nova etapa al celler joan d'anguera

Ben a prop de la Serra d'Almos, a Darmós (Tivissa), hi bufen forts aires de canvi. A cavall de la Ribera d'Ebre i el Priorat, en terres que recorden un passat ple de guerres i disputes, hi trobem el celler Joan d'Anguera. La Mercè, en Joan i en Josep són les ànimes d'aquest projecte vitivinícola que va arrencar el 1820 amb el cultiu de les primeres vinyes i que el 1984 va posar la primera botella Joan d'Anguera en el mercat. Un projecte que avui podríem dir que reneix i obre un parèntesi en l'elaboració dels seus vins.
celler joan d'anguera
a les afores de la bodega dels Anguera
Personalment, coneixem els vins de la família Anguera des de ja fa uns anys. Va ser en un dinar al Celler de ca l'Aspic (Falset) en el que en Toni Bru va aconsellar-nos acompanyar l'àpat amb un sorprenen Finca l'Argatà. Des de llavors, els seus vins mai han faltat a la nostra particular vinacoteca. Avui, quan el foc de Tivissa resta encara per controlar (i havent cremat més de 700 hectàrees), recordem la visita que vàrem fer en aquests cellers tot just farà un mes. Esperant que la marinada afavoreixi les tasques dels bombers i respecti aquell paratge que vàrem gaudir tant de la mà de Josep d'Anguera.
celler joan d'anguera
En Josep explicant-nos l'elaboració dels nous vins del celler
Ens agrada fer enoturisme, però ens agrada molt més si es en companyia d'altres blocaires. Aquest cop ens hi acompanyen els amics de Del Racimo al Paladar i GastronoVi. Amb un xic de retard arribem a Darmós. Just trucar la porta dels cellers Joan d'Anguera apareix el Josep, ben enfeinat embotellant els nous vins de la família. La mateixa feina fa que no puguem desplaçar-nos a visitar les vinyes del celler (esperem tenir-ne oportunitat més endavant). Una llàstima! Tot i que en Josep ens explica amb tot detall el que ha suposat aplicar els conceptes de l'agricultura ecològica i biodinàmica a les seves vinyes. És a partir d'aquest moment (2012) i amb els bons consells d'un bon amic dels Anguera, en Joan València (Cuvée3000), que la Mercè, en Josep i en Joan replantegen la forma d'elaborar els seus vins i passen d'una agricultura intervencionista i d'uns vins pesats, de marcada mineralitat i excessiva fruita evolucionada, a una agricultura dirigida per la natura i la cerca d'uns nous vins on hi predomini simplement el paisatge (amb tots i cadascun dels elements que el conformen).
diposits celler joan d'anguera
dipòsits de ciment utilitzats pels Anguera
Les parets i el sostre d'una bona part del celler reflexen l'història de Joan d'Anguera. Us imagineu si aquestes poguessin parlar? De les alegries i les misèries de la zona? De l'auge dels aiguardents o de la fugida del camp a la ciutat?

Com en la vinya, les intervencions en la bodega és limiten al màxim. Tots els treballs que es realitzen serveixen senzillament per acompanyar la mare naturalesa per garantir la conservació de tota la riquesa de l'entorn que es troba en cadascuna de les seves vinyes. Que cada flor, que cada herba, que cada anyada,... tingui la justa mesura i l'importància que li pertoca en els seus vins.
celler joan d'anguera
la sala de barriques del celler Joan d'Anguera
Apliquen preparats biodinàmics per augmentar la biodiversitat de les seves vinyes. Veremen abans que ningú per tal d'obtenir aquella acidesa que ajudarà aconseguir vins més frescos. Utilitzen, també, els dipòsits de formigó per oxigenar els seus vins, fugen dels maquillatges i alliberen el seus vins de l'excessiva presència de fusta (amb botes usades i de baixos torrats). Un camí cap a la singularitat.

El Josep ens invita acabar la visita amb un extens tast dels nous vins de Joan d'Anguera: Joan d'Anguera jove 2013, veremat el 25 d'agost és una infusió de flors i fruits vermells, amb poca capa i lluminós, cent per cent mediterrani. Planella 2012, és vertical, floral, greixós i dolç com un caramel en boca. Altaroses 2012, és una garnatxa amb una marcada acidesa, en boca molt arrodonida i persistent i on la fruita vermella és la protagonista. Bugader 2012, un vi massa marcat pel syrah i que perd la personalitat i singularitat que hem trobat en la resta. Argatà 2012 és un vi de guarda, on hi predominen els balsàmics sense perdre les fruites, segurament el més expressiu en quan a paisatge i on hi trobem essències del sòl que sustenta la vinya, de les flors que l'omplen de color, de la fruita de les seves garnatxes. Acabem el tast i la visita, de nou entre botes, és allà on el Josep ens permet tastar l'Argatà 2013.
tast joan d'anguera
el celler dels Anguera disposa d'una sala de tast amb unes vistes excel.lents

Valdrà molt la pena prestar la màxima atenció al nou repte dels Anguera. Ells saben que naden a contracorrent dins una DO (Montsant) que segueix apostant pels vins tradicionals (marcats per fruites sobremadurades). Però l'autenticitat que respiren els Anguera mereix sobradament acompanyar-los, glop a glop, en cadascuna de les noves anyades.
joan d'anguera
en Josep en un dels moments del tast

Cap comentari:

Publica un comentari