el centenari de Jané Ventura

La masia de Mas Vilella, propietat de la família Jané, ha estat el lloc escollit per la marca de vins Jané Ventura per celebrar el seu centenari. Una història que comença amb Josep Jané Giró treballant de "corredor" de vins a granel i on el seu fill, Albert Jané Jané, realitza la primera expansió i aprofita la proximitat amb el port de Sant Salvador (Vendrell) per traslladar els seus vins a altres països. No és fins l'arribada de Benjamí Jané Ventura, pare de l'actual responsable del celler (Gerard Jané), que es fa una aposta clara per l'elaboració de vins de qualitat (1984 primers vins embotellats de la marca). Avui, Gerard Jané, al capdavant del celler, segueix fidel als principis de la marca: vinculació al territori, preservació del paisatge i fomentar de les varietats tradicionals de la zona (el sumoll i la malvasia de Sitges).

100 anys no són pas poca cosa i bé mereixen reunir la família, els amics i professionals del sector per destapar els vins més singulars de la marca i les seves grans anyades. Agrair l'amabilitat d'en Gerard per invitar-nos (ahir a la tarda) i oferir-nos l'oportunitat de tastar algunes de les petites joies que es guarden a la cava de Jané Ventura.
centenari jane ventura
moment en que Gerard Jané donava la benvinguda a tots els invitats
La carta de vins que es va presentar va ser d'allò més extensa (un total de 28!). Caldrien bastantes més línies per descriure totes les sensacions que ens van donar cadascun d'ells. Els vins amb el pas dels anys augmenten la seva complexitat, s'omplen de petits matissos i redescobreixes les varietats més conegudes de la teva zona. Perquè cada paisatge, cada anyada, cada mirada de l'enòleg/viticultor hi aporta quelcom d'especial.

La meravellosa trilogia de macabeus Finca els Camps (anyades 2011, 2001 i 1998) va ser quelcom molt especial. Finca els camps és un elaborat a partir de vinyes velles de macabeu de la Juncosa de Montmell (400m). L'anyada 2011 és molt fresca. Aquell any es va caracteritzar per ser un any plujós i al mateix temps calorós, però amb un estiu marcadament fresc i plujós. El vi respira a herbes aromàtiques (un fons marcat de farigola). Pells de llimona. Fruites blanques fresques. Molt equilibrat i amb un pas en boca persistent. L'anyada 2001 espectacular! Conserva l'acidesa de les grans anyades. Recordem que va ser un any molt calorós i sec. A la vegada que, amb un contrast de temperatura nit/dia important. El juliol del 2001 va ser un mes molt plujós. Tot el contrari va passar el mes d'agost que es va convertir en un dels més secs. L'anyada 2001 ens arriba en el seu millor moment. Tonalitats que manifesten el pas dels anys i lleugera oxidació del vi. Son persistents les sensacions d'herbes aromàtiques. Certes sensacions de fruits confitats. Lleugers tocs de fruits secs. Cremositat i sedositat en boca. Contundència. Elegància. Algú després d'haver tastat aquest vi dubte del potencial d'una varietat com el macabeu? L'anyada 1998 (la que va ser la primera anyada d'aquest vi) mostra una lleuger pas enrere respecte el 2001 i mostra alguna feblesa. Climatològicament parlant aquell any va caracteritzar-se  per ser un any marcadament calorós i amb una pluviometria mitjana. L'estiu va ser més plujós de lo normal. Finca dels Camps 1998 és un infusió de totes les notes que hem trobat en les dos vins anteriors. És un vi que ens cal calma pel seu tast. En tonalitats molt similar al 2001. Dolç, untuós, complexa i cremós en boca. Haver tastat aquestes tres grans anyades de Finca del Camps ha estat un exercici molt enriquidor per a nosaltres i de ben segur per a molts dels que vam compartir aquesta vetllada.
detall de les copes de Finca els Camps 2011 i 2001
Al llarg de la tarda, també, varem tenir l'oportunitat de tastar altres vins i caves de la marca Jané Ventura. Per damunt la resta, destacaríem el Sumoll 2012. Un vi marcadament floral i afruitat, molt equilibrat en el seu conjunt i una tanicitat molt agradable. Per a complexitat de la varietat encara fa que apreciem molt més aquest gran vi. I, també destacaríem, la malvasia de Sitges 2013 elaborada per aconseguir un vi dolç ("vi de palla" assecant els raïms). Un vi molt fi i extremadament delicat. La dolçor d'aquesta malvasia va ser el punt i final d'una magnífica vetllada entre grans vins i amics.

Tan sols ens queda desitjar el millor futur a la família Jané Ventura i felicitar-los a tots ells en aquest magnífic centenari. Per molts anys!
centenari jane ventura
a les taules també s'hi oferien productes de l'associació Terra i Taula

Cap comentari:

Publica un comentari