Recuperant la vinya d'alta muntanya

Batlliu de Sort és un jove projecte que neix fa cinc anys de la mà de quatre joves emprenedors: en Josep Maria, el Guillem, el Ramón i l'Aleix. A l'igual que ells, els vins expressen joventut i frescor. Des dels 900 metres d'alçada on hi tenen les vinyes i el celler, passem una plujosa tarda amb ells.

. Equip del celler Batlliu de Sort. Foto de Desenvolupament Rural

Els cellers es troben a pocs quilometres de Sort, Borda de Cebrià - Olp. Ens cal parar i preguntar un parell de vegades per encaminar-nos en la bona direcció, ja que els cellers no tenen cap indicació per arribar-hi. Finalment, arribem a Batlliu de Sort a primera hora de la tarda, allà ens esperen a la mateixa porta dels cellers en Guillem i en Josep Maria, dos dels socis propietaris de Batlliu de Sort.

Abans que la pluja faci acte de presència, fem una caminada amb en Guillem per la propietat i les vinyes. És en els primers instants que en Guillem ens explica l'origen del nom dels cellers a partir de l'antiga jurisdicció del comtat de Pallars i al seu administrador, que és coneixia com a Batlle. Aquelles eren èpoques on predominava la vinya en aquesta zona. Llavors el vi era considerat com un aliment i, en molts casos, substituïa l'aigua com a beguda, pel fet que aquesta sovint era font de contagi de malalties.

les vinyes del celler Batlliu de Sort situades a 900 m per sobre el nivell del mar

Avui, el celler Batlliu de Sort disposa d'unes 7 hectàrees de vinya de les varietats pinot noir, riesling i viogner. Però, tot i que el seu projecte comença amb varietats més propicies per les condicions d'alçada, no descarten l'idea d'incorporar-ne de noves i recuperar antigues varietats perdudes de la zona. De fet Batlliu de Sort treballa amb l'INCAVI en un projecte per la recuperació varietats del Pallars.

En Guillem ens parla del seu punt de vista del món del vi i ho fa de manera molt poc acomplexada i molt apartada dels esnobismes que sovint envolten aquest món. Aquesta actitud desenfrenada i les ganes d'aprendre els han portat fins al punt de plantar una parcel·la de xarel·lo. Si, si... xarel.lo a 900 metres d'alçada. N'estic segur que ben aviat en sentirem a parlar d'aquesta vinya.

el xarel.lo a 900 m. d'alçada de la finca de Batlliu de Sort 

En quan a la gestió agronòmica de la vinya, en Guillem ens explica que tant sols tenen cura del control del míldiu i l'oïdi. Tot plegat, els permet fer una gestió molt propera a l'agricultura ecològica. És així, com tant sols utilitzen productes a base de sofre i coure.

Arribem al celler on ens hi espera en Josep Maria i, també, s'afegeix en Ramon, tercera ànima del projecte. Tots ells fan que coneguem un xic més la filosofia del projecte de Batlliu de Sort. Cadascú aporta el seu granet de sorra per a tirar-lo endavant i amb el recolzament dels assessors externs, Patrick Murillo i Paco Aguilar, pretenen obrir-se camí i demostrar la bona qualitat dels vins de l'alt Pirineu.

Avui per avui, en l'elaboració deixen al marge qualsevol element que pugui emmascarar d'alguna manera els seus vins. Per això tant sols utilitzen l'acer inox en el procés d'elaboració i no treballen ni amb dipòsits ceràmics, botes de roure, etc... Tot i que no ho descarten en un futur, primer volen conèixer molt bé el potencial de les seves varietats i més important encara com interactua amb el terroir.

vista de la bodega amb els dipòsits inox

Les inversions al celler són les justes, les necessàries, les imprescindibles... la resta vindran amb el vi. Aquest fet mostra que són gent que toquen molt de peus a terra i no es volen deixar emportar per unes expectatives que sovint queden molt allunyades de la realitat. Es tracta d'anar a poc a poc i fer un bon vi. I no em direu pas que no ho estant aconseguint...

La pluja arriba de cop i volta i ens porta a decidir que el millor refugi per acabar la visita serà el mas que es troba just al costat del celler. Allà comença un tast que completarà una magnífica visita a aquests cellers d'alta muntanya. El vi Bord, en les seves versions blanc i negre, és el primer que entra en escena... Aquest és un vi que recorda als vins de pagès d'abans o a un vi brisat i on Batlliu de Sort es permet el luxe d'experimentar amb les seves varietats. El vi Bord és un vi que reserven pràcticament per al mercat dels Pallars. En destaca la presentació i el seu etiquetatge, el qual, any rere any, encarreguen el seu disseny a un artista local.

imatges de les etiquetes dels vins Bord

És en el Biu on Batlliu de Sort expressa tot potencial del projecte. El Biu blanc, un cupatge de riesling i viogner, és un vi net, fresc, amb una important intensitat aromàtica de flors i fruites blanques. El Biu negre és el vi de la casa a través del qual s'han donat més a conèixer. Un vi 100% pinot noir, lleuger, estructurat, persistent, que recorda aromes de fruites vermelles del bosc,... En definitiva, un dels millors pinot noir de casa nostra i que expressa perfetament el matrimoni de la varietat amb aquesta zona d'alta muntanya i els seus sòls frescos i minerals.  

mentre a fora segueix plovent, nosaltres seguim tastant els vins de Batlliu de Sort

Els minuts passen entre copa i copa, mentre la intensa pluja no deixa de caure. En Guillem, en Ramon i en Josep Maria ens parlen de les dificultats administratives que es van trobar alhora d'engegar el projecte. Compartim, també, experiències de l'excessiu control administratiu que reb el sector agrari i els seus petits productors.

La companyia és molt grata, però el port de la Bonaigua no perdona i cal de nou fer cap al nostre hotel de Garós. I tot i que la pluja segueix fent acte de presència, ens decidim a marxar. No abans sense comprar alguns vinets per la nostra vinacoteca i de rebre un super regal per part del Guillem, el Ramon i el Josep Maria: Un Biu pel nostre Guiu!  

la Rosa, el Biu i el Guiu

El Guiu, la Rosa i el Gali us enviem una forta abraçada!!

Cap comentari:

Publica un comentari