Terra de vins, terra de xató

Tot i que ha passat una mica com amb els calçots, que s’han exportat a altres terres catalanes, el xató té un origen geogràfic ben concret. I encara que restaurants de tot tipus ho serveixin tot l’any, també és menjar de temporada.

El Penedès i el Garraf és on neix el xató. Entre paisatge de vinya,  les primeres referències a aquest plat son del segle XIX i vinculen el seu nom al daixetonament de la bóta, és a dir, quan es posava l’aixeta per tastar els vins d’aquella anyada.
concurs xato vendrell
Mans infantils a El Vendrel fent la picada, base de la sala del xató

Sí, també és menjar de temporada. Una menja de rebost, d’hivern. 

De xatons podríem dir que n’hi ha tants com cases. Com famílies. Si bé és cert que Calafell, Vilanova, El Vendrell, Sitges i Vilafranca del Penedès en tenen receptes pròpies i es disputen l’origen del plat. La base de la salsa arreu és la mateixa, escarola, peix dessalat- com bacallà, anxoves o tonyina-, i olives i, per la salsa, fruits secs, tomàquet, oli, vinagre i sal.

Cada una d’aquestes viles celebra la seva pròpia festa del xató i són puntals per la ruta del xató. A El Vendrell, per exemple, aquest any ens van convidar a fer de jurat del 28è concurs de Mestres Xatonaires. Dèiem que hi ha tants xatons diferents com famílies i aquest concurs en va ser una bona prova. Per una banda, els prop de 45 xatons que concursaven al certamen, tot i compartir els ingredients, eren ben diferents de textura, color i gust. I, per altra banda, la guanyadora d’aquesta edició ha estat una jove de 16 anys, filla ja d’una estirp de mestres xatonaires. Els secrets de la recepta passen com herència familiar?
xatonada vendrell
El jurat tastant els xatons per poder triar el Mestre Xatonaire d'El Vendrell
Aquest cap de setmana ha estat la festa del Xató de Vilafranca. La pluja, però, hi ha fet acte de presència i no ha deixat que els actes programats lluïssin de manera apropiada. Una gràcia d’aquesta festa, però, és poder tastar i comparar els diferents xatons de les viles que formen part de la ruta del xató. Una bona prova pels paladars amants d’aquesta festa.

Una proposta:
Si no hi heu pogut anar, una bona opció és fer-los a casa. I que cadascú esculli els seu preferit.  Les receptes les podeu trobar aquí

Cap comentari:

Publica un comentari