le châteaux de Can Bas

Segons terminologia matemàtica, un binomi és aquella expressió algebraica formada per dos monomis separats per signe positiu o negatiu. Ha estat al llarg de la nostra història que n'hem conegut de tots colors. El cinema, també, ha plasmat exemples que ens quedaran, per sempre més, gravats en les nostres retines: el Dr Víctor Frankenstein i el seu monstre, Sherlock Holmes i el Dr Watson, Clarice Starling i el Dr Hannibal Lecter... Lluny del gènere de la gran pantalla i ben aprop de casa nostra dos monomis s'han trobat, Pere Ventura (persona) i Can Bas (història, paisatge i vinya), per resultar-ne Can Bas Domini Vinícola.
can bas pere ventura
des del patí exterior de la masia de Can Bas
Tot just aquest 2014 fa tres anys que Pere Ventura va adquirir la propietat de Can Bas (Subirats) amb l'objectiu, segurament, de crear el seu projecte més personal. Fill d'una família de Sant Sadurní d'Anoia dedicada per complert a l'elaboració del cava va decidir crear la seva pròpia marca l'any 1992. Avui, després d'aconseguir una producció de quasi bé 3 milions de botelles de cava i consolidant així un ampli mercat internacional, Can Bas i l'adquisició (en el 2013) del celler de Porrera Meritum Priorati representen els nous reptes d'aquest anomenat "missioner del cava" (nom que li va donar fa uns anys Ramon Francàs en un article a Lavanguardia).
can bas pere ventura
l'entrada a la masia de Can Bas. Al fons la porta d'entrada al celler
Arribem a Can Bas. Assegut al peu de la vinya hi veiem en Pere Ventura. Conversa de forma relaxada amb responsables de la finca. Aquí el més mínim detall té importància. La propietat consta d'unes 60 hectàrees de vinya on s'hi cultiva des de la Xarel.lo fins la Chardonnay, la Cabernet Sauvignon o la Syrah. Alguna d'aquestes varietats de vinya vella (70-80 anys). Ceps en formació Royat, de braços allargats i de fustes sinuoses mostren el pes històric d'aquesta propietat penedesenca. L'arribada de Pere Ventura, també, ha significat l'implantació del cultiu ecològic a Can Bas. Estima i respecte cap a un entorn que ha significat una de les propietats més importants de la viticultura penedesenca. 
vinya pere ventura
vinya de Cabernet, on la fusta mostra, de manera evident, el pas dels anys
La Sandra, persona que ens acompanyarà al llarg de tota la visita a Can Bas, ens invita a començar-la tot gaudint de l'interior de la capella de Sant Joan de Salerm. Hi arribem tot caminant poc més d'uns 150 metres pel que havia estat l'antiga Via Augusta. Es aquí, a Sant Joan de Salerm, on la Sandra ens vol mostrar el símbol que han agafat els nous vins de Can Bas: la creu de 4 cares just a la part superior del campanar. La capella representa un dels llegats històrics més importants de la propietat. Amb orígens que daten de l'any 917 ha sofert continues reformes (S XI i XII) per adaptar-se a les necessitats de la comunitat religiosa de l'època fins arribar als nostres dies amb un estil que recorda al romànic.
can bas domini vinicola
la capella és un dels llocs amb major encant de la propietat de Can Bas
La visita segueix i entrem, ara sí, a la masia de Can Bas. Ho fem per les portes que ens duen directament al celler. Zona on la Marta Sanvicente, actual directora tècnica (i ex-enòloga de Oller del Mas), dedica tots els seus esforços, des del 2013, a elaborar els vins de Can Bas. L'espai respecta al màxim l'antiga edificació. Un celler de tamany familiar i que permet a un sentir-se a gust amb les seves dimensions. Volums de dipòsits, d'acer inoxidable, que permeten treballar les parcel.les de forma pràcticament individualitzada, per tal de destacar les particularitats de cada vinya. Compromís que volen assumir els vins de Can Bas: l'expressivitat a cada copa.
celler pere ventura
sala de fermentació just a l'entrada del celler

celler can bas
sala de crinça de negres amb botes de 220 lt
Passegem pels diferents espais del celler. En tots i cadascun d'ells s'hi reflexa encerta manera l'estima de la Mireia Juvé cap a Can Bas. L'esposa de Pere Ventura ha estat una de les persones claus per definir l'essència d'aquest nou celler. No pot ser d'altra manera, la seva formació en història i història de l'art han fet que s'hagi bolcat en cos i ànima. Passem per diferents estances de la masia. Totes elles respiren calidesa, serenor i acolliment cap a l'invitat. Els llibres, molts d'ells de temàtica vitivinícola, omplen les seves prestatgeries. Per la Mireia, de ben segur, tot detall és poc per fer sentir a un com a casa seva. Ens imaginem com ha de ser una tarda de pluja, com la d'avui (que escric aquest post), copa de vi en mà, en l'altra un llibre, tranquil.lament asseguts en una de les sales d'aquest petit châteaux penedesenc.
can bas
habitació preparada per a reunions de personal del celler
Va ser en el tast d'un dels seus vins (La Romana 2012), en un sopar al Cigró d'Or, el que ens va motivar a realitzar la visita a Can Bas. Ara és moment de confirmar les bones sensacions que ens va despertar aquell vi en el seu dia i tastar la resta de vins d'aquest lloc tan i tan idíl.lic. La Sandra ens invita a començar el tast per l'Era 2013 (85% Chardonnay i la resta Macabeu i Muscat), un vi que és mostra fresc i lleuger en boca que fuig de les complexitats de matisos i ens omple la boca de fruites blanques. La Creu 2013 (60% Xarel.lo 40% Sauvignon Blanc) és mostra sincer des del primer moment. Tocs molt florals que evolucionen poc a poc cap a fruita (notes de préssec i albercoc). La fusta aquí hi és present, però d'una manera molt lleugera. La justa per donar-li l'equilibri i fermesa en boca (la criança de blancs és realitza amb barriques de 500lt). La Romana 2013 representa un canvi respecte l'anterior anyada. El motiu? arrel de la bona collita de Chardonnay, la Marta va voler que aquesta varietat fos la predominant en el cupatge, deixant en segon terme la Xarel.lo (a diferencia de l'anyada 2012). Un vi que guanya amb cos i potencia. De llarg pas en de boca. Perd aquella frescor que trobàvem en la 2012 i, també, en certa manera, aromes de mediterranitat. Guanya en la part gastronòmica. Aquesta nova anyada permet maridatges amb plats que requereixen d'una major elaboració.

En quan als vins negres, l'Era 2013 (85% Cabernet Sauvignon i 15% Merlot) té el nervi d'un vi jove. Fruita, fruita i més fruita. De complexitat justa. De pas agradable i fresc. Amb mig punt de fred és un vi per gaudir-ne a copes. Acabem el tast amb la Capella 2012 (70% Cabernet Sauvignon i 30% Syrah). Un vi on la Syrah té el seu pes i és d'agrair. Aquest és un vi d'una finesa notable. Equilibrat en boca. Fresc. De pas per boca molt abellotat. Tocs de fruita, torrefactes i vanilla de la bota, notes d'espècies. Un vi que ens va captivar!   


Marxem, no sense abans fer-nos amb una botella de Monreal (el vi top de Can Bas). A casa, amb la família, serà el moment oportú de gaudir-ne.
can bas penedes
habitació on vam realitzar el tast de vins
Cal felicitar a Pere Ventura i Mireia Juvé per l'estima que han mostrat alhora de recuperar la propietat de Can Bas. Ells han sabut maridar exquisidament la bellesa d'un paisatge, l'expressió d'uns vins i l'elegància d'un celler. La Sandra, així ens ho va saber transmetre. A ella cal agrair-li, també, el seu acolliment i simpatia al llarg de tota la visita.

Ara sí! ens acomiadem amb el ferm desig de seguir compartint moments al costat de la família Can Bas i els seus vins.
domini vinicola can bas
un cel d'allò més fantàstic ens va acompanyar tot el matí de la visita a Can Bas

Cap comentari:

Publica un comentari