Tomàs Cusiné, millor bodega de l'any 2012

Arrel del nomenament de Tomàs Cusiné com a millor bodega de l'any 2012 per l'Associació Catalana de Sumillers va sorgir el nostre interès per a visitar-la. Tot i que ja feia temps que coneixíem els seus vins i, en particular, el Vilosell i Auzells varem aprofitar aquest cap de setmana per acostar-nos-hi.

imatge que mostra la part més nova de la bodegaAllà ens esperava en Robert, qui ens va acompanyar al llarg de tota la visita. Ell es qui ens va explicar la història del projecte. Tomàs Cusiné neix d'un projecte personal que va començar el 2003 i que va començar per ocupar els espais de l'antic celler cooperatiu del poble del Vilosell. Avui, el projecte ha anat creixent i ara ja disposa d'unes noves instal.lacions per donar capacitat a la producció d'unes 200.000 botelles.

objectes de l'antic celler cooperatiu

La bodega el.labora tot el raïm provinent de la seva finca - unes 25 hectàrees -, però també compra verema d'agricultors de la zona. Quan en Robert ens va anomenar totes les varietats de raïm que es cultiven a la finca (muscat, albarinyo, riesling, muller turgau, chardonnay, sauvignon blanc, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, samsó, marselan, monastrell i garnatxa) un se n'adona que darrera de tot això hi ha un gran treball a camp per obtenir les millors caracterísques de cadascuna d'elles. Amb aquest munt de varietats un pensa que mai Costers del Segre havia estat tant internacional.

celler de Tomàs Cusiné

zona d'expedició de producte

La visita va prenent un caire més pausat quan anem parlant amb en Robert i trobem vincles comuns de la comarca, com són el celler Matallonga - un jove celler que elabora un excel.lent macabeu -. Però no ens escapem dels cellers que visitem avui. Tomàs Cusiné, actualment, exporta la major part de la seva producció un 70%.

sala de botes de la bodega

No deix de sorprendre'ns l'important treball que fa la bodega en la vinificació de les diferents varietats. Trobaríem poques bodegues d'aquestes dimensions i amb tantes varietats per vinificar.

en Robert preparant la cata dels vins de la bodega

La cata dels vins es prou interessant. Descobrim uns vins frescos, però a la vegada amb cos i personalitat. Em sorprèn molt i molt positivament el Geol, un vi que no havia provat fins llavors. Un vi que integra perfectament les característiques de les diferents varietats (majoritàriement merlot i cabernet sauvignon) amb la fusta de la barrica.

ensumant el Auzells

La llàstima es que no varem poder tastar el nou projecte de la bodega Tomàs Cusiné. Un macabeu 100% obtingut de la vinya del Racons del que se'n produeixen unes 3000 botelles.

La visita va arribar al seu final... la botiga reclamava l'atenció d'en Robert ja que anaven arribant nous clients. Des d'aquí enviem una forta abraçada a tot l'equip de Tomàs Cusiné, especialment a en Robert Gimenez i en Xavier Cepero - gerent de Tomàs Cusiné.

Cap comentari:

Publica un comentari