bombolles per nadal

Des dels seus inicis, l'ADN dels vins escumosos catalans, i la resta per extensió, conté material genètic festiu. La nostra societat ha aprofitat aquesta beguda per celebrar els seus moments de major felicitat. Per sort nostra, avui, les bombolles són un element tan present en el nostre dia a dia que fa que trobem diferents tipus de productes, ja sigui per acompanyar qualsevol àpat o, simplement, per compartir un dolç moment amb la persona estimada. I si existeix algú al Penedès que ens fa sentir veritable passió per aquesta beguda, aquest és en Sergi Colet. La persona que ha estat capaç d'encisar alguns dels paladars més reconeguts de casa nostra amb els seus escumosos.
sergi colet
Colet Vins va posar la primera botella de cava al mercat l'any 1994

El matí comença entre cafès. L'ambient necessari per tenir una conversa pausada. Per conèixer-nos. Per parlar de Penedès. Des del primer instant, el missatge d'en Sergi connecta amb nosaltres. És una persona propera i que parla sense embuts de la seva terra. Les dimensions del seu celler l'obliga a trepitjar i cuidar la terra, arromengar-se entre dipòsits i botelles i, també, ser tot un cavaller en les relacions comercials. Ha respirat els florals aromes de most des de ben petit. A Tarragona ha rebut la formació d'enologia. Més tard, ha aprés dels petits vignerons de la Champagne. I que, finalment, ha aprofitat la tradició familiar vitícola per elaborar els seus escumosos.
cava colet vinyes
l'horitzó amb les vinyes de la propietat en primer pla

Una tradició vitícola que arrenca a la finca de Mas Romaní (Sant Martí Sarroca) de la qual la seva família n'eren masovers des de 1783. Avui, ja en propietat, a Mas Romaní hi cultiven bona part de les 24 hectàrees de vinya. Plantes que no superen els 30 anys sobre sòls frescals, calcaris i presència d'elements grossos que donen cabuda a un mosaic de varietats - des de la Macabeu fins a la Parellada passant per la Xarel.lo, Pinot Noir, Riesling, Chardonnay, Merlot, Gewurstraminer... -. Les vinyes amb rendiments mitjos d'uns 9.000 kg/ha són llaurades - per evitar el moments d'estres hídric a la planta -, despuntades - si cal -, despampolades - per la cara del sol del matí -, i, finalment, veremades a màquina - sempre de nit -. En Sergi aplica una viticultura ecològica que no refusa l'ús de la maquinaria, sempre en la seva justa mesura.
cava colet
En Sergi explicant-nos la manera com enten la viticultura davant Mas Romaní

Abans de tornar al celler, rebem la salutació del pare d'en Sergi. Una persona que estima aquella terra. Que avui manté les ganes fermes de seguir cultivant-la. Que els seus ulls brillen quan mira al seu fill i veu el projecte que han fet néixer plegats. L'orgull d'un pagès penedesenc. L'immensa felicitat d'un pare. Aquí, a Mas Romaní, envoltats d'història familiar i vinya els sentiments són molt vius. Un recorda com només fa una hora el Sergi ens explicava la dura situació econòmica i familiar que van tenir que passar quan van decidir apostar per emprendre aquest projecte. L'important pal de paller que va representar també la figura de la mare. Tot allò ha quedat enrere i miren amb felicitat i optimisme el futur de Colet Vins.

Al celler, en Sergi - que es serveix del 50% del rendiment de les seves veremes - utilitza una premsa de plats. No realitza maceracions. Treballa sobre material inox - malgrat que també fa alguna incursió sobre ous de ciment -. La funcionalitat és la marca de la casa. Intueixo que en Sergi és una persona d'allò més metòdica -des de la vinya fins als temes més rellevants de gerència passant, òbviament, per l'àrea d'elaboració -. Al celler parlem amb ell de la ferma decisió que ha pres apostant per la denominació Clàssic Penedès. Un col.lectiu en el que avui s'hi sent com a casa i on es respecten valors que són tan importants per Colet Vins com ara: l'identificació amb un paisatge, el compromís amb la sostenibilitat i ecologia, la garantia del concepte anyada i l'aposta per productes de criança. La conversa és llarga. Ens parla de com és d'apassionant introduir aquest nou concepte (clàssic Penedès) i, a la vegada, de l'interès que mostra, per exemple, el mercat escandinau per aquest tipus d'escumós.

cava colet
imatge de l'interior del celler de Colet Vins

El Sergi té una energia i un tarannà que el porta a cercar en tots els àmbits possibles contínuament. D'aquí en surt la col.laboració amb el Equipo Navazos i l'aparició de la línia d'escumosos Colet-Navazos. Però anem per parts. Toca prendre lloc a la barra i deixar-se emportar per tot allò que ens pugui donar a tastar en Sergi. I comencem pel Colet Tradicional 2013 - de Xarel.lo i Macabeu i un lleuger toc de Parellada - on la fruita, plantes aromàtiques i la frescor hi són molt presents. Un extra brut que s'allunya de les notes de criança - malgrat els 30 mesos de criança -, de bombolla fina i elegant, que cerca un beure fàcil i apte per aperitius i cuina sense massa elaboració.
tast cava colet
moment del tast

I seguim amb Colet Gran Cuvée 2013 - de Chardonnay i petita aportació de Macabeu i Xarel.lo - d'acidesa equilibrada, amb presència de fruita més madura, greixos en boca, lleugers tocs a fumats... Un gran amic a la taula! Colet Assamblage 2012 - de Chardonnay i Pinot Noir que fermenten juntament - us ho confeso... en soc ferm admirador! Es tracta d'un escumós únic a la nostra terra. De pas llarg en boca. Sedós. Notes vinoses i de marcada evolució. Un aposta que farà xalar les vostres papil.les gustatives. Posem punt i final al tast amb el Colet-Navazos 2008 - de Chardonnay amb 42 mesos de criança i aportació de Manzanillas del Marco de Jerez -. Quan la cultura dels escumosos enllaça d'allò més bé amb la tradició dels vins generosos del sud. D'un matrimoni així sols en poden sorgir moments únics i especials. Singular en nas, cremós i d'una complexitat infinita en boca posen de manifest que estem davant d'un grandíssim vi. 100% gastronòmic!
enoturisme penedes
una manera divertida de decorar les caixes de fusta
Compartir aquell matí al costat d'en Sergi, descobrir-lo com a persona i tastar els seus Clàssics Penedès va ser un autèntic privilegi per a nosaltres. Són persones com ell les que deixen petjada. Les que marquen moments en el caminar d'aquests blogers! Aquest Nadal la nostra taula brindarà amb ell.

Cap comentari:

Publica un comentari