La vinya dels artistes

És a la Pobla de Cérvoles (altitud 700 m.) on neix l'any 2006 el jove projecte de Mas Blanch i Jové. El vi, però també l'art, són els grans protagonistes tant de la vinya com de la bodega. L'amistat dels propietaris amb l'artista Josep Guinovart - reconegut pintor català i mort l'any 2007 - ha donat peu aquest maridatge d'art, paisatge i vi. Aquest ha estat el motiu bàsic per visitar aquestes singulars bodegues. 

panoràmica de la Pobla de Cérvoles des de la vinya de Mas Blanch i Jové
un dels singulars espais de la vinya dels artistes 

No podia ser d'altra manera, just arribar a Mas Blanch i Jové i vàrem visitar la vinya dels artistes. Un projecte ideat per Guinovart i que va iniciar-se l'any 2010, quan es va col·locar l'escultura plantejada pel mateix artista de "l'orgue de camp". En el 2011 el projecte va començar a agafar més força quan Carles Santos -compositor i artista musical- va donar a Mas Blanch i Jové "la Sargantaneta", la barca amb la que sortia a pescar.

la Sargantaneta està damunt d'uns dels roures de la finca

En poc temps, també d'altres obres s'han anat incorporant a la vinya dels artistes: el "Cap de bou" de Joan Brossa o la "Llum planant damunt la terra" de Esteve Casanoves. Les dues obres són realment impactants, especialment "Llum planant damunt la terra" (la que jo diria que és un mosquit immens)...
A banda de les obres d'art, la vinya, de ceps joves i de diverses varietats (garnatxes, merlot, cabernet sauvignon, macabeu, etc...), disposa de reg per goteig a cadascuna de les seves 11 hectàrees. L'aigua ajuda a que les plantes superin les extremes condicions metereològiques i els exigents sòls de calcària i argila. Per altra banda, les aportacions d'aigua, els hi permeten disposar de cobertes vegetals, les quals es seguen en els moments de major competència amb el cep.


Ja de camí cap al celler parlem del context agronòmic i social de la Pobla de Cérvoles. Avui per avui, la Pobla gaudeix de molta vida si ho comparem amb altres pobles de les Garrigues. Fet que ens va sorprendre molt agradablement donada la marginalitat que sovint pateix una comarca tant desconeguda com és aquesta.

Arribats al celler, podem veure l'esforç que han fet el propietaris per integrar la bodega en el paisatge. De fet recorda en certa manera a les tradicionals cabanes de volta de la zona de les Garrigues. Això si... força més gran. L'estructura de formigó de la bodega està encaixada a la muntanya i envoltada de grans blocs de pedra i oliveres. Aquesta forma de construcció permet un bon aïllament tèrmic i reforça l'idea de sostenibilitat del projecte.

entrada de la bodega

Les instal·lacions permeten elaborar còmodament una producció al voltant de les 40.000 botelles. La bodega de Mas Blanch i Jové disposa de un bon nombre de dipòsits per tal d'elaborar de la manera més separada possible la selecció de veremes que s'ha fet al camp. Avui per avui, és la Sara Jové, filla dels propietaris, és qui es responsabilitza i està al capdavant de la bodega.

els dipòsits que s'utilitzen són d'acer inoxidable

L'art no tant sols està a la vinya. També és a la bodega on ens trobem interessants obres de diferents artistes. Per damunt de totes, en destaca el mural de més de 60 metres de llargada fet per l'artista Gregorio Iglesias, "Entre el cel i la terra". La tela va ser pintada per l'artista a la mateixa vinya, mentre aquesta mateixa s'impregnava del territori, els efectes meteorològics, el pas de l'home i dels animals, etc... Avui encara teniu la oportunitat de gaudir-ne a la sala de barriques de Mas Blanch i Jové mentre espera ser traslladada a un nou centre per ser exposada a un major nombre de públic.

les cols hiperrealistes situades per damunt dels dipòsits inox i amb un joc molt sorprenent de llums

el mural "Entre el cel i la terra"de Gregorio Iglesias a la sala de botes

La sala de tast es presidida per un altra important mural, el de Josep Guinovart "In vino veritas". Aquesta va ser la seva última gran obra de l'artista i que quasi encara no va donar ni per acabada a causa de la seva mort.

la Rosa fent temps a l'espera de tastar els vins de la casa


Acaba la visita amb un tast dels diferents vins de les bodegues Mas Blanch i Jové. De tots ells ens captiva l'estructura i el cos dels seus vins negres: Abrivat i Expressiu. Els dos vins demostren la calidesa d'aquests sòls de les Garrigues i la complexitat. El primer, l'Abrivat, de menor complexitat, amb notes llamineres i atractiu per la seva fruita vermella en boca. Un vi molt adient tant per a copes com per maridar plats de carn. L'Expressiu és la nineta dels ulls de la casa i el vi en el qual s'hi aboquen majors esforços. La seva complexitat i estructura transmeten la idea que tenim de paisatge de les Garrigues. Un vi amb moltes i diverses notes que pot acompanyar-nos un àpat de principi a fi. Particularment, vàrem trobar un pes molt important de notes de pruna, però que poden evolucionar al llarg del tast... 10 minuts de tast és massa poc temps per gaudir d'un vi d'aquestes característiques. Un vi que es va donant a coneixer a poc a poc, sense presa.  


Ens acomiadem d'ells, agraïnt la bona atenció rebuda per part del personal de Mas Blanch i Jové i felicitant-los d'allò més per l'excel·lent maridatge que han aconseguit entre art, paisatge i vi.

Arribada l'hora de dinar, ens vàrem atansar al Fogons de la Carme, que ens té el cor i els sentits robats, per agafar forces per la tarda visitar un nou projecte vitivinícola, Vega Aixalà.

4 comentaris:

 1. Un celler fantàstic, paisatge artístic, vins excel.lents i amfitrions estupends!

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Molt cert! I una zona que val la pena que sigui visitada. És una gran desconeguda i té un potencial enorme tant paisatgístic com gastròmic i, també, vitícola.
   Moltes gràcies pel vostre comentari.

   Suprimeix
 2. Les cols hiperrealistes situades per damunt dels dipòsits inox i amb un joc molt sorprenent de llums, tenen títol i autors, es tracta de "Primeres Notes (del Cant de l'Hortolà)" dels artistes Esteve Casanoves i Josepe Gil .

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. En un celler on hi han tantes peces d'art costa especificar-les totes i hem mirat de donar pinzellades del que els visitants hi poden trobar. De totes maneres s'agraeix l'apunt.

   Suprimeix