Trepitjant fort


Just quan acabem els segons plats, en Carles apareix per la porta del restaurant la Cooperativa (de Porrera). La nostra conversa ens delata (la fugida d’alguns cellers del CRDO Cava) i ajuda a que ens reconegui fàcilment. Per la seva part no calen masses presentacions. En Carles Ortiz i l’Ester Nin són uns dels noms que sonen més dins l’actual panorama vitivinícola del Priorat. Ella aconseguit, en poc temps, a través dels seus vins, una bona pila de punts Parker i per exemple a contribuït, en gran part, a que Clos Erasmus (de Dafne Glorian) sigui el vi que hagi obtingut més punts d’aquesta llista en un període de 25 anys. Hem quedat amb en Carles per conèixer de primera mà el projecte que comparteix, des del 2008, amb l’Ester, la seva companya, avui, de vida i vins.
carles ortiz porrera
en Carles explicant la importància de la biodinàmica en el treball de la vinya
Sense perdre gairé temps, en Carles ens invita a visitar Mas d’en Caçador i Planetes. Les dues parcel·les d’on surten els seus dos vins (Nit de Nin i Planetes de Nin). Calçats amb dos 4x4 sortim de Porrera. No recorrem més enllà d’un quilòmetre de carretera que entrem a les vinyes dels Nin-Ortiz. Passem, primer, per la vinya Planetes que va adquirir en Carles a la seva arribada al Priorat (1998). Bancals de garnatxa i costers de carinyena que va replantar ell mateix i que avui cultiva seguint els principis de la biodinàmica. Seguim avançant pel camí de pissarrós fins arribar al punt més elevat (650m). Aquí és on comença la parcel.la Mas d’en Caçador, una de les més elevades del Priorat vitivinícola. Plantada de garnatxa i carinyena a inicis de 1900 i des de 2004 es cultivada per l’Ester, també, seguint el principis de la biodinàmica. Ells comparteixen vida, vins,... i, també, un macho que els ajuda amb les feines del maneig del sòl. Els ceps de Planetes veuen cada dia com s’aixeca el sol. Els de Mas d’en Caçador donen la benvinguda a la lluna.
vinya nin ortiz porrer
a 650m d'alçada es prou evident la complexitat sobre el maneig del sòl
Els astres juguen un paper molt important en totes les decisions que prenen els Nin-Ortiz. En Carles ens explica com són aplicats els principis de la biodinàmica a la vinya. Posa, especialment, l’accent en els treballs que realitzen sobre el compost, previs a la seva aplicació. Parla de l’importància del sòl, de la seva estructura, de la seva diversitat. La vida (micro)biològica és la seva riquesa. En Jordi Queralt és també part implicada i ajuda a l'Ester i en Carles a posar en pràctica alguns dels principis biodinàmics. Percebo que les actuacions a la vinya es regeixen més quelcom eteri que no pas per les regles tradicionals de la viticultura. És així com les garnatxes i carinyenes de l’Ester i d’en Carles tenen quelcom especial. Quelcom que està lligat amb la seva sensibilitat, a la seva ànima.
vinya ester nin
en Carles mostrant-nos la singularitat del Priorat, des d'aquí tot es veu d'una altra manera

Poc a poc, ens arriben els primers raigs de llum vermells intensos. El sol poc a poc es retira. Moment que invita a parlar d’alguns dels altres projectes d’aquesta jove parella. Les arrels penedesenques de l’Ester (Pla de Manlleu) l’han portada a elaborar el Selma de Nin i a participar, de la mà d’Enric Soler, d’elaboració del xarel·lo Nun la Vinya dels Taus. S’estimen aquesta terra penedesenca. Saben que d’ella poden sortir-ne, també, grandíssims vins. De fet, n’estic segur que ben aviat veurem com ens sorprenen amb algun nou vi.
planetes porrera
moment que tastem la carinyena de Planetes 2014


Ara sí! és hora de retirar-nos al celler. La falta de llum ens hi obliga. En Carles ens obre les portes i ens invita a passar. Ens parla de la cura que tenen en la utilització del SO2. Volen garantir l’addició de les mínimes quantitats de sulfurós per la conservació dels seus vins. Les fermentacions es realitzen, totes elles, a través de llevats indígenes. Aquí els principis de la biodinàmica, també, hi són ben presents. Sempre embotellen quan coincideix la lluna en període descendent i dies són flor o fruit. I així ho mostren els vins que tastem directament de les foudres: Planetes de Nin 2013 i 2014 i Nit de Nin 2013. Són vins concentrats, però fugen de la duresa i la calidesa en boca. Són vins equilibrats, lleugers, on hi destaca un cuidat equilibri de la fruita amb la mineralitat, però no per això el seu pas de boca és curt. Vins on la fusta hi és lleugerament present, ja que la major part de l'elaboració es realitza amb botes de gran capacitat. Ambdós responen al canvi de model d’elaboració de vins que s’ha dut a terme al Priorat.

Obstinats amb aconseguir la màxima concentració i expressió del territori en els seus vins han començat a vinificar una part dels seus mostos en àmfores. Les característiques d'aquests nous materials haurien d'ajudar a aconseguir, si més no, en una part aquest propòsit.
celler nin ortiz
a dins el celler seguint les explicacions del Carles

L'inquietut d'aquesta jove parella els porta a ser atrevits, a experimentar, a no tenir por, a ser valents i, a la vegada, respectusos amb tot allò que els envolta. S'allunyen de les enganyoses estrelles que reben els seus vins (no pas perquè no se les mereixin. Planetes i Nit de Nin són font de plaer) per tal d'abraçar la natura, els astres, la terra. Tenim el convenciment que l'aventura que van començar fa 7 anys els portarà a la felicitat i a ser un referent a tenir molt en compte en aquest món del vi. Salut amics!

Cap comentari:

Publica un comentari