Clos Pons

entrada a les bodegues Clos Pons

En tenia moltes ganes i la visita em va acabar de confirmar el què pensava, els cellers Clos Pons, amb poc temps, ja són un dels màxims exponents de la DO Costers del Segre. Ja des de l'any 1945, la família Pons, originaria de les Garrigues, elabora els seus olis. Primer comercialitzant-los a granel a Itàlia i posteriorment sota una marca pròpia. I no ha estat fins al 2005, que la empresa ha decidit apostar pel mercat del vi. Avui per avui, el Grup Pons representa un exemple de gran empresa familiar en el sector de l'alimentació catalana.la bodega està integrada perfectament en el paisatge de les Garrigues

Clos Pons, amb l'Eduard Pons al capdavant, inicia la seva història amb les malaurades gelades de l'any 2001 que van matar milers d'oliveres de les Garrigues. La finca de l'Albagés no va ser menys i va perdre bona part de les oliveres que disposava la finca dels Pons. El 2005, pensant en el projecte d'una futura bodega, es va substituir les oliveres mortes per vinya i així es van plantar unes 40 hectàrees de vinya.

les vinyes estant plantades en terrasses per evitar trencar amb el territori
les vinyes disposen de reg

En un inici , els cellers Clos Pons van estudiar el complicat clima i terreny de les Garrigues - temperatures extremes, terres poc fèrtils, baixa pluviometria - per intentar que les diferents varietats s'adaptessin d'allò més bé a aquestes condicions i als 500-700 metres d'altitud de la zona. Avui, les bodegues treballen amb varietats com: albarinyo, macabeu, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon, garnatxa, syrah, etc...

vista de les terrasses de vinya des de la sala de reunions de la bodega

La bodega és una petita joia on hi predominen els materials: fusta, pedra i ferro. La pedra, un dels elements més identificadors de les Garrigues, s'ha extret d'una gravera situada en la mateixa finca dels Pons. L'interior de la bodega és sumament funcional i tot el seu mobiliari hi esta en perfecta harmonia i sintonia.   

sala de reunions

A més, els cellers Clos Pons disposa d'unes amplies zones d'oci. El seu club de vins organitza sovint activitats varies a la bodega i per això trobem espais destinats a barbacoes, cuines, etc... Des d'aquí prometo intentar anar a un d'aquest saraus.
Avui, el celler encara no està cent per cent completat. Hi falta, per exemple, la zona d'elaboració, que es realitza en l'antic celler, que va quedar petit en el seu dia.

Tot i que segueixen els principis de l'agricultura ecològica, la producció de verema i elaboració dels vins Sisquella i l'Alges no estan certificats pel CCPAE i si que estant certificats els vins Roc Nu i 809. L'objectiu és ser el màxim respectuosos amb l'entorn i el medi natural preservant la qualitat dels productes Clos Pons. És així com els seus vins expressen molt bé el terroir i demostren l'acurat treball que es fa en la bodega.

sala de barriques
finestra que separa la sala de barriques amb la resta de la bodega


La bodega elabora els vins:  
Sisquella, un blanc amb cos i al mateix temps amb aromes florals i cítric molt accentuats aportats per varietats com l'albarinyo.
Alges, el negre més assequible de la casa, però no menys que els seus germans de gamma alta. Un vi que enamora al primer glop. Molt golós i afruitat.
Roc Nu, un negre més treballat i complexe que l'Alges. De tanins suaus i intensos aromes.
809, el negre de gamma alta i que no varem tenir l'oportunitat de tastar-lo.

La producció total de la bodega és d'unes 250.000 botelles amb desitj que sigui ampliada més endavant, però mai sobrepassant el mig milió de botelles.

El mateix dia de la visita varem poder disfrutar del tast d'una interessant gamma d'olis infusionats. Estant boníssims! Clos Pons ha sabut exprimir molt i molt bé el producte de l'oli. Així varem gaudir d'olis amb gust de tofona negra, llimona, taronja, bolets, etc...

productes de Clos Pons
en el moment de la cata de vins i olis
tastant els olis infusionats


Us recomanem d'allò més acostar-se fins l'Albagés per visitar Clos Pons. Com ja he dit al principi, Clos Pons s'ha convertit en un referent de la DO Costers del Segre pels seus productes, d'excel·lent relació qualitat-preu, i, també, per la seva bodega, un exemple d'arquitectura integrada en el territori.

Per arrodonir el matí varem buscar un restaurant que acollís a aquestes dues ànimes perdudes per les Garrigues. Així ens varem arribar fins a Cervià de les Garrigues. Allà varem trobar els Fogons de la Carme. Tot i no tenir "oficialment" obert, la Carme ens va acollir a casa seva i ens va sorprendre amb la seva cuina. El dinar va ser llarg, però en cap moment se'ns va fer pesat. Ens va agradar tant que ja formar part dels nostres restaurants recomanats.

entrada del restaurant dels Fogons de la Carme
campanar de Cervià de les Garrigues


5 comentaris:

 1. Només matitzar que com a Pons jo no tinc res a veure amb aquestes bodegues ;)

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Ja m'agradaria a mi també disposar d'una joia com aquesta. Et recomano molt la seva visita i tastar algun dels seus productes. Valen molt la pena!
   PD: i que consti que jo tampoc no em dic Pons :-) Però quan es descobreixen petits tresors com aquest, val la pena donar-los a conèixer com es mereixen.

   Moltes gràcies per seguir-nos...

   Suprimeix
 2. Aquesta entrada ha sofert unes modificacions en el seu redactat. Demanem disculpes a la bodega per no haver tingut present la certificació ecològica d'algun dels seus vins (Roc Nu i 809).

  ResponSuprimeix
 3. Hola!
  Felicitats pel blog! Us acabem de conèixer però us posem ja a la llista de blogs a seguir. Ens agrada molt el vi (tot i que no hi entenem un borrall) i veiem que aquí trobarem molt bones recomenacions.
  Ibana i Marc

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Moltes gracies per afegir-vos entre els nostres companys de viatge. Tant debò trobeu bons consells amb nosaltres. Lo de no entendre de vins s'arregla ràpid... tastar molt i molt... :-)
   Us buscarem i també us seguirem... Una abraçada...

   Suprimeix