la cimera del xarel.lo

Ja era hora! Ens calia. Alguns ho desitjàvem (potser en silenci), però el Penedès mereixia celebrar un esdeveniment seriós al voltant de la que pretenen que sigui la varietat més rellevant d'aquesta regió vitivinícola. La Cimera del Xarel.lo és una iniciativa que neix del mateix sector elaborador. D'una aposta clara i ferma d'una trentena de cellers per mostrar l'estima que tenen a una de les viníferes blanques més arrelades a la nostra terra. Ha necessitat gairebé un any de gestació per esdevenir una realitat. Però, a la fi, el 29 de juny amics, coneguts i saludats vam gaudir d'un magnífic tast de Xarel.los.

Interpreto que el nom de la Cimera del Xarel.lo manifestava clares intencions: En primer lloc, perquè calia reunir professionals i aficionats del món del vi al voltant dels nous vins de Xarel.lo que apareixen al mercat, per tal que fossin tinguts en consideració. I, en segon lloc, perquè calia, també, posar de manifest l'altíssim nivell que han aconseguit aquests vins i l'enorme potencial que presenta la varietat.  


cimera del xarel.lo
la plana penedesenca des de l'ermita de Foix en un moment de la Cimera del Xarel.lo

Malauradament, ve sent massa habitual celebrar grans tastos de vins en entorns totalment deslligats del seu territori. Actes que es celebren en sales magnífiques, entorns idíl.lics, condicions de tast (quasi) perfectes, però sempre a quilometres lluny d'un cep. Amb el que també el viticultor ha de fer un esforç per comunicar el concepte del seu vi i extraure al oient de la sala de l'esdeveniment i transportar-lo fins a les seves vinyes. En aquest sentit un 10 per l'organització de la Cimera del Xarel.lo per haver escollit la meravellosa Ermita de Foix (Torrelles de Foix), amb el Penedès als nostres peus: El viticultor podia explicar i situar, perfectament, les seves vinyes. El tastador podia viatjar al moment fins a la zona del vi que tastava convertint l'experiència en quelcom màgic (mentre observàvem la caiguda del sol).

En quan al que pròpiament es refereix al tast, els elaboradors penedesencs van posar de manifest el bon moment pel que estan passant els vins de Xarel.lo. Érem molts els que varem coincidir en qualificar d'altíssim nivell els vins que es van oferir a tastar. Per la meva part permeteu-me que avui no en destaqui cap d'ells. Seria desmerèixer al seu company (de tast). Ens va agradar moltíssim la maduresa de les anyades més velles. Ens va enamorar la tensió i la bona aptitud per aguantar el pas dels anys que mostren les anyades 2013-2014. Ens va excitar les vinificacions més atrevides i complexes (vins brisats, bullits, dolços...). Però per damunt de tot això vaig veure gent feliç i compartint un objectiu comú: viure i estimar territori!

Pels que sempre em tingut a casa ceps de Xarel.lo i sentim el Penedès nostre, aquest va ser un esdeveniment d'una sensibilitat extrema. Assolit aquest primer cim i esperant gaudir-ne de molts més, per molts i molts anys!
vins xarel.lo
molta conversa entre copes de xarel.los

5 comentaris:

 1. Respostes
  1. Moltes gràcies i igualment. A gaudir-lo intensament ;-) Una abraçada

   Suprimeix
  2. sabeu no? :)
   us han recomanat a catradio!!

   Suprimeix
  3. Alguna cosa ens ha arribat, però encara no hem pogut escoltar el tall ni saber qui ens ha recomanat ni el perquè. A veure si tenim el moment i el busquem.
   Moltes gràcies per a dir-nos-ho. 😉 Estem super contents. Una abraçada

   Suprimeix
  4. :) Felicitats!!!. Una abraçada un bon estiu! Seguim.

   Suprimeix