la sensibilitat de l'artista

Després d’uns minuts d’espera apareix de dins la bodega. Mans sagnants de vi. De mirada profundament vital. Moviments corporals expressius. Així és la Sara Pérez. Desprenent energia per tots i cadascun dels porus de la seva pell. Avui compartirem matí amb ella, la part femenina de Mas Martinet (sempre amb el permís de la seva mare, Montse, i la seva germana, Núria) i la vessant més artística del projecte. Tal i com ens va dir el seu pare (Josep LLuís Pérez), ella és la persona qui omple de sensibilitat el projecte de Mas Martinet.
sara perez
la Sara és tota ella pura expressivitat i sentiment
La visita comença a Mas Escurçons, a uns 600m d'alçada, és una de les 5 finques de Mas Martinet. A pocs metres de la bodega, al mateix peu de la carretera que va de Gratallops a Falset, trobem el trencall que ens porta de camí a aquesta finca. Aquí la llicorella (ferruginosa) agafa els colors vermellosos més intensos. La Sara ho sap, ens regala una de les millors vistes de paisatge vitivinícola del Priorat. Justament la mateixa que un dia la Sara i el seu germà, Adrià, van veure perseguint el vol d’un ocell i, a la vegada, descobrint aquest meravellós paratge. Des d'aquest d'aquí, a grans trets, observem la zona de la DOQPriorat més calenta (Gratallops, les Vilelles). Allà on els vins són quelcom més pesats i on les fruites compotades tenen una major força. Per darrera nostre, la zona més freda (Porrera, Poboleda, Torroja). On els vins expressen més lleugeresa i floralitat.

vinya mas escurçons
la vista desde Mas Escurçons amb un dia ben ennuvolat
Amb la vinya al nostre davant, la Sara ens explica l’evolució varietal que ha patit Mas Martinet i com la Carinyena l’ajudat, a poc a poc, a conèixer la seva pròpia finca. Una varietat que mostra com cap l’expressivitat del terroir on es cultiva. I d'una varietat d'on en resulten vins lligats a la terra. D'aquesta manera, des d’inicis dels 2000, la Carinyena amb la Garnatxa comparteixen protagonisme en tots i cadascun dels vins de Mas Martinet (amb el permís d’altres varietats foranies minoritàries com el Cabernet Sauvignon i el Syrah). Ella ens explica l’esforç que ha suposat la recuperació d’aquestes varietats i com han obert nous camins d'expressivitat dels seus vins. Donant com a resultat un major vincle de sinceritat, respecte i puresa amb el territori.

La Sara desgrana al detall alguns dels treballs que realitza a la vinya. Compleix la màxima de respecte absolut per l'entorn. Sap que la diversitat és una riquesa infinita i, a la vegada, és fràgil. Per això té cura i medita abans qualsevol actuació que ha de realitzar a la vinya: Reivindica la no utilització del sofre. Limita al màxim les aportacions d'aquest element i tan sols en casos excepcionals recorre a aplicar uns 7 kg/ha. Ens parla de la importància del compost que apliquen a les seves finques i de tots els treballs que realitza per acabar de madurar els fems que rep. Explica, també, de tenir especial cura sobre les actuacions de poda pel bon manteniment dels ceps. D'aquesta manera segueix el mètode italià Simonit & Sirch amb l'objectiu d'assegurar una bona continuïtat de la circulació del torrent de saba intern de la planta i evitar els envelliments prematurs i morts sobtades. O fins i tot, ens parla de les cromatografies (metodologia d'anàlisi ideada per Ehrenfried Pfeiffer i que avui impulsa Jairo Restrepo) per valorar l'activitat microbiològica, l'estructura i l'equilibri dels seus sòls i compost.        
vinya mas martinet
la formació del braç en cercle per obtenir major càrrega de borrons en elevades densitats de plantació
La conversa flueix mentre tastem el Mas Escurçons 2012. Una añada molt càlida i amb registres pluviomètrics molt baixos i de producció escassa. El vi precisament transmet aquesta fragilitat. Mas Escurçons és un vi amb una excel.lent estructura donada per la seva acidesa. Preparat per allargar en botella i mostrar-se com un gran vi amb el pas dels anys. Pels més impacients és un vi que us farà gaudir a cada glop. Floralitat, fruites madures (però sense presència de compotes), certa mineralitat i marcada presència del seu pas per àmfores d'argila. Lleuger en boca. Etèri. Tanins molt arrodonits. Avui, un vi per ser gaudit des del primer minut que es serveixi a taula.
vinya sara perez
un moment del tast a Mas Escurçons

Ja a la bodega, la Sara ens explica l'importància que totes les varietats presents en cada finca iniciïn el procés de vinificació conjuntament. És així com a Mas Martinet realitzen un intens treball postverema per conservar les diferents varietats de cada finca (sense utilització del fred). La primera en madurar espera la darrera varietat veremada per iniciar conjuntament la fermentació. La Sara no pretén barrejar vins ja elaborats, sinó que busca simbiosi varietal des del minut zero de la vinificació. Una manera més de demostrar l'obsessió de Mas Martinet per aconseguir la màxima expressió finca per finca i de concebre la vida com un tot.

En aquest mateix sentit, els materials que s'utilitzen al llarg del procés de vinificació i envelliment esdevé un factor clau per conservar les característiques de cada terroir. En la primera fase del procés, tot i que la bodega de Mas Martinet disposa de dipòsits de formigó, la Sara intenta minimitzar el contacte del vi amb aquest material i recobreix les parets interiors amb tartrats. La fusta cada vegada s'utilitza menys i va substituint-se, poc a poc, per les àmfores de ceràmica i les damajoanes. Materials que agraden i molt a la Sara, tal i com ens comenta els bons resultats que darrerament n'està obtenint. 

damajoanes mas martinet
les damajoanes reposen per tota la bodega
Mentre tastem les anyades 2013 i 2014 de Camí Pesseroles (calidesa, terra, mineralitat, fruita evolucionada...), la Sara ens embolcalla i ens fa sentir la passió que té pel vi. Els seus gestos. Les seves mans. La seva mirada. Una motivació infinita per tot allò que sent i viu. Com l'artista quan mostra la seva obra i ens emociona, la Sara mima i cuida tot allò que fa a Mas Martinet per finalment posar-nos-ho en una copa i convertir-ho en poesia líquida.

El temps passa i toca acomiadar-nos de la Sara. Ens espera el seu pare, Josep Lluís Pérez, a Cal Milionari de Porrera per explicar-nos una xic més d'aquest gran projecte familiar. La segona part d'aquest post continuarà allà...

mas martinet
la palmera de Mas Martinet, gairebé un símbol per la bodega

Cap comentari:

Publica un comentari