Poboleda Vins

Tinc la certesa que per allà el 1270 l'abad Bernat de Déu - cedint als habitants de Poboleda totes aquelles terres que pertanyien als cartoixans - va esdevenir un gran visionari. Aquella herència amb el pas dels anys i el patiment de moltes tempestes - no ho prengueu en el sentit més literal de la paraula - han convertit als Poboledans en savis viticultors. Mostra d'això en són els seus vins. I una oportunitat única per a gaudir de tots ells és el Poboleda Vins. 
poboleda vins
la Rosa disfrutant d'un dels vins tastats (foto d'Anna Artís)

Arribem pràcticament dels primers al pati del Local Social de Poboleda, la Closa. Encara molt buit de persones permet començar el tast tranquil.lament. Mentre una part de la família gaudim dels vins amb comoditat. El més petit de la casa busca amics per començar els seus jocs. Són moments que permeten mantenir converses relaxades amb els elaboradors. També conèixer les singularitats vitícoles d'aquesta població situada més al nord est del Priorat i a tocar del pantà de Siurana.
oscar pasanau
Oscar Pasanau - Mas d'en Just - presentant, també, la seva Garnatxa del vall del Jarama

Poc a poc l'ambient es caldeja i arribar fins als elaboradors és més dificultós. Símptoma evident de les ganes de vi de la gent. I es que podríem considerar que Poboleda Vins és la prèvia a la fira de vins de Falset i tots els actes i tastos paral.lels d'aquesta. Un espai on s'hi donen cita tots els cellers del poble - una quinzena. On les dimensions permet fer un tastet de tots els vins que s'hi presenten. I del que nosaltres en destaquem tres de tots ells.
poboleda vins
molts coneguts tastant els diferents vins de la mostra
Salanques 2013 de Mas Doix, el vi que ens va entusiasmar a tots. Amb una base garnatxera acompanyada de Carinyena i una petita aportació de Syrah és una bona mostra d'una gran anyada. Uns ceps que van disposar de l'aigua de pluja quan havien de créixer. Uns raïms que van rebre la llum quan maduraven. I un viticultor que va poder escollir i seleccionar els fruits en el moment just per donar com a resultat aquest gran vi. En el tast, intens en notes de fruita, subtil en la seva part més mineral, elegant en els seus tanins i d'una acidesa i equilibri que fa pensar en les alegries que donarà amb el pas dels anys.
salanques 2013 priorat
Heretat de la Finca 2010 de Tane, el vi que regalaria a tota persona que volgués conèixer de ben a prop el Priorat i els seus vins. Aquest és un monovarietal de Carinyena de vinyes velles (40 anys). Una varietat que reflexa d'allò més bé la seva adaptació a una terra i a un clima. Ha estat elaborat a partir d'uns raïms que provenen d'una de les anyades més fresques i plujoses dels darrers anys. En el tast es presenta delicat i lleuger. Amb un rere fons molt divers (fruites vermelles i flors, tabacs i notes aromàtiques, etc...). Un vi que tindrà sempre un lloc en la nostra vinacoteca personal. 
   
tane priorat
 
Tocs 2008 de Terres de Vidalba, el vi més internacional dels que vam tastar. Amb una base important de Garnatxa l'acompanyen altres varietats com el Syrah i un toc de Cabernet Sauvignon. Malgrat prové d'una anyada fresca i plujosa - similar a 2010 - es manifesta potent i llarg en boca. Notes balsàmiques, especiades, licoroses, però que no amaguen l'important presència de fruits madurs. Una delícia que ens fa pensar en l'hora de dinar i com de bo seria poder gaudir d'aquest vi al llarg de tot l'àpat

tocs 2008 priorat

Cap comentari:

Publica un comentari