L'home savi de Talarn

Ens trobem a meitats d'agost i aprofitem l'estada d'uns dies a Vielha per visitar un dels projectes vitivinícoles més importants del nostre país, Castell d'Encús. Hem quedat amb Raül Bobet, propietari d'aquests cellers, perquè sigui ell mateix qui ens acompanyi al llarg de la visita. Ja us dic ara, que de ben segur, aquesta serà una entrada que parlarem més del personatge que de la mateixa bodega, però els que coneixeu en Raül sabeu prou bé que és tracta d'una persona que deix petjada allà on va.

perspectiva de la finca de Castell d'Encús des del mateix celler

Arribem a Castell d'Encús a través del camí de l'ermita de Sta. Engràcia, just entre les poblacions de Talarn i la Pobla de Segur. I tant sols arribar, ens trobem ja a Raül Bobet, a la mateixa porta del celler, a punt per començar la visita.

Amb una mirada clara i tranquil.la, però, a la vegada, amb el neguit i la passió d'aquell que vol saber més ens dona la benvinguda. Entre les seves mans porta una clau molt singular. D'aquelles que ja quasi no es veuen. Un no pot deixar d'imaginar-se el tresor que aquesta clau amaga i que en Raül, de ben segur, ens mostrarà al llarg de la visita. Però, no abans de presentar el projecte vitivinícola i els motius que l'han portat fins a Talarn, a gairebé uns 1000 metres per sobre el nivell del mar.

moment de les presentacions entre olors d'espígol

Raül Bobet és una persona que s'ha format en diferents àrees d'estudi i avui participa de diferents projectes professionals, des de les patents biotecnològiques fins a l'enologia. Això li permet tenir una posició privilegiada i una capacitat d'anàlisi i d'estudi excepcional. Es així com, des del minut zero d'estar amb ell, ens adonem que tenim al davant un dels homes més savis que hem conegut mai dins el món del vi. Ens presenta l'entorn i la seva història des del respecte més absolut. Ens parla de la vinya des d'un punt de vista molt diferent al que hem escoltat fins avui. I es capaç d'analitzar el món del vi amb un coneixement i detall com a pocs a casa nostra.

les vinyes de Castell d'Encús i al fons el pantà de Sant Antoni

Ens endinsem en els paratges de Castell d'Encús i les propietats dels antics monjos hospitalers, de l'ordre de Sant Joan de Jerusalem (S.XII). Aquells mateixos que han deixat com a llegat una bona pila de cubs sobre la roca en les que l'equip d'en Raül Bobet hi elaboren els vins de Castell d'Encús. En aquestes s'hi recepciona el raïm prèviament seleccionat, es folla (trepitja) en el seu interior i, en el cas del QUEST, hi fermenta. La elaboració dels vins es complementa a celler. Allà si, amb una tecnològica a més adaptada als nostres temps. Raül parla que se sent com un pintor que busca l'harmonia l'equilibri en les seves teles (els seus vins). I la manera més viva d'integrar el paisatge es impregnant els seus vins d'aquestes roques, dels líquens... tot val mentre es mantingui aquest equilibri de que tant parla en Raül. De fet, al llarg de tota la visita no deix de repetir constantment les paraules equilibri, silenci, treball, pau. Per en Raül Bobet són molt més que paraules.  

un dels cubs de pedra
Raül Bobet explicant com realitzen la verema, davant un dels cubs

Arribem a un dels llocs més especials per en Raül Bobet dins la finca de Castell d'Encús. És el moment en que recupera la clau, que us havíem parlat a l'inici, per obrir les portes d'una antiga ermita dels antics monjos hospitalers i que ell ha recuperat. Avui, segur que en aquest espai en Raül troba gran part del silenci que busca. Mentre en Raül segueix amb les seves explicacions, el cap se'ns perd pensant en el dia a dia d'aquells antics monjos...

la taula sempre parada a l'interior de l'ermita

Ens atansem a la vinya. Unes 25 hectàrees plantades amb diferents varietats: Cabernet Sauvignon i Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Semillon, Albarinyo i Riesling. En Raül sap prou bé que les condicions a 1000 metres d'alçada no ajuden al cultiu de la vinya. De fet, la verema d'enguany es preveu tardana respecte la mitja i això pot posar les coses complicades per aconseguir una verema de qualitat. Aquest factor i la pedra són les principals preocupacions per en Raül. Moment en que arriba la pregunta del milió: Perquè? De ben petit en Raül ja corria per aquestes terres i, des del 2001, que hi ha tornat per complir amb el seu somni: viure-hi fent allò que més li agrada i recuperant part d'un llegat i manera de viure d'aquells antics monjos hospitalers.

part exterior del celler 

Lluny de luxes que sovint envolten el món del vi i les seves bodegues. Raül Bobet ha dissenyat una bodega extremadament funcional i en certa manera, fins i tot, austera. El luxe de Castell d'Encús es troba en la sostenibilitat i en la idea de l'aprofitament dels recursos que ens ofereix la mateixa terra. Castell d'Encús és un dels únics cellers que disposen del sistema de geotèrmia per l'acondicionament de temperatures a l'interior de la bodega. En molts moments de la visita apareix l'esperit acadèmic de Raül Bobet i moltes de les operacions del celler són explicades de manera exemplar i molt entenedora.      

el celler treballa a doble alçada per aprofitar els efectes de la gravetat 
el volum dels dipòsits permet un treball delicat i parcel.la a parcel.la 
sala de botes de Castell d'Encús

Acabem la visita amb un ampli tast dels vins de Castell d'Encús. Amb en Raül tastem tots els vins de la casa i és el moment que parla més dels seus vins. Vins que han estat pensats per uns gustos molt diferents als que busquem a casa nostra. Clarament, fuig d'aquells vins de més cos i cerca obsessivament la subtilesa i la frescor sense perdre la intensitat aromàtica. Així tastem:

Raül en un dels moments del tast

EKAM: el vi més proper, però amb intensitat aromàtica i certa complexitat en boca i marcada acidesa.

TALEIA: un vi de major complexitat que l'EKAM i de més greixositat en boca. Però que conserva una important acidesa que li permet un major envelliment.

ACUSP: un vi que ens va robar el cor. Una tipologia de vi que no trobem a casa nostra i que presenta una manera ben diferent de pensar en vi de Raül Bobet.

QUEST: en el sentit contrari d'ACUSP, aquest vi segueix la línia de vins de casa nostra. Així representa un vi de més cos, però amb una delicada finesa de fons dels grans vins.

THALARN: un monovarietal de syrah capaç de potenciar al màxim la seva fruita tant en nas com en boca. Destaca la suavitat dels seus tanins.

Abans de marxar de Talarn queda temps per pujar fins al Pinot Noir, una vinya que ens recomana visitar en Raül Bobet per l'alta densitat de plantació en que està plantada (8.000 ceps/hectàrea).  
   
Ara si, marxem de Talarn amb la certesa d'haver viscut un moment irrepetible i únic en les nostres vides. Marxem amb una mica de l'essència d'aquest home savi. Les seves paraules segueixen molt presents tot el viatge de tornada a casa i el silenci, que tant practica en Raül, es manté bona part de les tres horetes de carretera.

un record inesborrable de la visita

Gràcies Raül per la teva hospitalitat i generositat...

Cap comentari:

Publica un comentari