Sumoll, Sumoi, Chimoi, Saumoll, Ximoy, Xemoll

Conèixer-se a un mateix implica gratar en els propis orígens de cadascú. També, ser coneixedor dels elements que han donat i que conformen el territori on vivim i ens relacionem. Avui, se'ns faria molt difícil parlar d'un Penedès vitivinícola passant per alt el jaciment d'Avinyonet del Penedès, la Font de la Canya. Igualment, no entendríem quina ha estat l'evolució històrica d'aquest Penedès sense explicar algunes de les varietats tradicionals que en un dia s'hi van cultivar. Doncs, precisament, això és el que vam poder fer fa tan sols unes setmanes. Conèixer de primera mà una de les varietats autòctones del nostre país, el Sumoll.
josep queralt
En Josep Queralt mostrant-nos la vinya de Sumoll (Setembre 2014)
El celler Heretat de Mont-Rubí (amb el permís dels cellers Can Pardas, Jané Ventura i Can Ramon) de la mà del seu enòleg Josep Queralt, han estat uns clars ambaixadors del Sumoll negre arreu. Om pot intuir pel títol que hem posat a aquest post que el Sumoll era una varietat estesa per tot el territori català. A principis de la dècada dels 60, amb l'entrada de les varietats forànies (Cabernet Sauvignon, Merlot,...) i la demanda de raïm blanc per l'elaboració del Cava, és quan la superfície de Sumoll disminueix d'una manera important. Els aspectes agronòmics de la varietat no afavorien a la seva conservació i van ser molts el que van decidir replantar aquelles vinyes velles de Sumoll. Malgrat que l'origen d'Heretat de Mont-Rubí es remunta a 1984, no és fins a principis dels anys 2000 que hi ha una aposta clara per dedicar esforços a la recuperació i conservació de la varietat Sumoll.
avella heretat de montrubi
Tot el grup de camí a Heretat de Mont-Rubí
Uns escaig 100 metres separen la vinya de Sumoll del celler Heretat de Mont-Rubí (a l'Avellà - Font-Rubí. Altitud 500 m). Un sap, quan hi posa els peus, que entre en Josep Queralt i aquest Sumoll hi ha quelcom especial. Una relació que va molt més enllà de la que s'estableix normalment entre l'enòleg i la vinya que cultiva. Els ceps, meticulosament cuidats, són estacats un per un, el que permet donar-los una conducció cònica. Propiciant així una bona aeració i insolació dels raïms. Prestant atenció al que ens explica en Josep i veient el que tenim davant sabem que Heretat de Mont-Rubí aplica una viticultura de detall i de conservació. No s'entendria de cap altra manera si es busca l'expressivitat d'aquesta varietat en procés de recuperació.
vinya sumoll fontrubi
Foto que mostra la conducció de la vinya de Sumoll (Setembre 2014)


Al camp, el Sumoll és mostra auster. Raïm allargassat i poc compacte. De pell fina. Resistent a la falta d'aigua i als períodes llargs de calor. Compatible amb diferents tipus de sòls. De producció elevada, però irregular (segons condicions de quallat). Característiques que l'han fet "progenitora" d'altres viníferes com Vermilion, Rubienne, Tyrian i Cienna.

vinya sumoi fontrubi
Foto que vam realitzar justa abans de verema (setembre 2014)

Abans d'entrar a la bodega, en Josep ens mostra el paller on hi reposen raïms de Xarel.lo que utilitza per a elaborar la gamma de vins dolços Advent. Un altra projecte d'Heretat de Mont-Rubí que és la nineta dels seus ulls. Raïms que manté penjats fins aconseguir-ne la seva deshidratació (entre 3-4 mesos). Alguns d'ells colonitzats en una petita part pels fongs de la botritis. Una criança final acabarà donant com a resultat un dels vins dolços més apreciats del Penedès.
vi dolç pansificat
Dins el paller

Tan sols entrar a la bodega, om té la certesa que allà hi passen moltes coses. A en Josep se li ha quedat petit un espai que avui sembla un "laboratori". Treballa amb tot tipus de dipòsits i de totes mides: inox, ceràmica, fusta,... Hi destaquen els vells cofins de la premsa per la que passa la verema d'Heretat de Mont-Rubí. Avui (desembre), encara, desprenent certs olors a la verema 2014. Al celler, en Josep Queralt, es juganer i curiós. Juganer (inquiet), perquè experimenta amb la fermentació dels seus vins, amb els materials que hi estan en contacte, amb les llargues criances... Curiós, per la passió que té pel Sumoll i les ganes de fer-ne un vi gran.
celler heretat montrubi
El grup de winelovers seguint les explicacions d'en Josep
El tast fou generós. Voluntat de donar a conèixer l'amplia gamma de vins d'Heretat de Mont-Rubí. Però també la voluntat d'oferir-nos la possibilitat de tastar el Sumoll en diferents versions. En Josep Queralt va oferir-nos un tast magistral i una acurada selecció dels seus Sumolls: Gaintus+500 2013. Vi que prové de les parcel.les més properes a la bodega i que ha passat una lleugera criança en bota (6 mesos). On predomina la fruita i l'acidesa que li dona frescor. Marcada rusticitat de la varietat. GaintusVN 2012 (sense sulfits). Derrapat manual. Sense clarificar ni filtrar. Lleugera criança en bota de roure francès reutilitzada (6 mesos). Notes de fruita, cacau, fruits secs. Molt fresc i de marcada tanicitat en boca. Gaintus 2007. Vi que passa per una criança de 12 mesos en bota i de 24 en botella. Temps que el Sumoll agraeix. Vi on hi trobem molta complexitat. Arrodonit en boca. Hi apareixen notes especiades i balsàmiques. Manté notablement una acidesa que li dona fermesa per aguantar molt més. Un vi que esperem que doni grans alegries al Josep i als responsables d'Heretat de Mont-Rubí.
tast heratat montrubi
La taula ben parada a punt pel tast
pretty wines
La Núria Martí, PrettyWines, tastant un dels Sumolls d'Heretat de Mont-Rubí
Potser, avui, el Sumoll encara no és aquella varietat d'on en surti el millor vi. Però tossuderia passional sumollaire d'en Josep ens diu que la seva feina no és envà i que ben aviat li arribaran els merescudíssims reconeixements. Si més no, i personalment, li hem de donar les gràcies per la seva generositat i ajudar-nos a conèixer a nosaltres mateixos un xic més a través d'aquesta tradicional varietat de raïm.
malviatge pretty wines
La jornada va acabar amb un bon dinar a Cal Xim (Subirats)


Un dia que vam compartir amb: Gastronovi, Prettywines, Racimo al Paladar i dels Fogons de la Carme.

1 comentari:

  1. Bravo!!! Crec que no es pot explicar millor la jornada. Abraçades!

    ResponSuprimeix