El vi novell marida amb tocino

El refranyer popular català és un autèntic pou de coneixement que s'ha transferit generació rere generació i al llarg d'anys i anys. Per qui no són conegudes dites com? "A les penes punyalades i al patir un gotet de vi" o "Pa que sobri, carn que abasti i vi que no falti" o "Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi"... Doncs, precisament, això és el que ens varen invitar la gent del Celler del Mas Roig, a fer bones botifarres amb els Margarit i espinjolar la bota del vi novell.

detall de l'etiqueta del vi novell del Mas Roig
Les tradicions, entre les quals gastronòmiques i vinícoles, han estat un important aspecte identitari de la nostra societat.  El vi novell ha esdevingut una manera més de celebrar festejos entorn la cultura vitivinícola i gastronòmica. És així com, quan entra el fred, les matances del porc, per proveir-nos d'aliments al llarg de tot l'hivern, solen estar regades del vi novell de l'any.

"Si hi ha ram, hi ha mam, si és de pi, és de bon vi". Arribem al carrer Caponata 12 de Barcelona, a Xarcuteries Margarit. Tot i no trobar la branca de pi a la porta que anuncia l'arribada del vi novell, sabem que aquest hi serà present en un o altra moment del matí. Sense ell no hi haurà festeig.

La Rosa eufòrica ensenya la salsitxa
L'antoni i en Xavier Margarit, dos dels cinc germans que estant al capdavant del negoci familiar, ens pensen fer treballar de valent. Amb l'indumentària adient entrem a l'obrador on ens ensenyen els secrets de les seves botifarres i d'altres productes del seu ampli assortit xarcuter: el tipus de carn que utilitzen, els punts de cocció, els condiments, etc... Però per damunt de tot, aquesta gent té una immensa estima a la xarcuteria i a tot allò que ve PORC!  

L'Eulàlia en plena feina de lligar salsitxes
Els bloggers remenant la carn
Avui Xarcurteries Margarit disposen de sis botigues escampades per la zona alta barcelonina. Arribar fins aquí no ha estat gens fàcil. En plena guerra civil, els Margarit marxen d'Olesa de Montserrat i arriben al barri de Sarrià - Sant Gervasi de Barcelona. L'avia de l'Antoni i del Xavier no defalleix en la difícil, complicada i trista post-guerra i obre un petitíssim obrador xarcuter. L'esforç i el treball de les tres generacions dels Margarit els han portat fins al que són avui, tot un referent de la xarcuteria de qualitat.

Els bloggers no es perden detall

Matat el porc, l'Eulàlia Roca, del celler del Mas Roig, ens invita a fer un canvi de decorat al nostre matí i ens invita a continuar el festeig a la botiga dels Margarit en ple mercat de Sarrià. Moment de l'arribada del protagonista de la festa, el vi novell 2013! Vestit amb un paper d'estrassa, com antigament embolicaven els embotits, fresc i atrevit resultat de la maceració carbònica, tant descarat com la garnatxa,... així és aquest vi novell. Sap que té un any per endavant i que serà l'ànima de les millors festes joves del país.

La parada dels Margarit va rebre el premi a la millor iniciativa empresarial comercial l'any 2007

Un vi que convida una copa rere l'altra
Entaulem converses aquí i allà amb els diferents bloggers que hem estat presents al festeig, amb la gent del celler del Mas Roig i de Xarcuteries Margarit. Moments distesos que donen peu a parlar de vi, de cultura gastronòmica i de tantes altres coses que no venen a lloc. A la vegada que degustem diferents productes de la xarcuteria i ho reguem amb glops de vi novell.

Daus de botifarra amb ceba caramelitzada
Que per molts més anys puguem gaudir plegats de les arribades del vi novell! Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari