el sot de l'infern

Uns ens preguntem com una ruta tan i tan xula pot tenir un nom que invoqui a quelcom tan i tan terrorífic. El Sot de l'Infern és una de les rutes més divertides que es poden fer amb nens per la zona del Montseny. Molt lluny de trobar-hi el diable, allà estareu envoltats d'un paisatge únic que en aquestes èpoques de l'any és d'allò més i més atractiu. Corriols amb lleugeres pendents i plens de la fullaraca de castanyers i alzinars converteixen una caminada circular de dues hores en un passeig que no voldríem acabar. 

tardor montseny
les fulles de castanyer presents al llarg de tot el camí

Per donar inici a aquest passeig cal arribar fins Sant Celoni. D'aquí agafarem direcció a Santa Fe del Montseny, a través de BV-5114, fins arribar a Mosqueroles (BV-5119) i després el càmping de Fontmartina, lloc on trobareu les zones d'aparcament a banda i banda de la mateixa carretera. En aquesta mateixa zona d'aparcament trobareu uns panels indican la ruta del Sot de l'Infern. El recorregut és molt senzill de seguir. Tan sols cal seguir les indicacions en forma de petits requadres grocs i no teniu pèrdua. Abans d'endinsar-nos a través de corriols, baixant des de la zona d'aparcament fins just davant del càmping de Fontmartina podreu gaudir d'unes excel.lents vistes del Turó de l'Home (1.706m), el cim del Montseny. Una mirada en la que es fa molt visible un dels observatoris meteorològics més antics de Catalunya i que conserva dades des de l'any 1880. Comencem la passejada i és el petit Guiu qui ens obre el camí vigilat en tot moment pels pares per tal que no vagi marge avall. Poc a poc, recorrem un primer tram entre un bosc d'alzinars entre algun que altra castanyer. Identifiquem zones que havien estat cultivades fa molts anys i molts anys. Ho mostren les restes d'alguns marges de pedra fets per l'home.
sot de infern
amb pas ferm es va començar a caminar

Poc abans d'entrar de ple a la castanyeda, la Perxada, ja trobem els primers exemplars de castanyers centenaris. Imponents arbres. Molts d'ells buits del seu interior. Potser alguns esperant ser escollits per reposar i asserenar un gran vi. I on el petit Guiu sense pensar-hi gaire s'hi llença de cap per tal d'entrar dins seu. Els colors de la tardor fan realment màgic aquest lloc. Avui, desenes de famílies recorrem aquests senders. De ben segur molts d'aquests nens veuen per primera vegada un castanyer i toquen els seus punxeguts fruits. Amb en Guiu juguem a recollir fulles de tardor, les glans dels alzinars i alguna que altra castanya que ha quedat mig trencada al marge del camí. Pels més petits és una bona oportunitat per conèixer poc a poc la màgia muntanya.
excursio montseny
caminant entre castanyers

Fem una curta aturada per menjar uns entrepans i refer de nou camí. A poques passes arribem al pla de la Pomera on trobem una antiga carbonera. No és l'única que trobarem. Tot plegat posa encara més de manifest l'activitat que generaven els boscos antigament i que amb el pas dels anys han quedat en desús. 
sot de l'infern montseny
just davant d'una de les carboneres que trobem

El pas d'un petit rierol es fa més evident a mesura que ens acostem al Sot de l'Infern. Arribem a la zona més obaga de l'excursió i on el Guiu s'ho passa més bé jugant a l'equilibrista saltant de pedra en pedra. Hi passem una bona estona fins que es fa del tot necessari un canvi de calçat i pantalons. Tot preparat per fer la pujada més pronunciada del passeig. La que ens portarà de nou just davant el càmping de Fontmartina. 

sortir amb nens
saltant de pedra en pedra

3,5 km per gaudir sense mesura de la natura, de la tardor, del Montseny, dels més petits de la casa. Una excel.lent proposta per passar un dia en família.

Cap comentari:

Publica un comentari