Excursió pels voltants de Mont-Roig

Aquest diumenge una trentena de persones ens varem desplaçar fins al municipi de Mont-Roig del Camp, amb el Grup Excursionista de la Ràpita, per pujar fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca. Una petita excursió d'uns 13 km i una durada d'entre 4-5 hores, aproximadament.Un diumenge costa molt aixecar-se del llit, però l'objectiu bé valia la pena. Varem arribar a Mont-Roig sobre les 9,45 h i amb les motxilles a l'esquena varem enfilar camí. No sense abans passar per un parell de carrers de de Mont-Roig.

església de Mont-Roig
el grup per un dels carrers principalsEl poble de Mont-Roig data els seus orígens sobre l'any 1118. Avui, al poble, ja hi viuen més de 12.000 persones. Una de les festivitats més importants és la que es dedica, precisament, a la Mare de Déu de la Roca. El 8 de setembre data de la festivitat es fa un peregrinatge a l'ermita i, cada quatre anys, s'engalana tot el poble de flors.

Tot just sortir del poble caminem per camps de garrofers i oliveres. A poc a poc, ens anem entrant muntanya endins.


Seguirem per un corriol de la muntanya de l'Areny, molt espès de vegetació en algun dels seus trams.La ruta té molta concurrència per altres grups d'excursionistes i gent diversa que practica diferents esports de muntanya.
encontre amb un altra grup excursionista
la muntanya dona molt de si per practicar l'escalada

Just abans d'arribar a la zona de l'ermita el camí es complica un xic. A més, a lo llarg de tot el camí bufava un vent descomunal. En alguns moments, feina teniem a aguantar-nos drets. Quico Martínez, el nostre guia al llarg de tota la excursió

Mentre fem equilibris agafats per les roques, podem quedar-nos embadalits amb les vistes que tenim de tot el Baix Camp. 


La muntanya on es situa l'ermita de la Mare de Déu de la Roca és molt característica per les seves tonalitats vermelloses i el material arenisc de la pedra fa que hagi adquirit un relleu molt particular. 

detall de les formes que anat agafant la roca amb el pas dels anys
façana de l'ermita de la Mare de Déu de la RocaL'ermita de la Mare de Déu de la Roca data de 1230. Tot i que hagi sofert forces destruccions i saquejos ha perdurat fins avui. Del 1439 al 1835 uns frares d'Escarnalbou en tingueren cura de la seva conservació. El 1826 es construeix, sobre la mateixa roca i un xic per damunt de l'ermita, un petit santuari dedicat a Sant Ramon de Penyafort. Darrera aquest santuari trobarem un petit mirador amb unes vistes magnífiques de la serra de Llaberia i la Mola de Colldejou. Avui, ja que es pot arribar perfectament amb cotxe fins a l'ermita, trobem un restaurant per tots aquells que vulguin fer un àpat en aquest lloc tant i tant especial.

a l'interior de l'ermita
foto de grup davant l'ermita
Després d'haver visitat el lloc i fer una cervesa al restaurant, varem agafar el camí de l'ermita que va directe a Mont-Roig. Bona part d'aquest camí forma part de la ruta del vent (GR192) que va des de Cambrils a Amposta. La baixada no dura més de 20-30 minuts i a 13,30 h arribem a la zona dels cotxes.


vista de l'ermita des de vaig els camps d'oliveres, prop de Mont-Roig
Una excursió fantàstica per fer amb família, ja que podeu escollir l'opció llarga (4-5 hores) o bé la curta (1 hora de pujada i uns 20-30 minuts de baixada). El lloc val molt la pena, però abrigeu-vos bé pel vent!

Podeu veure més fotografies de la caminada, aquí.

4 comentaris:

  1. i si no tinc familia també seria perfecta la excurció...?

    ResponSuprimeix
  2. Oi tant, si es pot fer! en família d'amics, per introspecció personal,... el que us vingui més de gust ;-)

    ResponSuprimeix