Caus Lubis Tour

A l'igual que les gires dels grans grups musicals, així és com Can Rafols del Caus vol celebrar el vint-i-cinquè aniversari del seu vi Caus Lubis. Un esdeveniment que va donar el tret de sortida dilluns passat, en un meravellós escenari (Hotel Omm - Barcelona) i envoltat dels més fervents admiradors de Carlos Esteva - alma mater d'aquest gran celler penedesenc i personalitat que s'ha guanyat a pols el respecte de tot el món vitivinícola de casa nostra. Seran dotze grans actuacions per tot el territori espanyol que consistiran en un tast vertical de les anyades més singulars d'aquest monovarietal de merlot que va nàixer el 1990 a la vinya la Calma del Ros (massís del Garraf).

logo 25 años caus lubis
logo utilitzat per commemorar els 25 anys de Caus Lubis

En la més estricta puntualitat espanyola, les paraules de Carlos Esteva donen inici a aquest excepcional tast vertical. Paraules que ens expliquen d'una vinya (de poc més de una hectàrea de merlot sobre 140 de Ruggeri, plantada l'any 1983, integrada en el paisatge del massís del Garraf, en conducció Royat, de sòl argilo-calcari i poc profund, en orientació nord-est i veremada, enguany, el 23 de setembre), d'un vi (de fermentació pausada sense adició de llevats, criança de 12 mesos en barriques de roure francès Tronçais i 8 anys mínim de botella) i d'un equip humà (el qual s'ha posat al servei d'aquesta brillant i vital persona que és en Carlos Esteva). Paraules que ens arriben marcades per alguna mala jugada de la vida que ha patit en Carlos aquests darrers mesos. Però que, malgrat això, no amaguen la vitalitat i la força humana d'aquest brillant cavaller del vi.
carlos esteva rafols dels caus
Carlos Esteva donant-nos la benvinguda
Finalitzades les presentacions, Audrey Doré (sommelier del grup Tragaluz) va assumir el protagonisme i va ser ella la persona responsable de conduir el tast al llarg de les 6 anyades de Caus Lubis: 1997,1998,1999,2003,2004 i 2006. També, les intervencions de molts dels assistents van enriquir sensorialment i emocionalment els comentaris de la sommelier. A nivell personal us deixo amb algunes de les notes que vaig prendre davant de cada copa tastada.

2003: (és l'anyada que actualment es pot trobar en el mercat) Presenta un acidesa excel.lent que es tradueix amb un fons important d'aromàtiques. Les notes minerals del massís hi són molt presents. Fruita madura, però sense arribar a compotes. Una anyada que cal tastar!
*anyada càlida (tpe mitja 16,30ºC) i plujosa (632mm). Brotació tardana. Període primavera-estiu d'elevades temperatures i sec. Presència de pluges importants en verema. 

2004: (l'anyada que apareixerà l'any vinent en el mercat) No es mostra tan fresca com l'anterior. En nas es presenta més complexa i amb un major volum. Presència de notes verdes i astringència marcada que agrairan l'any de botella que li queda per endavant. També, les notes de criança hi són molt presents. 
*anyada bastant més fresca que la 2003 (tpe mitja 15,77ºC) i relativament plujosa (524mm). L'estiu va ser calorós amb el conseqüent retard en la maduració. Notable presència de pluges en verema.  

2006: Un vi molt viu d'astringència molt marcada que recupera la frescor que estava present a la copa 2003. Malgrat que prové d'una anyada extremadament seca i càlida.
*anyada càlida (tpe mitja 16,52ºC) i extremadament seca (390mm). La concentració de pluges té lloc abans de la brotació. El segueix un període d'elevades temperatures i sense pluges. Aquestes arribaran ja tard (al final de la verema). 
tast 25 anys caus lubis
la sala de l'hotel Omm va reunir prop d'una trentena de persones (foto de Can Ràfols dels Caus)

1999: Presenta elegància excepcional. En nas hi són present les notes aromàtiques, però aquestes estant magníficament acompanyades per altres aromes dels grans criances (torrefactes, cuirs, lleugera xocolata). Manté una acidesa captivadora. L'anyada que em va enamorar!
*anyada relativament fresca (tpe mitja 15,45ºC) i pluviometria moderada (513mm). Període pre-brotació fresc i humit. Període fins a maduració i verema relativament sec. 

1998: Manté bona part de les característiques que he trobat en l'anyada 1999. Però en aquest cas bona part dels aromes hi són més pesats. La fruita tendeix a compotes i les notes fresques d'aromàtiques, característiques del massís, no hi són tan presents. Un vi excel.lent que prové d'una de les millors anyades. Però que avui no la canvio per la 99.
*anyada relativament fresca molt similar a 1999 (tpe mitja 15,29ºC) i pluviometria lleugerament més escassa (457mm). I que com a única diferència amb el 1999 és que el període hivern va resultar ser força més càlid. 

1997: D'aromes menys intensos que els anteriors. Fruita que tendeix a ser-hi molt poc present. Notes marcades d'evolució. També, presents tocs més verds. Una anyada que arriba a la seva fi.
*anyada relativament càlid (tpe mitja 15,86ºC) i de pluviometria molt semblant a 1998 (451mm). En destaca els importants registres de pluja al llarg de tot el període hivern i inici primavera. El precedeix l'any (1996) més plujós dels darrers 25 anys. 

caus lubis
el servei dels vins va estar al nivell de les grans ocasions (foto de Can Ràfols dels Caus)
Val a dir que l'equip tècnic de Can Ràfols dels Caus va tenir el gran detall d'acompanyar el tast amb una petita mostra de raïm (merlot) de la vinya la Calma del Ros. Mentre assaboreixo un singló no puc deixar de pensar el maltracta que ha patit aquesta varietat al Penedès (plantada en terrenys impossibles només per satisfer la demanda d'uns quants elaboradors). Quan, avui, preval el discurs de les varietats autòctones (que en cap cas poso en dubte i mereix tot el nostre suport), però que, a la vegada i desafortunadament, criminalitza a aquells que segueixen apostant, a contra corrent, per unes varietats nobles foranes que han estat exitosament ben implantades en terroirs  singulars. Immers en dissensions varies, anhelo que arribi aviat el dia que l'única llei que imperi alhora de treballar una terra i d'elaborar un vi sigui la força de la naturalesa i el dictàmens del mateix cor del viticultor. I, precisament, Caus Lubis és això! Una terra que s'estima una varietat (provingui d'on provingui) i la passió d'una persona per a saber-ho interpretar.

Per molts i molts anys, Caus Lubis!
tour caus lubis
logos que lluïen unes camisetes dissenyades per l'èquip de Can Ràfols dels Caus

Cap comentari:

Publica un comentari