Posem-hi un *

Arriba l'estiu i amb aquest les ganes de gaudir en família. Trobar espais on tothom s'hi senti a gust no és feina fàcil. Uns busquen un entorn rural, els altres l'aigua, d'altres la frescor del capvespre, fins i tot alguns reposar envoltats de barriques de vi... Vaja, us podeu imaginar que aquest és un poti poti de difícil resolució. Malgrat tot això i abans d'encetar  les vostres vacances  és el moment de donar una ullada a la proposta que ens fan des de *la Vinyeta (Empordà). Un projecte global. Al que dia que passa la Marta i en Josep busquen donar-li un sentit complert. Amb tots aquests anys s'hi han celebrat actes culturals diversos, maridatges,  sopars sota una nit estrellada, veremes en família...

celler la vinyeta
Arribem a la Vinyeta on personal del DARP - Sanitat Vegetal - ens esperen per explicar les singularitats de la zona
Però no perdem el nord. A la Vinyeta per sobre de tot s'hi elabora vi. Des del 2006, en Josep i la Marta arrenquen un projecte a partir de 4 hectàrees de vinya. Ells estaven finalitzant els estudis d'enologia i tenien molt clar el camí on dirigir les seves vides. Des de llavors la Vinyeta ha crescut. Elaboren vins de la seva pròpia finca, però també a partir d'altres viticultors de la zona als qui compren verema. Apliquen una viticultura que segueix els principis de la Producció Integrada que té com a símbol "la marieta" i que apareix en molts dels seus vins. Unes vinyes que es formen a cops de tramuntana.
la vinyeta enoturisme
cavadora manual que posem a prova
Els seus vins ens expliquen histories que reflecteixen les pròpies etiquetes de les botelles. L'Heus, el Llavors o el Punt i apart en són el reflexe d'aquest fet. Vins elaborats principalment de les varietats més representatives de l'Empordà (Carinyena, Garnatxes,...). El neguit i l'afany d'anar més enllà de la Marta i el Josep es posa de manifest amb la sèrie de vins Microvins que elaboren verema rere verema. Els Microvins no segueixen un patró determinat i poden variar anyada a anyada. Només el cor d'aquesta parella (i potser la climatologia de l'any) dicten el camí d'aquests exclusius vins. 
celler la vinyeta tast
moment del tast de vins de la Vinyeta
És passejant entre les vinyes i fileres d'oliveres centenàries on en Josep ens explica la petita producció d'oli que elabora la Vinyeta - de la varietat Argudell -. També d'una altra petita producció de vinagre que elabora de manera totalment artesanal el celler. Ambdós productes marcadament mediterranis i que el visitant pot gaudir-ne a més de tota la seva gamma de vins.

la vinyeta oliveres
ningú posarà en dubte els anys d'aquesta olivera, oi? majestuosa!
Sense anar gaire més lluny topem, com aquell que diu, amb un tancat de gallines. Un miler aproximadament d'una raça pròpia de l'Empordà alimenten la producció d'ous de la Vinyeta - Uouu!. Us imagineu a la terrassa del celler - envoltats de vinyes - esmorzan-t'hi un bon parell d'ous ferrats i una copa de vi? Ara mateix poques recreacions més simularien en tant detall un moment de les nostres vacances.
la vinyeta enoturisme
les gallines de la Marta i en Josep

Vi, vinagre, oli, ous... això és tot? Doncs no! La Marta i el Josep s'han submergit en el món dels formatges. D'aquesta manera han començat a treballar per l'elaboració de formatges la Vinyeta. Malgrat el dia de la visita no vam poder fer-ne un most prometen tenir-los llestos ben aviat. I es que aquesta parella no té fi... Fins i tot, disposen d'uns "apartaments" a peu de celler per posar-los a disposició del visitant. La Vinyeta creix i de quina manera!

la vinyeta celler
l'art és també un element central del projecte la Vinyeta i es troba per arreu

No sabem si un dia alguna de les gallines de la Marta i en Josep ponerà un ou d'or. Però se'ns dubte que no els hi cal. Aquesta parella ha construït uns fonaments sòlids. Que respiren convenciment i actitud. I caminen entossudits a fer de la Vinyeta una granja autosuficient de cap a peus. Famílies catalanes, si us trobeu per l'Empordà no dubteu ni un sol segon a passar un dia a la Vinyeta i a donar-los-hi un cop de mà en les tasques del seu dia a dia. 
la vinyeta vins

Cap comentari:

Publica un comentari