el vi de sevilla

Fa tan sols uns dies, l'atzar va propiciar que viatgéssim fins a la Sierra del Norte - Cazalla de la Sierra. Ens expliquem. La nostra participació en un concurs fotogràfic promogut per l'associació WWF, entitat que promou conservació del medi natural i que està present a més de 100 països, va tenir premi! Un premi que consistia en un petit viatge fins aquesta zona del nort de Sevilla, per a nosaltres, totalment desconeguda i, també, una visita a la bodega Colonias de Galeón (vins que vam descobrir en la darrera edició de Vinum Nature). Aquests van ser uns dies d'enamorament a una terra treballadora i lluitadora, també, a una mare naturalesa materialitzada en el Parc Natural de la Sierra del Norte i a una gastronomia local molt lligada als ibèrics i la ramaderia.
julian navarro colonias de galeon
Julián Navarro acompanyant als visitants per la vinya

La nova carretera ha obert la Sierra del Norte al turisme sevillà. Un turisme que abans tan sols tenia posat els ulls en la Sierra de Cádiz i el Parc Nacional de Doñana i avui ha vist com les comunicacions terrestres li han posat a l'abast un nou espai verd on passar grans dies d'oci. Ho demostra la quantitat de persones que ens trobem per visitar la bodega Colonias de Galeón. Prop de 30 persones són les que ens hem donat cita a la benzinera de Cazalla de la Sierra per acompanyar a Elena Viguera i Julián Navarro - propietaris de la bodega - fins a les seves vinyes. N'estem segurs que el seu claim no és envà (Bodega Colonias de Galeon, "el vino de Sevilla") i l'utilitzen com una gran campanya de màrqueting. 
sierra del norte andalucia
Elena Viguera explicant alguns detalls del parc natural

De camí a les vinyes recorrem una minsa part del Parc Natural de la Sierra del Norte (700m altitud). Suficient per adonar-se'n de la seva gran riquesa paisatgística. Dels seus sòls sinuosos, on les oliveres es barregen amb les alzines sureres (treballades per l'industria del suro) i els immensos prats de pastura que donen de menjar a ramats d'ovelles i porcs ibèrics. En cap moment perdem de vista el perfil urbà de Cazalla de la Sierra. On hi sobresurten alguns dels seus edificis més singulars: la Cartuja, l'església de Nuestra Sra de la Consolación, el convent de Madre de Dios i el convent de San Francisco. Monuments que són un reflex del important pòsit històric que arrossega aquest poble.
sierra del norte sevilla
Al fons de l'imatge la casa de la colonia de l'Elena i en Julián
Van ser les enigmàtiques forces energètiques o, potser també com nosaltres, un xic d'atzar el que va portar que, per allà a finals dels 90, l'Elena i en Julián s'establissin aquí per tal de recuperar l'oblidada tradició vitivinícola de Cazalla (1917). L'antiga i, avui, ruïnosa cooperativa n'és un clar exponent d'aquella època gloriosa en que les setanta colònies la proveïen de raïms que, a la vegada, després de la seva elaboració servien per abastir els vins de Jerez, destil.lats, consum de la zona i exportació. De peus a la vinya, en Julián ens explica les particularitats de les Colonias de Galeón. Propietats del govern de l'estat que foren cedides als colons amb l'objectiu de ser cultivades. A dins de la casa de la Colonia, de la seva propietat (la número 40, "el chato Marín"), un se'n fa càrrec de les dures condicions de treball que van patir aquelles persones a principis de segle.
colonias de galeon julian navarro
En Julián a la vinya
elena colonias de galeon
L'Elena a la bodega
Les vinyes estan assentades sobre sòls de fertilitat escassa, d'origen calcari, també, de pedra pissarra. Ceps que han tingut que arrelar profundament per subsistir, avui (des de 2005), sense aportacions extres d'aigua de reg. Per evitar l'important erosió de les parcel.les (pendents superiors al 15%), per incrementar els nivells de matèria orgànica, per augmentar la biodiversitat, el sòl està cobert d'una capa herbosa espontània. Les pluviometries abundants (per sobre 600mm/anuals) evitent qualsevol factor competencial amb el cep. Viníferes de Chardonnay, Viogner, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah i Tempranillo omplen les 7 hectarees de vinya de Colonias de Galeón. No obstant la predominant de varietats foranies, l'Elena i en Julián ja treballen amb algunes de les varietats autòctones com ara: la Tintilla de Rota. Varietat que ja té el seu propi vi monovarietal (i que vam tenir l'oportunitat de tastar).
colonias de galeon
Actualment, la bodega disposa de 7 hectàrees de vinya plantades
El fet de trobar-se en ple parc natural (zona protegida) va ser del tot impossible, per l'Elena i en Julián, construir allà la bodega. És així com Colonias de Galeón elabora els seus vins en el polígon industrial de Cazalla de la Sierra. Una bodega d'allò més funcional i prou amplia els permet treballa amb unes bones condicions. Ens parlen de com segueixen al peu de la lletra els principis de l'agricultura ecològica. És aquest el moment en que aprofitem perquè en Julián ens expliqui el compromís de Colonias de Galeón amb l'associació WWF. Per ells (Elena i Julián) no té sentit aplicar una agricultura ecològica i menystenir d'on provenen i com es produeixen aquells materials/productes que utilitzes per la elaboració dels vins. L'importància de la conservació i explotació sostenible dels boscos per extreure'n el suro va ser uns dels factors que van tenir en compte. Per aquest motiu, tots els seus vins fan servir taps de suro certificats per FSC i que segueixen el programa de gestió de boscos de WWF.
bodega colonias de galeon
Moment en que entrem a la bodega Colonias de Galeón

No hi ha visita sense tast i arriba el moment de remenar la copa. Després d'haver-nos empapat de paisatge i història, la gent té moltes ganes de refrescar-se el paladar. De deixar-se endur pel tast d'uns vins que es troben dins l'I.G.P. Sierra del Norte de Sevilla. El tast es converteix en un moment de festa. Tal i com ha de ser. Tothom s'atreveix a dir-hi la seva. Sense por. Si ens atrevim a dir quina música ens agrada. Si una pel.licula és bona o dolenta i ho argumentem. Perquè no ho podem fer amb un vi? El Petit Ocnos 2012 (Chardonnay) arriba com aquell nen juganer que esvera el lagar. Sense barrica. Però amb treballs sobre lies per donar-li certa complexitat. Té una entrada molt fresca i sedós en boca. L'Ocnos 2013 (Chardonnay i Viogner) és mostra gastronòmic. De molta més greixositat. Criança de 10 mesos en bota de roure francès. Profunditat aromàtica i complexitat en boca. Un vi que (en la seva etiqueta) ret homenatge al poeta Luís Cernuda. Maceració Carbònica 2014 (Cabernet Franc, Merlot i Tempranillo). Un bàlsam de làctics i fruites vermelles. Records minerals i notes de pebre. Un vi que aspira a convertir-se en el beaujolais de Sevilla. Lincesa 2013 (Tintilla de Rota). Un cop fugim de les primeres notes de fumats i torrats, el vi es converteix en fruita, fruita, i més fruita. Tanins molt dolços en boca. De pas llarg. Ens fa salivar i desitgem un nou glop. Un vi que ens va sorprendre. Que vam comprar. I que seguirem tastant ja en calma a casa. Reserva Silente 2009 (Cabernet Franc, Merlot, Syrah i Tempranillo) la seva crinança de 18 mesos en botes de roure francès es mostra d'allò més elegant. Un vi ampli en boca. Llaminer. Tocs de fruites negres, cacao i de certa mineralitat. Tal com diu el seu nom, aquest és un vi per ser begut en moments on el temps hi és sobrer.
colonias de galeon
El tast va ser una festa que va tenir com a protagonistes els vins de Colonias de Galeón

Marxem de la Sierra del Norte amb records dolços d'amistat amb l'Elena i el Julián, tristos per la pèrdua poc a poc d'un patrimoni de begudes anisades i esperançats per la fantàstica feina que fan des de l'associació WWF per la preservació dels nostres espais naturals. Marxem de la Sierra del Norte amb el desig de tornar-hi ben aviat i de seguir gaudint de la seva trempera!
Tothom va seguir el joc del tast i es deixaven emportar per les sensacions

(Això no acaba aquí. Ben aviat us explicarem els detalls de la resta de dies del viatge...)

Cap comentari:

Publica un comentari