tast de vins naturals al microvi

Beethoven va mostrar sempre una enorme passió per la naturalesa. La simfonia nº6 n'és una bona mostra. El "despertar d'alegres sentiments amb l'arribada al camp" és el moviment que dona peu a la Pastoral i amb aquest a una de les millors obres d'aquest compositor alemany. Quelcom similar va passar divendres en el tast de vins naturals en el marc de Microvi.
tast vins naturals microvi
un dels moments del tast

Com si d'un director es tractes en Ramón Jané (Mas Candi) va formar una petita orquestra. Sis elaboradors amb sis vins. Entre tots ells un nexe comú, l'estima a la terra. De la mateixa manera que ho va fer Ludwig Van Beethoven.  

tast vins naturals microvi
el menjador que va acollir el tast de vins naturals

 La nit de vins naturals comença amb cert retard. La singularitat i bellesa de l'espai, la Torre Romana de les Gunyoles i la masia de Can Rialb, fa lleugera l'espera. Recorre part dels seus espais i gaudir del decaure de la tarda dona encara més màgia a tot el que viurem en uns moments. Entre parets del S.XIV, l'alcalde d'Avinyonet ens dona la benvinguda i posa inici al tast. Un recorregut copa a copa a través de la mirada personal de Ramón Jané (i el seu company de viatge Toni Carbó).

Jeunes Vignes 2014 (Garnatxa) de Cyril Fhal - Clos du Rouge Gorge - és el vi que obre el tast. Vinyes de vint-i-cinc anys, de pendents pronunciades, de la zona de Languedoc-Rousillon (Côtes Catalanes) donen lloc a un vi fresc i lleuger. Petites fruites de bosc. Pell de poma. Un vi que té, i molt, de tot allò que envolta les seves vinyes. 


Les Ponts Premier 2013 (Pinot Noir) de Yann Durieux. Tot un revolucionari a la seva terra, Bourgogne (Hautes Côtes de Nuits). El seu vi és el més radical de la nit. Complexa aromàticament. Presència d'una lleugera volàtil. Notes especiades. Tocs de vernís. Licorós. Un luxe poder tastar en un nit com aquesta un dels vins d'en Yann.

Coume de l'Olla 2014 (Macabeu i Muscat) de Tom Lubbe - Domaine de la Matassa -. Viticultor que comparteix zona amb Cyril Fhal (Côtes Catalanes) disposa d'una mirada molt més tècnica de la viticultura, potser no tant sentimental. Coume de l'Olla és un vi que mostra penetrant i llarg en boca. Mineral. Unes notes de Muscat d'allò més elegants. Toc d'amargor final. D'intensitat aromàtica duradora (al final del tast torno a la copa i m'enamora tot el que m'arriba).


Les Viex Clos 2013 (Chenin) de Nicolas Joly - Châteaux de la Roche-Aux-Moines -. No podia faltar l'omnipresent "pare" de la biodinàmica aplicada a la viticultura. Nicolas Joly segueix sent un referent per tots aquells que volen aproximar-se en aquest sistema i submergir-se el coneixement de la antroposofia. El vi és profund i voluminós (fruita madura, infusió, toc llenyós). És verema amb una petita part (5%) del raïm amb presència de Botritis el que fa que guanyi amb potència i complexitat.

Vinyater 2013 (Vinyater) de Massimo Marchiori - Partida de Creus-. De pròpia veu en Massimo i la seva esposa, Antonella, ens expliquen com arriben a la serra de Bonastre per la necessitat d'un canvi de vida. M'entristeix veure com un italià valora un patrimoni varietal que amb els anys nosaltres (els d'aquí) hem malbaratat i menystingut. Lliçons d'autoestima que hauríem d'aprendre. El vi mostra amb una acidesa elegant. Equilibrat. Sense sulfurós. Provinent de vinyes de 70 anys. Autenticitat en estat pur.
Tinc Set 2015 (Xarel.lo i Parellada) de Ramón Jané i Toni Carbó - Mas Candi -. Al Penedès amb ells va començar quelcom. Han estat una part important del petit canvi que s'està produint en aquesta comarca. Gent molt propera que ens fa trempar a aquells que ens agrada seguir-los a través dels seus vins. El Tinc Set és un escumós ancestral. On el carbònic entra fort i esclata dins la nostra boca omplint-la de fruites blanques. Una acidesa que enganxa i ens fa repetir una i altra vegada.

can rialb les gunyoles
els jardins de Can Rialb

Una nit en que Ramón Jané va dirigir de manera magistral un tast aconseguint que l'orquestra (composada per aquests sis grans vins) sonés d'allò més i més NATURAL. Avui, només ens queda espera una altra nit especial. La que tindrà lloc demà amb el tast de Sumolls (al monestir romànic de Sant Sebastià dels Gorgs). 

Cap comentari:

Publica un comentari