la singularitat trobada a les altures

Poc a poc les tardes van adquirint unes llums més atenuades. El sol busca refugi abans i cedeix bona part del protagonisme de les vesprades a la seva companya, la lluna (aquella que tenen al cap tants i tants viticultors alhora de posar-se mans a la feina ja sigui al camp o al celler). Poc a poc ens apropem a l'equinocci de tardor (23 de setembre). Deixarem enrere estones compartides amb amics a cavall de places i carrers del nostre poble per a recollir-nos a casa i cercar altres moments més íntims. De ben segur, en els que gaudirem d'unes altres complicitats més serenes, més pausades. Seran temps de copes reposades, intenses i complexes que ens permetran gaudir d'una conversa senzilla, d'una petita lectura, d'un tast dels primers bolets de la temporada o, fins i tot, d'un viatge per aquí i allà de pensaments amb un mateix. 


Temps, també, perquè les primeres boires cobreixin subtilment el nostres paisatges. Agafades de la mà de petites corrents d'aire visitaran les nostres vinyes. Produint les condicions favorables per la floració i reproducció de les espores d'algun que altra fong. Viticultors que s'aprofiten d'aquestes condicions naturals per elaborar vins (de veremes tardanes) que ens venen molt de gust en aquesta època de l'any. Així, és el cas dels vins de boira elaborats a partir d'atacs del fong Botrytis Cinerea del celler DG Viticultors.

dg viticultors vinya pontons
les vinyes de DG Viticultors presidint el Penedès des de Pontons
DG Viticultors neix l'any 2006 com a fruit d'unes vinyes que va adquirir la família alellenca Doménech Garay (1991). També, dedueixo amb la conversa, fruit de la impotència que té un quan veu que el seu raïm no és lo suficientment ben valorat pels elaboradors als qui ven. Avui, Pere Doménech i Antoni García (propietaris), a banda d'unir-los el parentiu de cunyats, comparteixen l'il.lusió i el repte d'esdevenir un celler a tenir en compte dins el gran Penedès. Amb una producció molt limitada, unes 30.000 botelles, i llargues criances posen al mercat uns vins i caves que mereixen tota la nostra atenció. Ara que tot just comença la tardor i la nostra gastronomia aprofita tan i tan bé l'esclat del bosc i la rica diversitat micològica del nostre país.
dg viticultors celler
compartint paraules amb l'Antoni just a l'entrada del celler

Tenim la gran sort de compartir tot un matí amb ells. Just arribar al celler, situat a ple centre de Torrelles de Foix, ens inviten a començar la visita per la vinya. Són, aproximadament, unes 50 hectàrees situades en el terme municipal de Pontons (650-830m altitud) repartides en dues grans finques: Mas Fonoll i Mas Sapera. Finques que, a la vegada, són trencades per zones boscoses donant com a resultat petites parcel.les on el Pere i l'Antoni apliquen una viticultura ecològica. En les que, també, poc a poc experimenten amb les cobertes vegetals, per tal de enriquir la biodiversitat d'uns sòls que han estat llaurats durant molts i molts anys. Terres de poca profunditat sota els quals un troba ràpidament la roca mare. Zones (no en totes les parcel.les) on hi ha disposició d'aigua (via reg). Aigua que només es va utilitzar els primers anys de plantació. La complexitat de gestionar 50 hectàrees allunyades del celler requereix realitzar una viticultura senzilla i, al mateix temps, efectiva. 

dg viticultors vinya
imatge de les vinyes amb coberta vegetal espontània a primers de juny

El recorregut per les vinyes se'ns fa curt. Davant nostre s'obren paisatges magnífics. Un mar sencer de vinyes que avarca bona part de la plana penedesenca. Vegetació exuberant i rica en diversitat. De ben segur, el "Penedès superior" ha estat i segueix sent una zona molt menys coneguda per la majoria dels visitants a la comarca (al no estar situada al pas de les grans infraestructures per la seva complexa orografia). Aquesta característica li ha permès que conserves trets molt diferenciats de la resta del Penedès. Val molt la pena gaudir-ne ara que precisament començarà la tardor i, també, la temporada boletaire. Això sí! No desaprofiteu l'oportunitat d'aturar-vos a fer una copa de vi en algun dels seus cellers.


Camí de tornada al celler parlem amb el Pere i l'Antoni dels inicis del projecte. Però, ràpidament, la conversa deriva cap a altres temes. Amb ells parlem de l'esforç que fa la pagesia per mantenir les terres cultivades davant uns preus de mercat del tot injustos. Ambdós són bons coneixedors de la precarietat que viuen molts viticultors penedesencs alhora de mantenir l'activitat agrària, ja que, DG Viticultors, només destina una minsa part de les 50 hectàrees de vinya pròpia a l'elaboració dels seus vins. Les impressions i valoracions de tots plegats ens acompanyen fins a l'arribada a les portes del celler.
celler dg viticultors
sala de vinificacions del celler

DG Viticultors disposa d'un celler modern que ha mantingut l'exterior del d'una casa més en ple carrer de la Raval. Ens crida l'atenció l'ordre i la netedat de tota l'instal.lació. Res fora de lloc. Res deixat al desafortunat atzar que pugui malmetre alguna de les seves vinificacions. Els dipòsits d'acer inox i les barriques de fusta de diferents volum i procedències ocupen la major part del celler. El temps apressa i les nostres boques saliven per tastar algun dels seus singulars vins. Cinclus SC 2011 és el primer vi que fa remoure les nostres copes (SC, sense aportació de Caligo). Elaborat a partir de varietats foranees de la finca Mas Fonoll (Incrocio Manzoni, Loureiro i Albariño) i sense pas per fusta és mostra lleuger, tocs de fruites blanques i amb una destacada acidesa. El treball amb lies a que ha estat sotmès li dona cremositat molt agraïda en boca. El segueix, Cinclus 2010 elaborat a partir de la Chardonnay i Albariño de la finca Mas Fonoll amb aportació de Caligo (dolç de Botrytis). Vi que mostra una major complexitat i pas llarg en boca. Aquí, Caligo li dona unes notes vinoses que recordarien als dolços de Jerez (sense ni molt menys ser un vi dolç! ja que es tracta d'un vi blanc tranquil). L'arrodoneix en boca notes de préssec barrejades amb cítrics, lleugers fumats i caramel.
cava dg viticultors
l'imatge dels nous brut nature de DG Viticultors, Garay

Il.lusionats, el Pere i l'Antoni ens mostren les seves dues noves creacions. Dos escumosos brut nature (2013) preparats per ser-ne gaudits a tota hora: Garay Blanc (Chardonnay) i Garay Rosat (Pinot Noir), ambdós amb una petita aportació de Caligo (5%). Presenten una bombolla molt ben integrada, molta fruita, frescos, amb pas per boca molt agradable. Un sol glop d'aquests convida immediatament a repetir-lo. Els escumosos Garay pretenen desmarcar-se de la singularitat i accent tan gastronòmic dels seus dos germans. El primer, d'aquesta parella tan i tan suggerent a la taula, és el Brut Rosé DG Viticultors 2011 (Pinot Noir) i, en segon lloc, el Brut Blanc DG Viticultors 2012 (Chardonnay). Ambdós, també, porten un petit afegit de Caligo que els hi dona uns 8 g de sucre residual. Són meravellosament elegants i cremosos en boca. En el primer cas, el Pinot Noir, les notes de fruita i llevats predominen sobre un fons de notes dolces a vins tipus sherry. El Chardonnay és mostra mineral, tocs de fruits secs torrats, notes de fruita blanca madura (poma). Dos escumosos explosius que us faran gaudir de la millor gastronomia de casa nostra.
pere domenech dg viticultors
a primer pla de l'imatge en Pere Doménech
Ens atansem a la sala de barriques per seguir el tast dels vins de verema tardana. Compartim copes de vins embotellats o, fins i tot, encara en ple procés de criança (directament de la bota). DG Viticultors destina bona part del seu temps i recursos a aquest tipus de vins elaborats a partir de les infeccions de Botrytis Cinerea. El temps i els recursos, l'estima i tot el saber que destinen el Pere i l'Antoni a la gamma de vins Caligo és el que els fa tan i tan especials. Obrim el tast d'aquests vins amb el Caligo 2013 (Chardonnay). Sense pas per fusta manté una acidesa notable. Entrada fresca i molt rodó en boca. Notes de orellanes i mel, almívars (180 g de sucre residual) i lleugers fruits secs. Caligo 2010 (amb base de Chadornnay i la resta Incrocio Manzoni) passat per una infusió en llates de roure. Cremositat en boca i notes de compotes i fumats. Manté una acidesa important. Petit Caligo 2009 (amb base de Sauvignon Blanc i la resta de Chardonnay passat lleugerament per fusta). En nas, sorprèn el caràcter floral que manté aquest vi i que predomina sobre les notes de mel i cítriques. Pas llarg en boca.

Omplim les copes amb altres vinificacions especials fins arribar al tast del Caligo 2009 Essència. Un vi de Chardonnay amb 300 g de sucre residual i dos anys de criança. Una autèntica meravella! Concentració i complexitat aromàtica (tocs de tomàquet sec, figues i préssec, notes especiades...). Un vi que manté una frescor i cremositat, a la vegada, en boca espectacular. Ja sigui sol o bé acompanyat (taula de formatges blaus o foie fresc) podeu estar molt a prop de tocar el cel. 

És quan a partir de les primeres boires (humitats) i el contrast de tèrmic que apareixen els primers inòculs de Botrytis Cinerea sobre els raïms. L'alçada i les condicions úniques que disposen les vinyes (La Clota) de DG Viticultors permet elaborar aquests meravellosos nèctars. Del que podria semblar una verema o un vi espatllat les bones arts del Pere i l'Antoni converteixen aquest/a en un petit (gran) plaer pels nostres sentits. Amb el regust d'aquell dia us desitgem una molt bona entrada a la tardor i que gaudiu intensament de tots i cadascun dels seus fruits!
tast dg viticultors
sala de tast del celler un cop finalitzada la visita  

Cap comentari:

Publica un comentari