esmorzar de sometent

La cuina catalana, com tantes d'altres, presenta plats i més plats lligats al concepte de subsistència. La misèria i les malaurades guerres han portat als pobles, no només al nostre, a treure suc d'aquells aliments que en una època eren de més fàcil obtenció. Dins els actes de la Festa Major d'hivern, l'Espluga Calba - Les Garrigues - dedica un dels seus actes precisament a recuperar un d'aquestes menges: l'esmorzar de sometent.
espluga calba
en Ramon de cal Galdeio cuinant una ració

Mirem al passat i veiem com la figura del sometent es vincula a un cos parapolicial dedicat a mantenir l'ordre i defensa de la societat civil. A Catalunya el cos de sometent va estar sempre molt present en l'àmbit rural i agrícola. Avui, encara, arrel dels furts que pateixen molts agricultors, veiem com en alguns pobles recuperen les patrulles nocturnes de ciutadans, per tal de prevenir aquest tipus de delictes. Una mostra més de com n'és d'arrelada en la nostra societat aquesta figura.

Desconeixem si el plat que avui tastem tenia alguna relació amb aquells sometents. Però el que si que us podem dir, és que si aquest plat va passar en algun moment a formar part de la seva dieta els seus estómacs es podien donar per més que satisfets. Les veus dels àntics avis de l'Espluga recorden també aquest plat amb el nom de la catxipum (catxipanda). Mot, habitualment utilitzat per les terres de Lleida, que  refereix als plats de barreja tipus cassola de tros.

La recepta gira al voltant d'un tros d'arengada. El que es comença passant per la paella amb un bon raig d'oli. Que es retira i reserva un cop l'arengada és ben fregideta. Llavors es posa a la paella all i bitxo. Elements que donaran força al plat. Hi s'hi afegira farina. Posteriorment un xic d'aigua i es deixa reduir. S'acaba el plat afegint-hi de nou l'arengada i un xic de julivert per tal de lligar-ho tot plegat.
esmorzar de somaten
el celler de la cooperativa d'oli de l'Espluga acull l'esmorzar

L'Espluga celebra un acte d'allò més festiu al seu voltant. Mitja dotzena de parelles es posen d'acord per cuinar aquest esmorzar de somatén. Cadascuna d'elles a la seva manera. Fins i tot, algunes d'elles incorporant tocs d'ametlla torrada i romaní. En certa manera, competint per encisar els paladars dels tastadors. L'esmorzar s'acompanya de vins de la terra i altres productes elaborats per la mateixa gent de l'Espluga (alcohols infusionats, formatges, coques, etc...). 
esmorzar de somaten
la paella es cosa de dos com demostren en Ramon i en Xavi

Recordeu, doncs, teniu una cita del tot imprescindible. Per la festivitat de Sant Blai, el primer diumenge de febrer, cal visitar aquest petit poble de la comarca de les Garrigues i tastar el seu esmorzar de sometent. En gaudireu d'allò més. Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari