tenia previst assistir de viticultura - l'ús del cavall a la vinya.
agricultura ecologica
Espiells, auditori on va tenir lloc la jornada
El matí comença abordant interessants experiències al voltant del maneig del sòl a través de l'ús de la tracció animal. De totes elles em quedo amb l'aportació de Joan Rubió - Tiques Vins - qui presenta unes interessants reflexions en quan a la gestió agronòmica dels nostres sòls (el moment òptim per treballar la terra en quan al grau humitat, etc...). Del tot destacable és el projecte del que també participa juntament amb altres companys (Carles Flaquer i Imma Espel) a les Deveses de Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà) amb l'objectiu de recuperar l'activitat agrícola d'unes terres del tot abandonades propietat de la junta de Campmasats i Magallers. Emocionant es veure com els treballs que han estat realitzats amb l'ús de la tracció animal poc a poc redibuixen un paisatge de feixes cultivables i marges de pedra seca. Avui on ja hi despunten les primeres viníferes. I qui sap si per allà el 2020 potser podrem tastar el seu primer vi.

Al llarg del matí escoltem, també, les veus de Pepe Raventós i Joan Munné - Raventós i Blanch -, Ramón Jané - Mas Candi - i Andreu Fernández - Álvaro Palacios -. Persones que ens parlen del seu dia a dia a la vinya i de com han anat incorporant el cavall (el Bru en molts casos) pel cultiu de la terra. Aportant dades, també, que inviten a la reflexió: el 1901 l'agricultura representava un 46% del PIB i un 67% de l'ocupació quan avui només significa el 3% del PIB i el 5% de la població ocupada.

jordi terrazas
Jordi Terrazas a la vinya amb el seu inseparable cavall Bru

El debat posterior gira al voltant del cost que suposa per una explotació vitícola recuperar aquells treballs que a la nostra comarca en molts casos es feien amb el maxo. Un fet que, amb tota certesa, posaria en risc la sostenibilitat econòmica de molts viticultors i les seves famílies. I que malauradament, avui per avui, es poden permetre tan sols aquelles parcel.les que donen fruit a uns vins molt apreciats en el mercat. 

jordi terrazas
Treballant la terra

La viticultura dels nostres temps és un clar exemple de les contradiccions que suposen dues paraules que haurien de ser germanes: Sostenibilitat i Ecologia. Només cal retrocedir una setmana, al simpòsium EcoSostenibleWine, quan es parlava de reduir l'ús del coure en agricultura ecològica per l'important toxicitat que genera aquest metall pesat en els nostres sòls. Quan aquest mateix coure limita el creixement radicular de les nostres plantes. Quan la petjada de carboni potser tant o més gran en un agricultura ecològica que en una agricultura raonada. Quan els difusors (de plàstic) que utilitzem pel control (sense insecticides) de la lobesia botrana acaben moltes vegades acumulats en la vinya sense possibilitat que es degradin en un curt-mig termini.
jordi terrazas bru
En Jordi davant una de les eines (sembradora) que arrossega en Bru

Fujo de posicionaments personals. Malgrat el títol que he donat aquest post pugui generar certa controvèrsia. Cal debats i reflexions col.lectives serioses. Que alhora s'allunyin de vells arquetips. I on només hi tingui cabuda el fonament tècnic. Un debat on tots hi sou invitats perquè tots formeu part d'un paisatge agrícola que tots ens estimem.

Comparteixo amb vosaltres un record personal. Un servidor al costat de l'avi, damunt la bota de tractar i ben agafat a la corda que lliga el maxo de casa (1980)... i de llavors ençà com ha canviat tot...

2 comentaris:

  1. ecologia no és sostenibilitat, cal explicar-ho bé. el sr torres ho va dir també rotundament i en això del canvi climàtic és tota una autoritat

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Aquest serà un debat del tot necessari que cal afrontar... Moltes veus el demanen a crits.

      Suprimeix