Nit d'ancestrals a la Taverna

El passat dimarts la Taverna Vinseum (de Vilafranca del Penedès) va fer viure a uns quants winelovers una nit d'allò més especial i anàrquica. Especial perquè va concentrar bona part dels escumosos ancestrals que s'elaboren a casa nostra. En van ser prop d'una trentena els que es van poder degustar. El que suposa una tasca més que meritoria per part de l'organització. Anàrquica perq el tast va estar absent de tota norma i protocol. Un havia d'aixecar la botella - que es servia ell mateix - i cridar en busca del seu elaborador - el que es trobava a dues passes d'un tastant l'ancestral del seu veí -. Per bé i per mal, som del parer que al Penedès li calen aquestes nits punkis. Break on through (to the other side)!

tast vins ancestrals
Una llarga taula va ser el centre del tast i de converses entre amics

En Ton Colet (organitzador d'aquest sarau) capitaneja amb mestratge el vaixell de la Taverna Vinseum. Sap prou bé com fer xalar a la seva parròquia. De fet ofereix la proposta més sòlida a la comarca si un vol gaudir de vins a copes. Una vintena llarga de referències omplen la seva carta de vins a copes, la que intenta - i ho aconsegueix amb èxit - satisfer tots els paladars. Fins i tot, diria que ho aconsegueix amb els d'aquells més atrevits que cerquen tipus de vinificacions més especials com el vi bullit, generosos o, com és el cas d'avui, els escumosos ancestrals.

L'elaboració dels escumosos ancestrals parteix d'un most el que comença fermentant en dipòsit. Abans que tots els seus sucres siguin transformats en alcohol, aquest es passa a botella perquè sigui allà on acabi la fermentació. El fet que bona part d'aquesta fermentació tingui lloc fora de la botella fa que aquest tipus de vins tinguin una menor presència de bombolla, si el comparem amb un escumós que hagi estat elaborat segons el mètode champenoise. Per altra banda, aquests escumosos es caracteritzen, també, per un gust dolcenc (sucres residuals de la fermentació en botella). Les particularitats dels ancestrals fan que siguin uns productes d'allò més gastronòmics i divertits a la taula.

taverna vinseum
Una mostra de lo bé que ens ho vam passar

Els afortunats - prop d'un centenar - que vam viure en primera persona la nit dels ancestrals a la Taverna del Vinseum vam tenir la magnífica oportunitat de tastar-ne molts i molt diferents entre tots ells. D'entre tots els presents, permeteu-me que en destaqui els següents:

Finca Viladellops. Xarel.lo Rosat 2014. Penedès. Delicat. De fina bombolla. Fruita madura.

ancestral viladellops

Rafael Sala - Vega de Ribes. Malvasia de Sitges 2008. Garraf. Explosiu en boca. De complexitat notòria. Un caramel. Treball d'orfebreria del mestre Sala. 
ancestral malvasia sitges

La Salada. Tinc Set 2014 (Macabeu i Xarel.lo). Penedès. Divertit. Fresc i de notes cítriques. Madur. Volum en boca.  
tinc set la salada

Carriel dels Vilars. Rosat 2007 (Macabeu, Xarel.lo, Garnatxa i Parellada). Empordà. Notes de licor i xocolata en boca. Persistent. Amb ganes de fer-nos-ho passar molt i molt bé, tinc la sensació que tastem un dels ancestrals més complicats d'elaborar. 
carriel dels vilars escumos rosat

Nits com aquesta són en les que un aprèn. I aprèn molt! Tenir la possibilitat de parlar amb mestres com Rafael Sala o Carlos Alonso és un luxe... Molt agraït als que ho vàreu fer possible! Brindem per moltes més nits punkis a Vilafranca!

Cap comentari:

Publica un comentari