la mostra

L'Arc de Triomf de Barcelona no ha estat mai símbol de cap victòria. Creat l'any 1888 per Josep Vilaseca, en motiu de l'Exposició Universal, fou l'element que donava la benvinguda al visitant que tenia voluntat d'accedir al recinte del Parc de la Ciutadella. Amb el pas dels anys, aquest monument segueix aglutinant entorn seu importants esdeveniments socials de la ciutat. Alguns de major càrrega política, com els actes que tenen lloc al llarg de la diada nacional de Catalunya, i d'altres de tipus molt més lúdics i festius, com és el cas de La Mostra de Vins i Caves de Catalunya. I es que arribats a la seva 35 ena edició agafa més sentit que mai seguir celebrant La Mostra davant un monument com l'Arc del Triomf. Just quan els vins i escumosos catalans consoliden, poc a poc, el seu domini en el consum intern (mercat català) davant, encara, de la forta demanda dels vins de Rioja. Poc a poc, som més forts, ens estimem més i sortim victoriosos de les petites batalles! 

Qui us parlem hem trepitjat l'edició d'enguany un parell de vegades i en ambdós dies vam poder palpar l'èxit notable que ha anat assolint al llarg dels anys. Fer cues de 20 minuts llargs per aconseguir copa i tiquets és motiu d'èxit! Rodejar-se de gent d'aquí i de fora tastant els vins i escumosos dels nostres cellers és motiu d'èxit! Veure les cares somrients de centenars de joves compartint allò que més ens agrada és un motiu més per a desitjar una llarga vida a La Mostra!
mostra vins i caves barcelona
el passeig presentant un ple absolut tots els dies de La Mostra

Una edició més (La Mostra) ha estat un meravellós aparador de la riquesa d'estils dels nostres vins i escumosos. També, i en la mesura del possible, ha estat un apropament a paisatges diversos, terres cultivades i de gent obstinada a treure'n els seus millors fruits. Com els colors que donen vida a la paleta del pintor, intentarem, a través de sis copes, portar-vos a casa les emocions i sensacions que ens desperta aquest nostre petit país vitivinícola. Ens hi acompanyeu?

Mas Rodó, Riesling 2014. Catalunya, en alguns casos, ha sabut treballar varietats foranies, pràcticament, com a pròpies. Aquest és el cas del celler Mas Rodó que ha aprofitat les altituds on es troba (Penedès 500m) per cultivar aquesta varietat procedent, majoritàriament, a les valls del Rihn (Alemanya) i Alsàcia (França). Aquest Riesling 2014 presenta un assemblatge amb una altra varietat, aquesta sí, molt pròpia del Penedès com és la Parellada (15%). Amb un pas per fusta gairebé imperceptible en el tast (21 dies de contacte amb botes) es mostra aromàtic, d'una acidesa elegant i molt rodó (cremós) en boca. Seria un excel.lent company de viatge per un saltejat de quatre mucoses. 

Alta Alella, Cau d'en Genís 2014. D'una varietat que no ens és pròpia saltem a una varietat autòctona, la Pansa Blanca. De trepitjar una terra argilo-calcària marxem per posar els peus en una terra de sauló. Aquest és un vi elaborat a partir d'una sola parcel.la. Ceps de 70 anys. Lleugera criança sobre mares. Es mostra complexa en nas i voluminós en boca. Si l'anterior vi era, totalment, una línia recta, aquí trobem un entramat de camins. On cadascun d'ells ens explica quelcom d'un vi tan especial com és aquest Cau d'en Genís. Doneu-li temps i guanyarà en expressivitat.
alta alella mostra barcelona
imatge del mostrador d'Alta Alella

Maria Rigol Ordi, Gran Reserva 2008. Les celebracions a Catalunya han anat sempre acompanyades de bombolles i en aquest petit recorregut no hi podia faltar un escumós. Obligat era el nostre pas per algun dels cellers de la capital del cava i presents a La Mostra. D'entre tots els visitats ens quedem amb les caves Maria Rigol Ordi on hi tastem el Gran reserva 2008. Un brut nature de (atenció!!!) 72 mesos d'envelliment. De cupatge tradicional (Macabeu, Xarel.lo i Parellada) presenta una joventut digne dels grans caves amb aquestes llargues criances. Hi és present la pastisseria, però tan ben acompanyada de notes de mel i especiades. Un carbònic fi a l'entrada en boca, després fonedís. I amb una acidesa que el manté meravellosament viu i elegant. Un cava per vestir les millors taules! 

Scala Dei, Prior 2013. Si de vins negres toca parlar cal acostar-nos a les terres de llicorella. El paisatge vitivinícola del Priorat és uns dels grans pilars enoturístics del nostre país i el celler de Scala Dei una referència històrica a tenir en compte al llarg d'anys i anys d'elaboració de vins. El Prior 2013 és una bona mostra de tot plegat. Una Garnatxa (acompanyada de Cabarnet Sauvignon i Syrah) que mostra clarament el caràcter dels vins d'aquella terra. Fruits vermells madurs i subtils tocs especiats i de regalèssia. Opulència en boca. Desitjos d'acompanyar les millors carns. Prior 2013 és una de les portes d'entrada a seguir descobrint aquesta terra de grandíssims vins. 
mas bertran mostra vins barcelona
Eva Ventura presentant-nos el seu nou cava Ancestral

Mas Bertran, Ancestral 2014. Fem un gir i tornem als escumosos. Ens endinsem de nou entre mars de vinyes penedesencs fins a arribar a Mas Bertran. Ens aturem aquí per mostrar algunes de les noves tendències que apareixen en el mercat dels escumosos, els ancestrals! Vinificacions que neixen de la fermentació en grans dipòsits d'acer inoxidable i que són traspassats a ampolla just a la meitat del seu contingut en sucres. D'aquesta manera, la fermentació continua en l'ampolla perquè la resta del sucre acabi formant el carbònic. L'Ancestral de Mas Bertran és un escumós de Xarel.lo amb 22 g de sucre residual i 10º d'alcohol. Es mostra atractiu en el seu pas per boca presentant notes de molta fruita (raïms dolços esclatant a cada glop). Us enamorarà, Tasteu-lo.   


Espelt, Airam Solera. Les dolces Garnatxes (també conegudes com Lledoner) de l'Empordà no podien, de cap manera, faltar en aquest personal recorregut per la mostra. Els joves cellers Espelt en son una bona mostra del resorgiment d'aquesta terra. Tastem el seu vi Airam. Un dolç de Garnatxa negra (80%) i Garnatxa Grisa (20%) criada al llarg d'un any amb soleres de 1998. Un tipus de vi que recomanem per ser beguts a la tardor. Les notes de tabac, xocolata, cafè encaixen molt bé pels capvespres d'aquesta època de l'any. En boca és esclatant, potent i molt ben equilibrat er una acidesa que fa que sigui fresc en el nostre paladar. 

Ens allunyem de La Mostra per adentrar-nos a través dels carrers del Born fins a trobar la cercavila de gegants de la ciutat. Això sí! Recorregut que fem encara mullant-nos els nostres llavis amb el dolç Airam. Salut #vicatalà!  

Cap comentari:

Publica un comentari