La vinya de les corbes que enamoren

Comarca de la Conca de Barberà endins, a Vilanova de Prades, hi trobem els cellers Vega Aixalà. Ja fa uns mesos, vàrem tenir l'oportunitat de conèixer aquest jove projecte arrel de la fira Reus Viu el Vi. Llavors va ser en Martí Magriñà qui va acompanyar-nos en el tast. Avui de la mà de la Eva Vega coneixerem més de prop les vinyes, el celler i, també de nou, els seus vins.

part del paisatge de vinyes de Vega Aixalà

Arribem a Vilanova de Prades, un dels principals destins turístics per a molts dels que volen visitar la serra de Prades, i, també, per a molts d'altres un destí del tot desconegut a cavall de les comarques de la Conca de Barberà i el Priorat. Coneguem o no aquesta zona, els cellers Vega Aixalà són avui un motiu més per apropar-se i gaudir del paisatge tant captivador d'aquesta zona, entre les serres de Prades, del Montsant i Llena. 

el poble de Vilanova de Prades des de les vinyes de Vega Aixalà

Des dels seus inicis, l'any 2003, l'Eva i el seu pare han estat al capdavant d'aquest projecte vitivinícola amb l'intenció de recuperar part de l'història familiar. Anys enrere, ja l'avi de l'Eva cultivava vinya i elaborava vins a casa. Avui ell segueix sent molt present i, de fet, al llarg de tota la visita, l'Eva no deix de recuperar records del seu avi.

a la font dels Aubacs on l'avi de l'Eva solia passar tranquil.lament les hores

La finca de Vega Aixalà, a una altitud d'uns 800m, ocupa unes 10 hectàrees de vinya. En elles s'hi cultiven varietats tant diferents com el chardonnay, garnatxes, ull de llebre, syrah, pinot noir, etc... Tant l'Eva com el seu pare i el mateix Martí -enòleg- són grans coneixedors del potencial de cadascuna d'elles. El fet que la vinya sigui de recent plantació (entre els anys 2003 i 2006) fa que s'hagi pensat en formes de conducció emparrades. Tot i que les veremes es realitzen de forma manual i amb caixes per ser transportada fins al celler.

les sinuoses corbes de les fileres de ceps

Tot i pertànyer a la DO Conca de Barberà, la finca de Vega Aixalà té ànima de Priorat-Montsant. Els terres de pissarra, les disposició de la vinya en terrasses, la manera com està encerclada per les diferents serrelades, l'altitud, etc... són trets més identificatius de les DO Priorat i Montsant que de la DO Conca de Barberà. Tot i aquestes condicions, l'Eva i el Martí busquen la frescor i sensualitat en el seus vins i eviten les complexitats extremes.

sense cansar-nos d'admirar la finca i el paisatge que la rodeja 

Recorrem amb l'Eva bona part de la vinya, mentre ens explica la complicada gestió d'aquesta finca. El pare de l'Eva i les persones que l'ajuden realitzen una autèntica tasca de jardiner. Els treballs es realitzen filera a filera, ja que la bona part de les terrasses estant formades per dues o tres fileres de ceps. Una finca així seria la nineta dels ulls de qualsevol viticultor. Tot i no estar certificats per agricultura ecològica en segueixen els seus preceptes.

Després d'una horeta de camí entre vinyes, tornem a Vilanova de Prades per visitar el seu celler. La bodega aprofita l'espai d'una petita casa del poble. Coneixent les limitacions per l'estructura i distribució de la casa, l'Eva i la seva família han adaptat aquest espai per a treballar-hi de la manera més còmode possible. No obstant, disposen de tot allò que els cal per elaborar els vins Vega Aixalà. Igualment, l'eva ens comenta que ja tenen en ment la construcció del nou celler que els farà ser molt més eficients en totes aquelles tasques de bodega.


en el celler es treballa tant en dipòsits inox com en ciment

Marxem de la bodega per anar a casa de l'Eva. És allà en un petit porxo on coneixem a tota la família, al seu pare (Josep) i la seva mare (Anna) i, també, al company de l'Eva. Amb la tranquil·litat que es mereix i un ambient d'allò més acollidor i familiar tastem els seus vins: La Bauma 2012, un cupatge de diferents varietats (garnatxa, albarinyo, pinot gris, riesling, chardonnay...) que expressa molta fruita tant en nas com en boca i certs tocs florals. I en negres, el Viern 2009 i, la joia de la casa, la Font dels Aubacs 2009. Aquest darrer un monovarietal de pinot noir que tant sols sortirà al mercat en aquelles anyades més singulars. Un dels pinots imprescindibles de casa nostra.

la tarda acaba entre copes i vins a casa dels Vega Aixalà

Marxem amb la certesa que Vega Aixalà serà un dels cellers que en sentirem a parlar. Avui, des d'una posició molt modesta, ja són tot un referent de la DO Conca de Barberà.

Cap comentari:

Publica un comentari