Recaredo, acte primer: la visita

Pocs dies abans que donés inici la verema 2013 al Penedès, un grup de bloggers - Vinificats, PrettyWines, Vinologue, VinsMomentsPersones, Deixa'mTastar, Gastronovi - ens vàrem donar cita a Sant Sadurní d'Anoia amb l'objectiu de visitar un dels cellers que estant amb més bona forma de tota la DO Cava, Recaredo. L'escumós Turó d'en Mota és l'evidència més clara d'això. A dia d'avui, aquest cava és el més car del món! No trobareu cap botella de les 4 anyades que hi han al mercat per sota els 80 euros.

vinya del Turó d'en Mota

Joan Rubió, director tècnic de caves Recaredo i company de carrera a la facultat d'enologia Tarragona, és la persona que ens va acompanyar al llarg de les més de tres hores que va durar la visita. El temps passava massa ràpid... per explicar tot el treball que han fet que aquestes bodegues al llarg de la seva curta vida.

part del grup de bloggers seguint les explicacions de Joan Rubió
 
L'historia de caves Recaredo no es remunta gaire enllà. No és fins 1924 que la família Mata elabora les primeres botelles de cava de la mà de Josep Mata Capellades. Aquells contactes que va fer Josep Mata en la seva vida de futbolista professional van servir per donar a conèixer el treball de Recaredo en els seus primers anys d'història. Actualment, la tercera generació dels Mata és qui gestiona les bodegues i, concretament, el net de Josep Mata, Ton Mata, és qui lidera l'equip humà de Recaredo.

Tanquem el llibre de la història i pugem dalt el 4x4 per dirigir-nos a la finca de cal Mota, una de les sis finques de Recaredo i que entre totes elles sumen les prop de 50 hectàrees de vinya pròpia. Joan Rubió, a poc a poc i ordenadament, ens va presentant alguns dels principis de la gestió agronòmica que han implantat a la vinya: l'importància del maneig i conservació del sòl, la diversitat biològica de les parcel.les, la gestió de les plantes, etc... La biodinàmica és la base del treball que fa caves Recaredo a les seves vinyes. De fet ells representen la primera bodega de la DO Cava certificada en biodinàmica per l'entitat de control Demeter.

la gestió del sòl és clau en les vinyes de Recaredo

Recaredo sap prou bé que la gestió de la vinya és clau alhora d'obtenir els seus caves de qualitat. La sinceritat, l'honestedat, la perseverança, el respecte són valors propis que transmet la marca Recaredo, però que també són molt presents en totes les seves actuacions a la vinya i així ens ho transmet en tot moment en Joan Rubió.

seguint les explicacions de Joan Rubió

Joan Rubió ens explica de manera magistral cadascuna de les actuacions que realitza Recaredo a les seves vinyes. Entenent la biodinàmica com un camí per aconseguir l'equilibri a la vinya, molt lluny d'obsessions astrals i llunàtiques i amb els peus ben posats al terra, Joan Rubió i el seu equip tècnic treballen obsessivament per aconseguir la millor qualitat de cada gra de raïm i la màxima expressió de l'anyada. Per això apliquen: preparats biodinàmics que són aplicats juntament amb coures i sofres, implanten cobertes vegetals espontànies per millorar la diversitat biològica i regular el creixement dels ceps, instal.len casetes per a ratpenats pel control de lepidòpters (lobesia botrana) i, en els darrers anys, fins i tot, han començat a introduir els animals per llaurar algunes de les vinyes de la seva finca.

vinya de cal Mota amb el bosquet al fons de la imatge

Abans de tornar a la cava, tenim temps per fer un tast a la mateixa finca d'un dels nous vins del nou projecte de Recaredo, celler Can Credo, l'Al.loers. Un vi 100% xarel.lo en que es treballa la varietat amb la mateixa rapa i les seves mares i on predomina la frescor amb una notable acidesa.

moment del tast a la finca de cal Mota 

Deixem enrere la finca i arribem a les caves. Joan Rubió ens parla de l'important treball que fan per mantenir la tradició en l'elaboració de tots els seus caves. Això passa per fer la criança dels seus caves en tap de suro, el remogut manual a les rimes i desgorjat en calent. Han estat moltes les bodegues que amb l'arribada de noves tecnologies han substituït aquestes feines amb l'objectiu d'augmentar el número de botelles, però no ha estat el cas de Recaredo. Actualment, la seva producció és limita a unes 250.000 botelles de cava i unes 30.000 de vi.    

desgorjat manual
L'equip tècnic de Recaredo no deix absolutament res a l'atzar. Fa anys que van apostar per elaborar els seus productes amb llevats autòctons per tal de respectar al màxim l'expressió dels seus terroirs. A partir d'aquí van engegar un extens estudi per seleccionar els llevats que els hi podien ser més interessants per la seva elaboració. En aquest estudi hi participen investigadors d'INCAVI i de la facultat de veterinària de l'Autònoma de Barcelona. Aquesta tant sols és una petita mostra de l'importància que té l'I+D de caves Recaredo.

la cava va ser excavada per Josep Mata cap a la decada dels anys 30

La preocupació per Recaredo per la qualitat dels seus productes va tant enllà que des de fa uns anys estudia la tècnica de la cristal.lització sensible dels seus productes. Aquesta tècnica, aplicada pels seguidors de la biodinàmica, permet estudiar la vitalitat de les coses a partir de les formes dels cristalls i la seva organització. En aquest sentit, Recaredo treballa conjuntament amb experts francesos per tal que verifiquin i treguin tota la informació possible dels seus productes. L'objectiu és aconseguir que la qualitat dels seus productes no tant sols es quedi a nivell organolèptic sinó que vagi molt més enllà.
   
Recaredo no elabora cap cava per sota els 30 mesos de criança
La visita arriba a un dels moments més àlgids quan entrem a la cava del Reserva Particular de Recaredo, un dels caves més especials de la casa. Des de 1962 que Recaredo elabora aquest cupatge (macabeu i xarel.lo) de llarga criança (mínim 83 mesos). En aquell espai tan especial vàrem desgorjar un botella per tastar-la: Daurats intensos en copa, fruites madures i tocs de flors blanques i làctics en nas, explosió de sensacions i integració sublim de les bombolles en boca. Una delícia en tot el seu conjunt!

el tast del Reserva Particular de Recaredo

La visita arriba al seu punt i final. Ho fem en un petit espai de tast envoltats de records de la família Recaredo i amb el darrer tast que ens tenen preparat, el Brut de Brut. Un cupatge de macabeu i xarel.lo. La plenitud i força d'aquest cava recorden el pas per bota d'una part del producte. En boca en destaca la cremositat i la complexitat.

Joan Rubió, en el tast del Brut de Brut de Recaredo

Abans de marxar encara vàrem tenir una sorpresa més, la visita d'en Ton Mata i del seu pare. Moments distesos per acabar d'arrodonir una excel.lent tarda a caves Recaredo i de recordar algunes anècdotes de la Facultat d'Enologia de Tarragona amb dos grans companys d'estudis, en Ton Mata i Joan Rubió.

foto final del grup de bloggers

Agraïm molt sincerament la completa visita que vàrem tenir a caves Recaredo i, especialment, sabent les complicades dates prèvies a l'inici de verema. Des d'aquí una forta abraçada a tot l'equip!

Cap comentari:

Publica un comentari