verema al pastelero

A la vinya del Pastelero hi viuen 4300 ceps. Plantes que no aixequen dos pams de terra. Una aquí, una allà cobreixen el 100% del coster de llicorella (uns 6094m2). Fruits de carinyena vella (80 anys) i una minsa part de garnatxa.  El sol s'aixeca cada dia escalfant l'esquena del coster. Se'n va oferint les millors postes de sol. El polígon 7 parcel.la 117 recinte 1 s'ha convertit amb el pas dels anys en una de les vinyes importants de Porrera. Avui, la Mayte i en Josico (de Balmaprat) ens inviten a participar (ni que sigui per unes horetes) de la verema d'aquesta singular vinya.
verema priorat
repartint caixes i coves per començar la verema
La verema al Priorat, encara avui, (malgrat la complicada situació econòmica i social) és una festa i així ens ho transmeten la família de la Mayte i el Josico. Compartim, també, el matí amb altres voluntariosos amics: el Jesús, l'Ernest (veí de Porrera), la Gemma i el Marcos. El matí de verema comença d'hora per tots ells. Nosaltres ens afegim més tard (just a l'esmorzar). El petit Guiu es qui ens marca el ritme. Tot i que, un cop arrenca no hi ha qui el freni.
verema balmaprat
agafant forces en l'esmorzar

Mentre esmorzem compartim entre tots plegats experiències viscudes. Molt interessant conèixer el viatge que ha portat al Jesús a aconseguir els 10 primers closos del Priorat de l'anyada 1989 (tot just fa vint-i-cinc anys). Un relat i una persona que mereixen ser escoltat i coneguda. Entre mossegada de salsitxa i cansalada, la Mayte i en Josico ens expliquen, també, com està resultant la verema 2014. Les anècdotes i un xic d'història del lloc on ens trobem (la vinya del Pastelero), també, s'hi barregen.
vinya porrera
les vistes que tenim de les vinyes de Porrera mentre esmorzem
Tornem a la feina. El celler Cims de Porrera esperen els fruits del Pastelero. Com abelles que esperen que s'obrin les primeres flors a l'arribar el bon temps. I de feina a fer en tenim per una bona estona.

El Josico m'explica l'esforç que suposa mantenir un coster al Priorat (malgrat els bons preus de compra-venta de raïm). Treballs que passen per les ensofrades (a plena nit) per prevenir de les infeccions d'oïdi (i quan un camina per un coster pot imaginar-se lleugerament el que això representa), treballs per aportar fertilitzants orgànics i mantenir l'estructura del sòl i treballs amb mula i motocultor per eliminar les males herbes i mantenir la porositat suficient per aeració del sòl i retenció d'aigües pluvials. Fruits de carinyena i garnatxa que mostren gra a gra l'intensitat d'una terra i l'esforç d'una família d'agricultors.
verema balmaprat porrera
el Jesús i el Josico en plena verema

El Pastelero ha estat una vinya cultivada per diferents famílies de Porrera. Va ser plantada pel pastisser del poble. Amb els anys aquest la va traspassar al Sr Francesc Grau (de cal Grau Paleta). Circumstàcies familiars han portat que a dia d'avui aquesta sigui cultivada pel Josico i la Mayte. Mai, enoturistes com nosaltres, agrairem prou l'esforç que dediquen tants i tants agricultors al Priorat per mantenir un paisatge amb tanta història a les seves esquenes i encara, avui, tant i tant viu.
verema porrrera
la Gemma i en Marcos entre ceps
A feina feta toca celebrar-ho i no se'ns acut millor manera de fer-ho que entre copes de vins a la plaça de Porrera. Quedarà encara bona part del dia per endavant que no vam deixar d'omplir de molts bons records amb alguns veïns de Porrera.
porrera
temps de tertúlia, vins i vermuts
celler balmaprat
per la tarda encara va donar temps de passar-nos el celler Balmaprat

6 comentaris:

 1. Quin dia més maco que vàrem passar. Haig de reconèixer però, que el dilluns estava fet una merd**. No valorem prou l'esforç que fa aquesta gent per fer els vins que fan. De les veremes més dures que recordo, però també de les més gratificants. Ara toca deixar descansar els ceps fins el proper any.
  Gràcies per poder compartir-ho plegats.
  Marcos i Gemma.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Un dia de (molt) bons amics, Gemma i Marcos! Un dia de verema que recordarem ;-)

   Suprimeix
 2. Gràcies a vosaltres pel vostre interès i entusiasme!!!
  Mayte-Josico-Celler Balmaprat

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. A vosaltres per sempre tenir un lloc per a nosaltres entre els amics de Porrera. Una abraçada

   Suprimeix
 3. Hola "Malviatge", Rosa, Guiu i Gali, bon dia
  Felicitats per la vostre feina i els reconeixements.
  Ben trobats
  Gràcies per incloure'm en la vostre llista,
  Us poso en la de recomanables de Cuina Cinc
  Merci,
  Fina

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Moltes gràcies Fina. El teu blog és de capcelera per nosaltres.
   Una forta abraçada!

   Suprimeix