Amb la mirada posada a Montserrat

Moltes persones del sector ja fa uns mesos vam quedar molt sorpresos del trencament familiar que va patir l'empresa Agustí Torelló Mata. Trencar, dividir, desunió,... són conceptes que en els darrers mesos els sentim una i altra vegada vulguem o no vulguem arrel del debat sobiranista i de la consulta pel dret a decidir. La vida són etapes que contínuament comencen i acaben. Algunes d'elles es marceixen i no arriben a bon port. I en d'altres n'obtenim fruits meravellosos. Però en una família on s'ha ensumat i begut tant vi i cava i ha rebut tants reconeixements de tot el sector vitivinícola i de la restauració, cap membre sortint pot deixar enrere un passat tant gloriós.

agustí torelló roca cava
Agustí Torelló Roca a una vinya de Sant Sebastià dels Gorgs
Avui, doncs, parlem d'etapes que donen fruits meravellosos com AT Roca. Aquest és el nou projecte que neix en braços d'Agustí Torrelló Sibill i que acull els seus dos fills Agustí i Jordi Torelló Roca. AT Roca és present, (amb tota la prudència podem dir que) Agustí Torelló Sibill és el xef per excel.lència dels vins catalans. Enòleg, professor i comunicador i gran amic de les millors cuines de casa nostra. Però AT Roca també és futur, l'Agustí i en Jordi Torelló Roca s'han posat al capdavant del projecte des del minut 0. Formats i amb experiència acumulada d'haver participat de veremes en diferents regions vitivinícoles del món arriben a AT Roca per demostrar tot el talent de que disposen.

Només arribar a AT Roca ens rep l'Agustí (fill) serà amb ell amb qui compartirem tot el matí (després de que ens demani disculpes per no estar també present el seu pare en la visita. Però ja se sap que verema el temps apreta i, avui, encara ningú ha trobat el do de la duplicitat). Serà un matí ple d'amics. Avui compartim visita amb la Gemma i el Marcos (Gastronovi), la Núria (Prettywines), L'Anna i el Víctor (Territori Obert) i en Xavi (Diari d'un Sommelier). La visita comença en un antiga fàbrica tèxtil de Sant Sadurní d'Anoia. No fa gaire on encara hi reposaven les velles màquines tèxtils acumulant la pols d'un negoci fallit, avui hi reposen les botelles dels escumosos d'AT Roca. I, poc a poc, entre les seves parets un ja hi ensuma les humitats de la fusta, records de criança, tota l'il.lusió d'un nou projecte que comença.
imatge de l'antiga fàbrica tèxtil

linia embotellat at roca
la línia d'embotellat ocupa el lloc de les antigues màquines textils
Engeguem motors, i mai més ben dit, perquè per arribar a les vinyes cal fer ruta amb cotxe. Com ens explica l'Agustí, AT Roca no disposa de vinyes pròpies. La seva filosofia no passa per aquí, almenys de moment. AT Roca neix amb la voluntat de treballar colze a colze amb el viticultor per tal de crear sinergies entre ambdós i alhora conservar algunes de les vinyes velles singulars del Penedès. Els seus vins i escumosos s'abasteixen de vinyes que van des de la zona de l'Arboçar (dins el massís del Garraf) passant per la plana central penedesenca (com poden ser vinyes de la zona de Sant Sebastià dels Gorgs) fins a zones elevades del Penedès (Mediona). Com aquell gran cuiner que entra en un mercat per escollir quin ingredient necessita pels seus plats. La família Torelló Roca fa el mateix i aprofita al 100% les diferents zones de la DO Penedès per donar singularitat als seus productes.
vinya at roca
a la vinya parlant de l'importància de la vinya vella per AT Roca
Precisament, l'Agustí ens acosta a vinyes de Sant Sebastià dels Gorgs i de Can Benet de la Prua per mostrar-nos exemples d'esforç de la viticultura penedesenca que sovint són amagats per les grans xifres de rendiments. Exemples de viticultura que cerquen el detall, el qual les fa singulars. Aquest tret és el que busca la família Torelló Roca i que els fa anar tan amunt i avall del Penedès. L'Agustí ens explica com no hi ha cap imposició per part d'AT Roca de com gestionar la vinya: "Ningú més a banda del mateix viticultor sap el que cal fer per treure el millor fruit de cadascuna de les vinyes". Tanta és la confiança del celler cap al seu proveïdor que ambdós signen un contracte que els lliga per deu anys.
vinya penedès at roca
Agustí explicant-nos les característiques del sòl de la vinya i la presència de còdols
Des de Can Benet enfilem camí a la bodega de Can Bonastre. Aquí AT Roca comparteix instal.lacions i l'Agustí amb els seus fills s'hi senten com a casa. A Can Bonastre preparen els seus vins i escumosos just abans de ser embotellats i començar la criança (a Sant Sadurní d'Anoia). L'Agustí ens explica com els recursos d'aquest nou projecte (AT Roca) no permetien la construcció d'un nou celler del no res. Cert és que a diferencia d'altres regions vitivinícoles a casa nostra hi ha pocs exemples de (varies) marques que comparteixin un mateix centre d'elaboració. Potser aquests exemples d'èxit (també el viver de celleristes) trenquin aquesta tendència i facin que els elaboradors comparteixin espais i instal.lacions que acostumen a utilitzar-se tan puntualment (com pot ser la verema).
amfores at roca
Agustí parlant de les gerres en el seu procés de vinificació
Ens aprofitem que ens trobem en plena verema per tastar alguns dels mostos de macabeu que treballa el celler. En tastem varis que es troben en diferents fases de la fermentació (tan prefermentatius com postfermentatius). Un exercici que ens permet conèixer una mica més l'evolució i les característiques d'una varietat com la macabeu (àmpliament utilitzada en els productes d'AT Roca). La visita també permet fer un tast a un vi molt especial i que de ben segur ens donarà grans estones de felicitat i ajudarà a molta gent. Però encara queda temps de gestació i oportunitats tindrem de parlar-ne més endavant.
celler at roca
moment del tast de macabeus a les tines de fermentació
De nou a Sant Sadurní, dediquem els darrers moments de la visita per tastar tots els vins i escumosos d'AT Roca. Sobre una antiga i restaurada gran porta de la casa dels avis de l'Agustí encetem un tast magnífic. El seu vi Floral 2013 és el que obre el tast. Un cupatge (macabeu, malvasia i muscat d'alexandria) que mostra frescor i acidesa i una punta de dolçor a través de fruites com l'albercoc. Un vi molt agradable que busca aquella felicitat a copes a migdia d'estiu. El Xarel.lo 2013 és un vi que busca la complexitat a través de l'assemblatge d'una mateixa varietat envellida en diferents materials (50% criat en fusta i l'altra 50% en gerres de fang). Notes de fruita blanca, marcada cremositat en boca, persistent i de pas llarg i on hi és molt present el treball amb les gerres.
tast at roca
moments distesos previs al tast
Els escumosos (amb DO Penedès) són el gran pilar d'AT Roca. Tastem el Brut AT Roca 2012 un cupatge de macabeu (varietat base 50%), xarel.lo i parellada. Amb una criança de 15 mesos és presenta extremadament fresc. Fet que mostra el delicat treball en que té cura AT Roca alhora d'escollir el moment de verema per conservar l'acidesa dels seus mostos. Molta sensació de fruita (poma). Molt allunyat de les notes de criança i excessiva presència dels licors d'expedició. Aquest brut busca mostrar la fruita que trobem a la vinya de manera delicada i fresca. Arriba en moment de tastar la nineta dels nostres ulls, Rosat AT Roca 2012. Un cupatge de monastrell i macabeu (varietat que torna a ser la base amb un 55%) mostra uns lleugers tons rosats resultat de la curta maceració amb les pells del monastrell. El pas per boca es converteix en un seguit de petites explosions de fresons i maduixes. Si aquest escumosos són tot just l'inici del treball d'AT Roca certament us puc dir que ens esperar un futur de somni. 
tast at roca
moments en ple tast dels escumosos d'AT Roca
No n'hem parlat abans, però el projecte d'AT Roca no tan sols té el punt de mira al Penedès sinó que també té un peu posat en el Montsant. L'Agustí (pare) és inquiet de mena i feia anys que li voltava pel cap fer un vi (negre) en aquella zona. Amb la mateixa filosofia que apliquen al Penedès (comprar raïm i no tenir bodega pròpia) neix el Sileo 2013. Un vi de garnatxa i samsó que mostra delicada frescor en boca, una macedònia de fruita vermella, lleugeres notes del pas per fusta (vainilla i coco) i una suau tanicitat. Un vi que queda molt lluny del record dels vins més contundents d'aquella zona i que busca ser agradable i polivalent a la taula.
tast agustí torelló
Agustí parlant d les característiques dels seus vins 

El projecte (AT Roca) tot just comença i ja té un caminar ferm. L'il.lusió i les idees de la família són tantes que costa esperar la següent anyada per posar-les en practica. Bona mostra d'això és el que ja tenen a punt pels vins i escumosos 2013, els quals apareixeran amb codis QR per aproximar al client a través d'imatges a les vinyes d'on neix aquell vi o escumós. Des d'aquí els enviem els millors desitjos de futur i prosperitat per ells.      

Cap comentari:

Publica un comentari