spirit tourism

Qui li hauria de dir a l'arenyenc Narcis Mascaró Marcé que avui el seu cognom vestiria a una de les marques de destil.lats de més prestigi a casa nostra. Des de que la família Mascaró va arribar a Vilafranca (1919) han dedicat el seu dia a dia a l'elaboració de vins, caves i begudes d'alta graduació. Aquest petit món, el dels brandies, és el que avui, precisament, volen mostrar-nos. De la mà de Montserrat Mascaró, actual propietària del celler, obrim les portes d'un dels espais més reservats i on molt poques persones hi han tingut accés.  

coñac mascaro
Montserrat Mascaró és una gran coneixedora del món dels brandies

Els alambics de coure són els protagonistes de la gran sala on ens trobem dins l'antiga fàbrica d'holandes de vi. In situ, Montserrat Mascaró ens explica el procés d'elaboració del brandy. El que parteix de vins blancs varietals de baixa graduació (9º). Que passen per una primera fase de destil.lació d'unes 6 hores fins arribar als 25 graus alcohòlics. De la que se n'extreu la primera fracció (metanol). I que un cop finalitzada segueixen una segona fase de destil.lació per arribar prop dels 70 graus alcohòlics. Montserrat ens parla de com aquesta doble destil.lació dona com a resultat una millor conservació dels aromes propis de les diferents varietats de raïm.

alambics mascaro
els vells alambics reposen mentre esperen en nou vi per a destil.lar

Les holandes - nom que ve de temps de Carles V - envelleixen en barriques velles de roure americà. Holandes monovarietals de Macabeu, Xarel.lo, Parella i Ugni Blanc. La Montserrat ens invita a ensumar-les. Una experiència única per conèixer les diferencies de cadascuna d'elles. A la vegada, que ens explica que la destil.leria conserva barriques amb holandes de l'anyada 2002. Anyades que seran mesclades fins aconseguir el producte desitjat. El que, finalment, es rebaixarà amb aigua, s'hi afegirà caramel (màxim 4g/litre), es sotmetrà a fred i es filtrarà. 

destil.leria mascaro
sala d'envelliment de les holandes i on aprofitem per fer un tast
Serà a partir del dissabte 11 (i cada segon dissabte de mes) que qualsevol persona interessada podrà atansar-se fins a Mascaro (Avda Tarragona de Vilafranca del Penedès) per a descobrir el meravellós món dels brandies. De passada tindreu oportunitat de tastar els seus destil.lats i maridar-los amb catànies Cudié. Com ara el seu brandy Narciso - 5 anys -elaborat majoritàriament amb Ugni Blanc amb catànies de xocolata. O el seu Gin9 - London Dry - maridat amb unes catànies de lima. Una proposta per gaudir-la amb els cinc sentits.
tast brandies mascaró
moment del maridatge amb les catànies Cudié

Cap comentari:

Publica un comentari