Un matí a l'Espluga de Francolí

Des de fa ja uns anys, l'Espluga de Francolí concentra una interessant oferta turística. Els seus principals atractius: la Cova que dona origen al nom de l'Espluga, el Museu de la Vida Rural, la cooperativa modernista, la ruta del Císter, el Museu del Vidre, etc... I es que no acabaríem i, com que les hores d'un matí donen pel que donen, la nostra ruta la varem centrar entre el Museu de la Vida Rural i la Cova. 

entrada principal al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí


Lluís Carulla, al costat de la seva dona Maria Font. Imatge del Museu

Una vegada ens varem informar dels horaris de visites guiades a la nova, varem atansar-nos al Museu de la Vida Rural. Aquest projecte creat per la Fundació Lluís Carulla l'any 1988 ocupa precisament l'espai de l'antiga casa de la família Carulla, originaria de l'Espluga de Francolí. No destacarem aquí la rellevància del seu llegat cultural i empresarial, però Lluís Carulla ha estat un d'aquells homes claus en la llarga etapa de la post-guerra a Catalunya.Figures de Josep Traité


El museu pretén explicar la vida a poble, antics oficis, l'esforç del camp, etc... Però, a la vegada, també vol ser un homenatge a tota aquella gent que va patir sovint unes dures condicions per sobreviure a uns temps difícils. Només entrar al museu ens trobarem una petita audiovisual que ens intentarà endinsar en la vida a poble. Just acabar l'audiovisual se us caurà la baba al veure una petita col·lecció de figures del mestre Josep Traité i diorames.
Escena del caga tió en un dels diorames que es poden veure 
el museu també disposa d'una petita col·lecció de carros

El museu presenta tota una sèrie de vells oficis, alguns d'ells quasi perduts, els quals van acompanyats de vídeos que ajuden a entendre l'esforç de tota aquella gent per treballar els diferents materials. També trobarem petites escenes al llarg de tota la nostra visita per l'antiga casa pairal dels Carulla.

elements d'una antiga bodega
l'art del vímet també hi és present
escenificació d'una cuina de l'època

La visita del museu acaba de nou al nou edifici pel qual hem entrat. Allà és parla del present i del futur del camp... Perquè el camp està ben viu, malgrat la poca valoració que s'ha fet massa sovint dels productes agroalimentaris. 

antiga màquina de tractaments fitosanitaris

Un cop acabada la visita al Museu de la Vida Rural varem enfilar el camí per visitar la CovaLa Cova de Font Major és la que dona la història i el nom a l'Espluga de Francolí. Visitar-les és viatjar uns quants milers d'anys enrere. Aquesta cova, amb uns 3.000 metres de llargada és la setena més gran del món amb formació de conglomerat. Va ser descoberta l'any 1853 per una excavació casual. 

La visita, la qual no permet prendre imatges, esta formada per un seguit de representacions audiovisuals que ens transporten a les èpoques pre-històriques. El recorregut segueix la petjada humana des del Paleolític inferior fins el període Iberoromà. La visita també parla de la formació de l'actual paisatge de l'Espluga de Francolí i com el riu es va anar obrint pas a través de la vall.   


Tota la visita és fa molt amena i és molt recomanable. A més, les escoles disposen del taller d'excavació i de pre-història per poder aprendre sobre les eines dels nostres avantpassats, pintures rupestres... També, pels més aventurers s'organitzen rutes per endinsar-se per les galeries més profundes de la Cova. Aquest recorregut és d'uns 900 metres i dura entre 90-120 minuts, però abans caldrà que ens posem un vestit de neoprè i casc - això si, haureu de portar tovallola, banyador, sabates per entrar a l'aigua -. 

Cap comentari:

Publica un comentari