Extraordinari Succés Vinícola a la Conca

En els darrers anys, molts percebem certs canvis d'actitud a casa nostra, tant en la manera d'elaborar els vins com de consumir-los. Una bona mostra d'això és el cas que ens ocupa avui, el Viver de Celleristes Barberà de la Conca. On la il.lusió i les ganes dels seus sis inquilins guanyen la guerra a la seva poca experiència i recursos limitats. El que col.loquialment coneixeríem com actitud JASP - en castellà, "jovenes aunque sobradamente preparados".

els exteriors de l'antic Celler Cooperatiu de Barberà de la Conca i, actual, Viver de Celleristes
És el marc de l'antiga Societat Agrícola de Barbera de la Conca on neix el Viver de Celleristes l'any 2007. Un projecte forjat des de les institucions públiques (Denominació d'Origen i Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Diputació de Tarragona i fons europeus) i que recupera l'esperit associatiu i cooperatiu d'aquella Societat - la primera a construir-se a Catalunya, l'any 1894. Les seves parets plenes d'història resguarden i donen aixopluc a les aventures vinícoles d'aquests sis joves cellers, tots ells dins la denominació d'origen Conca de Barberà: Celler Dasca Vives, Vinyes de l'Alba, Vidbertus, Molí dels Capellans, Mas del Tossal i Succés Vinícola. Precisament, els vins de la Mariona i l'Albert (Succés Vinícola) són els que ens varen cridar l'atenció per visitar aquest projecte tan i tan singular. TAN! que, incomprensiblement, el Viver de Celleristes és un exemple únic a tot l'estat.

sala de fermentacions
Va ser a Reus Viu el Vi on vàrem conèixer la Mariona i l'Albert. Una parella que des que es van trobar, a l'Escola d'Enologia de Falset, comparteixen amistat, joventut, estudis, passió i molts i molts vins. Avui, l'Albert dedica bona part del seu temps com a enòleg en un celler del Priorat. Tot i això, treu temps d'on faci falta per donar un cop de mà a la Mariona, que dedica el cent per cent del seu temps a Succés Vinícola. La sinceritat i la il.lusió que transmeten tots dos impregnen tots i cadascun dels moments de la visita.

El dia a dia al viver es com compartir pis. Ja us ho podeu imaginar una mica.... Un coordinador es dedica a organitzar les tasques del celler (calendaris de verema, disposició dels dipòsits, etc...) i de tenir cura del material i de la seva utilització. Quan un celler entra al viver, sap que el temps, allà dins, té una data de caducitat. Cada celler pot estar-hi un màxim de 6-7 anys. Com si es tractés d'una incubadora d'empreses. I partir d'aquell moment haurà de donar el pas i continuar amb el seu projecte. És el cas del Jordi i la Sònia del celler Carlania.

la maquinària de verema descansa fins a una propera campanya

La Mariona i l'Albert saben molt bé que són uns grans afortunats de disposar de tots els recursos que ofereix el viver. Però cada bri d'aquesta sort ha estat aconseguit a base de molt d'esforç. Avui els seus vins, la Cuca de Llum i el Mentider, estan en boca de tots els prescriptors de casa nostra i s'han convertit en dos trepats de referència. En el tast ens fascina el Mentider 2011! Un vi sincer, fresc i d'allò més "golós" i on la varietat trepat és treballada de manera sublim. L'amabilitat i hospitalitat de la Mariona i l'Albert fa que ens invitin a tastar el Mentider 2012 (tot just embotellat i pendent d'etiquetar). Un vi molt diferent al seu predecessor, on la varietat trepat recupera les sensacions especiades i en boca es mostra molt càlid i de major estructura.   

mostra del companyerisme i ajut entre bodegues del viver

La sala de botes és on es fa més evident la falta d'espai de tot el viver. Voler moure algunes de les botes que es troben a la sala suposa una complicada operació de "tetris".

Precisament entre botes és on parlem amb la Mariona i l'Albert de la poca presència de la fusta que tenen els seus vins. Succés Vinícola té molta cura dels seus vins i de les botes per on passen. Sempre han treballat amb botes de segona mà per evitar notes de fusta molt marcades. Totes elles són seleccionades i obtingudes d'algunes de les millors bodegues del Priorat. Bodegues que tracten aquestes botes com veritables petits tresors.


sala de botes
Després d'explicar-nos alguna novetat que tenen preparada per aquest 2014... que no desvetllarem aquí!, donem per acabada la visita. Però no podem marxar sense abans desitjar el millor futur vinícola per aquesta parella de joves emprenedors (amb un esperit que trobem tant a faltar avui).

Cap comentari:

Publica un comentari