Vins amb memòria

Som a Pacs del Penedès. És mitja tarda. Avui, 4 d'agost, és el darrer dia de festa major. Trobem els carrers engalanats de festa. Els inflables on, encara amb energia desmesurada, hi salta algun nen. Les finestres són obertes de bat a bat i mostren damuunt una taula el record d'un àpat familiar. L'espera dóna per poc perquè de seguida veiem aparèixer l'Ignasi Segui. Hem quedat amb ell perquè ens expliqui el seu jove projecte vitivinícola i la feina que fa per la recuperació d'espais històrics perduts.
pacs del penedes
façana de la casa de Cal Batlle
El "fill" de l'Ignasi, Vinyes Singulars, neix fa tot just un parell d'anys. Els vins 2013 seran la segona anyada que embotella. Al bell mig de la plaça major de Pacs del Penedès, s'aixeca Cal Batlle (S.XV),  una de les cases més singulars i antigues del poble. Les terres que avui treballa l'Ignasi (unes 20 hectàrees) provenen, precisament, de l'herència de Cal Batlle que, amb el pas dels anys i moments difícils, ha anat perdent part de les seves propietats. Avui, la casa encara conserva algunes de les reminiscències d'aquell passat senyorial en la seva façana: el portal adovellat, les finestres emmarcades amb pedra amb uns guardapols motllurat. Records d'èpoques passades.

Camí cap a la vinya, l'Ignasi ens parla de les diferents ànimes del projecte Vinyes Singulars. La col.laboració amb el Ramon i el Toni del celler Mas Candí ha donat com a fruit a què avui puguem parlar d'aquest nou projecte vitivinícola. La il·lusió brilla als ulls de l'Ignasi quan parla de recuperar l'antic celler de Cal Batlle. Somia retornar l'activitat vitivinícola a la casa senyorial i així disposar del seu propi celler. Però temps al temps. Ara per ara el vi és qui ha de fer-se valer.
vinyes singulars
camí a les vinyes amb el Guiu a coll
Arribem a la vinya i l'Ignasi ens explica el treball que està duent a terme per recuperar-la. Ha estat durant anys una vinya sotmesa a una agricultura agressiva tant amb el cultiu com amb el seu entorn. És així com des de fa ja un parell d'anys, des de l'arribada de l'Ignasi, es destinen tots els esforços a recuperar la vida de tots i cadascun dels ceps de la propietat de Cal Batlle. És un període de canvi i això es nota. La terra té memòria i  costa de recuperar-hi la vida després d'aquest període d'intensa utilització d'agroquímics. Però avui comprovem la sensibilitat i el treball de l'Ignasi són un molt bon punt de partida.

L'agricultura ecològica és el punt de partida de Vinyes Singulars. Les vinyes reben la mínima intervenció possible. Mostren unes abundants cobertures vegetals, per tal de recuperar la vida des del punt de vista microbiològic del sòl fins tota aquella biologia present el medi. Posen molta cura en totes les operacions que hi realitzen. L'Ignasi així ens ho manifesta. Els canvis són períodes delicats. Sotmesos a neguits i tensions. Però l'objectiu és el més lloable: tornar a la vida a les plantes.
ignasi segui vinyes singulars
L'Ignasi, mentre ens explica tots els treballs que realitza a la vinya
Els vins, que més endavant en parlarem, són una bona expressió de tot aquest esforç i avui ja expressen una part d'aquesta singularitat. A Vinyes Singulars existeix un propòsit de treballar vinya a vinya, per tal d'aconseguir que cadascuna d'elles parli d'una manera diferent. Que cada vi tingui una marcada personalitat. Que tots ells comparteixen un mateix esperit. Però amb actituds davant la vida diferents. Com en una família. Per tal d'arribar a aquesta màxima expressió, cada vi utilitza llevats propis (indígenes) de la vinya i fermenta en dipòsits entre els mateixos ceps que han donat el fruit.

És just enmig de les vinyes on descobrim un altre tresor que amaga Vinyes Singulars. No només ha "recuperat" una part de la finca de Cal Batllé, sinó que també ha treballat i ho segueix fent per mantenir viu patrimoni històric de la guerra civil al Penedès. Han netejat i recuperat dos antics refugis antiaeris que es trobaven dins seva propietat i formaven part del que es coneixia com "el Vesper de la Gloriosa", els camps d'aviació dels republicans des del que feien front a l'atac de les tropes feixistes italianes que donaven suport a les tropes franquistes. Podeu saber-ne més si llegiu el post (la memòria d'una guerra...) que vam publicar mesos enrere.
refugi vinyes singulars
l'entrada d'un dels refugis recuperats per l'Ignasi

celler vinyes singulars
A l'interior del refugi on hi reposen les botelles de l'ancestral
Amb el tast del que autodenominen escumós ancestral, "el Vesper de la Gloriosa 2013", posem punt i final a la nostra visita a Vinyes Singulars. L'Ignasi ens explica les característiques d'aquest fantàstic producte, just davant del mateix refugi que reutilitza avui com a cava. És un escumós elaborat a partir de macabeu i xarel.lo, ambdós de vinya vella, d'uns 60 anys. Fermentats amb llevats indígenes i sense addicions de sulfurós al llarg del procés, el sucre residual prové únicament del mateix most de les parcel.les. En el tast és un escumós molt atractiu tant en boca com en nas. Hi trobem fruita amb sensacions de criança molt subtils, gens comparables a allò a què estem acostumats amb els caves tradicionals. La bombolla està molt ben integrada amb pas fresc i lleuger. Un escumós ideal per acompanyar-nos tant en una conversa a copes com en un àpat lleuger.
un plaer gaudir d'aquest escumós entre vinyes
No marxem sense algunes mostres del seus vins de xarel.lo i macabeu 2013. Vins que tasaterm a casa amb calma i de manera més relaxada. Tot just embotellats, els cal un temps de repòs. Que la ampolla els doni la serenor que mereixen.

Cap comentari:

Publica un comentari