gran crew

Massa sovint tots plegats caiem en el parany de creure i, al mateix temps, proclamar als quatre vents la mediocritat pel que fa a la qualitat d'alguns productes que elaboren les grans marques de vins i caves. Sense anar més lluny, sense cap tipus de premeditació i encara menys de menyspreu, a casa fa temps que no entra cap referència d'algun d'aquests grans elaboradors (que tots nosaltres tenim al cap). La cerca de vins que no hagin passat per gaires mans, que respirin l'ànima de la persona que els ha cuidat i ens expliquin quelcom d'allà on venen ha estat el nostre leitmotiv alhora d'escollir el vi o escumós a tastar.
xavi nolla codorniu
Xavi Nolla, dirigint el tast a Can Codorniu

Dit això, fa unes setmanes vàrem rebre una invitació de Xavi Nolla -Codorníu- per ensenyar-nos el recentment estrenat celler Jaume destinat a l'experimentació i microvinificacions de les finques més rellevants de Catalunya (Penedès, Poblet i Raimat). Hem de confessar que teníem molt d'interès a conèixer aquest nou projecte de Codorníu després dels importants canvis que va patir la direcció tècnica del grup amb l'entrada de Arthur O'Connor i Bruno Colomer. Un nou equip que té com únic objectiu fer renéixer una marca que per alguns havia entrat en un dolç somni letàrgic. Una nova i jove tripulació que pretenen, des d'aquest petit celler, fer una posta a punt dels nous productes Codorníu. De la mà d'en Xavi Nolla i l'enòloga Mireia Viñals vam sentir en pròpia pell el rum rum d'aquest nou motor que ha de ser bandera de la nova filosofia de treball del grup.
cava codorniu
recorrem una part de les caves de Codorniu

De camí al nou celler Jaume, passem per alguns dels llocs més significatius de Can Codorníu (Sant Sadurní d'Anoia): el celler gran i la torre (obra del modernisme de Puig i Cadafalch), el museu situat sobre l'antiga sala de premses, les quilomètriques caves o, fins i tot, el lloc on es desgorjà la primera botella de cava del celler cap a l'any 1872. L'historia de la família Codorníu (més tard, també, lligada a la família de viticultors Raventós) es llarga i ha donat peu a una de les més grans nissagues de Catalunya. Avui, el Grup Codorníu ocupa posicions capdavanteres entre les empreses vitivinícoles més grans a nivell mundial i té una presència consolidada a diversos zones: Catalunya (Codorníu, Scala Dei, Abadía Poblet i Raimat), Somontano (Nuviana), Rioja (Bodegas Bilbainas), Ribera del Duero (Legaris), Argentina-Mendoza (Séptima) i California-Napa Valley (Artesa).
codorniu cava
racó on es desgorjà la primera botella de cava

L'entrada al celler Jaume ens captiva per les bones condicions de treball que ofereix. Comoditat, lluminositat, calidesa i tots els gadgets necessaris que pot demanar un enòleg per realitzar un treball d'elaboració a petita escala d'allò més acurat. Fins i tot d'una petita cava independent on hi reposen els escumosos elaborats per l'equip del celler Jaume (Mireia, Laura i Sandrine). Les veremes que aquí s'elaboren han estat seleccionades per la direcció tècnica i provenen del Penedès (Macabeu, Xarel.lo i Parellada), Poblet-Conca de Barberà (Pinot Noir) i Raimat-Costers del Segre (Chardonnay). Cadascuna d'elles amb una elaboració, aproximada, d'un miler de botelles. De les quals 500 tindran una criança mínima de 70 mesos. La resta, la criança serà determinada pels mateixos enòlegs del celler Jaume. Petites elaboracions que seràn posades en comptagotes en el mercat. Les que de ben segur passaran per alt pel gran públic, però que pretenen ser punta de llança de tota la resta de productes Codorniu.
celler jaume codorniu
imatge del celler Jaume

És en el mateix celler Jaume on realitzem el tast d'algun d'aquests escumosos i on ens fem l'idea de la revolució que engega Codorniu. Són diversos els productes que passen per les nostres copes, però de tots ells volem destacar-ne tres: Reina Maria Cristina 2013 (Pinot Noir), un Brut que ha passat 22 mesos a la cava abans de sortir al mercat i que és absoluta delicadesa. De bombolla fina, notes de fruites, tocs de la criança, és cremós i llarg en boca. Un molt bon amic a la taula. Gran Codorniu 2009 Finca la Pleta (Chardonnay), malgrat els seus 70 mesos de criança manté una frescor admirable. Sublim! notes de fruita madura (poma al forn) i tocs vegetals (romaní), acidesa exquisida, certa salinitat, ampli en boca. Únic entre els escumosos de Chardonnay. 456 2007 (Chardonnay, Pinot Noir i Xarel.lo). Un escumós amb 100 mesos de criança i que encara no ha sortit al mercat. Es preveu fer-ho de cara l'any vinent. El seu nom es deu al número de veremes que han tingut lloc a Can Codorniu, de manera ininterrompudament. El tastem de forma improvisada, a temperatura ambient, directament de la cava. Es mostra viu, delicat, (sorprenentment) intents en els aromes de fruites. Només al final en boca un hi troba lleugeres notes licoroses i d'evolució. Sincerament, no recordem haver tastat mai cap escumós que sigui capaç de conservar tant bé la fruita i mantenint-se tant i tant viu com ho fa aquest després d'haver reposat gairebé 9 anys. Un cava comparable als grans treballs de orfebreria.
tast codorniu cava
moment del tast al celler Jaume

La cirereta d'aquest pastís la posa un tast de vins de la casa: Ànima de Raimat 2014, Viña Pomal 106 barriques 2010, Scala Dei Cartoixa 2008, Viña Pomal Alto de la Caseta 2010 i Scala Dei Pla dels Àngels 2014. Precisament, és aquest darrer vi el que ens ve més de gust destacar de tot el tast. Una Garnatxa d'uns 35 anys vinificada en rosat per les mans de Ricard Rofes. Les, només, tres hores de maceració li donen caràcter de fruits vermells, lleugeres notes cítriques i cert volum en boca. Un rosat d'alçada (500m) per ser begut vora mar.

Codorniu ha despertat de nou la nostre més gran admiració. Admiració per la nova filosofia de treball aplicada al celler Jaume. Admiració per uns vins i escumosos sincers, delicats, expressius i plens de vida. El prestigi d'una gran marca recuperat a pols!           

Cap comentari:

Publica un comentari