gent de sauló

Escollim un dissabte qualsevol per visitar la DO més petita de Catalunya. I no a l'atzar, escollim un dels projectes més petits (2000 botelles) i més joves (3 anys) d'Alella per conèixer de primera mà aquesta terra. Ens trobem amb una setena part del grup que elabora el vi Testuan, en Julien Schmitt, i ho fem a Alella Vinícola, celler que també està relacionat amb aquest jove projecte.

En Julien ens presenta en Xavier García, enòleg i membre de la família propietària d'Alella Vinícola, i el petito Pau, fill d'en Xavier. De manera improvisada, i en el bar de la mateixa bodega d'Alella Vinícola, fem un tast de diversos vins i caves elaborats per en Xavier. Ens sorprenen tan gratament que ens encomanem amb en Xavier a fer-los-hi una visita com déu mana a les seves vinyes i celler per a més endavant. Mereix la pena conèixer com una família sense antecdents a la vinya recupera una cooperativa en declivi i fa renéixer els vins i caves Marfil
enoturisme alella
moment del tast amb els vins i caves d'Alella Vinícola
El grup de Testuan està format per: Quim Colomer, Kike Foncillas, Lionel Martin, Miguel Riera, Andreu Sala, Pierre-Laurent Sinigaglia, i, qui ens acompanya avui, Julien Schmitt que defineix la vinya que cultiven com un oasi. Testuan és, per damunt de tot, un grup d'amics que, segons diuen ells mateixos, els "uneix una passió": la voluntat de conservar la tradició vitivinícola de Cabrils, una zona amenaçada per l’explotació immobiliària. A dalt la carena, mentre en Julien mira a l'horitzó, ens ho explica. El seu jardí de pàmpols és una magnífica atalaia de calma des d’on es descobreix com, entre el mar i la falda de la muntanya,  les cases han guanyant lloc als boscos, que anteriorment, havien estat bancals de vinyes. I, en mig, una illa de pansa blanca entre un oceà de ciment i pinedes (espècie que a ocupat tot el territori que anteriorment eren vinyes).
enoturismo alella
la vinya de Testuan en primer pla i al fons la població de Cabrils
La vinya de pansa blanca de Testuan presideix la muntanya al terme municipal de Cabrils, a uns 150 metres d'altitud. Aquesta representa una de les poques peces de terra que encara s'hi cultiven. Escassament 8000 metres quadrats que han resistit a la pressió urbanística. Segons ens explica en Julien en aquesta població del Maresme en prou feines hi queden 4 hectàrees de vinya. I precisament avui en trepitgem la terra d'una d’elles! Les dimensions permeten que en Julien i els seus companys de viatge mímin a cadascun dels ceps, de manera quasi personal, de tu a tu. Unes plantes i una terra que van estar maltractades durant anys i anys (per altres mans) i que avui el grup de Testuan fertilitza, poda, esporga, veremen i hi fan néixer tota la vida possible. Els ulls d'en Julien brillen quan parla de tot el que han fet per recuperar l'estat de la vinya. Ell sap que tots els esforços avocats fins avui no han estat envà i han tingut una merescuda recompensa. I es que la vida, a poc a poc, torna a la seva vinya.

julien schmitt testuan
En Julien parlant de les característiques de la zona
Mentre caminem per l'entorn de la vinya, en Julien ens va apropant aquest paisatge tan característic de la DO Alella, i ens en mostra una de les seves especificitats, el sauló. De naturalesa granítica, aquest material està molt present en la majoria de vinyes de la DO. Els sòls de sauló són característics pel seu baix contingut en nutrients i la baixa capacitat de retenció d'aigua. A la vegada que, disposen d'una gran capacitat d'irradiació, la qual cosa permet tenir la llum necessària per facilitar la maduració del raïm.
vinya testuan
a primera vista un ja veu els esforços per recuperar les plantes
És en el moment en que Julien ens explica el procés d'elaboració del vi que apareix d nou la figura d'en Xavier García. Per a tots els components del grup de Testuan és important mantenir la viabilitat econòmica del projecte. I es evident, que en aquesta fase inicial, és molt complicat disposar de l'estructura d'un celler propi. Per aquest motiu van decidir buscar una col.laboració amb un celler de la DO Alella que oferís la possibilitat de vinificar el vi Testuan. És en aquest moment quan la família García obre les portes d'Alella Vinícola i col.labora activament en la elaboració dels vins d'aquest grup de joves.
vinyedo alella saulo
el sauló característic del sòl d'Alella
Trepitjant sauló tastem el 2 de Testuan de la verema 2012. Les notes de pansa blanca són ben presents en aquest vi: lleugers tocs de fruita blanca, amb un punt de verd, aromes florals. Ja en boca, la proximitat amb el mar evoca a certa salinitat i recuperem totes aquelles notes que ja hem trobat en nas. Un vi fresc que ens invita a beure-nos-el a copes. Un vi i un projecte que van per molt bon camí.
vinos testuan
la pansa blanca protagonista de la DO d'Alella i del 2 de Testuan
Entre copa i copa, s'allarga la conversa amb en Julien. Moment que ens parla dels seus orígens. D'un petit poble francés en que el seus avis cultivaven la terra de la mateixa manera que ell avui ho està intentant fer al bell mig del Maresme, entre pinedes, blocs de pisos i turistes.

Marxem amb la voluntat de tornar molt aviat. La gent de la DO Alella tenen moltes ganes d'explicar que tot i ser els més petits cal tenir-los ben en compte. Una zona que mereix que hi tornem tan aviat com puguem. I amb el permís de Quim Masferrer, em ve molt de gust acomiadar-me d'ells tot dient...

Gent de sauló, sou molt bona gent!  

Cap comentari:

Publica un comentari