La memòria d'una guerra no oblidada

Avui em aprofitat el diumenge per fer un xic de memòria històrica i sense moure'ns de casa. El municipi de Sta Margarida i els Monjos disposa d'un dels centres d'interpretació de la memòria històrica de la Guerra Civil Espanyola i, més concretament, sobre el camp d'aviació que es trobava en aquest municipi entre 1938 i 1939. Aquest aeròdrom, del bàndol republicà, formava part del "Vesper de la Gloriosa", juntament amb els aeròdroms de Sta. Oliva, Pacs del Penedès i el Pla del Penedès.L'aeròdrom de Sta Margarida i els Monjos tenia una superfície d'uns 50.000 m2 repartida en 3 pistes. El camp va patir dos bombardeigs per part de l'aviació franquista (el 6 d'agost i el 5 de novembre de 1938) i un metrallament (el 12 de gener de 1939). A banda, el municipi conserva, en més o menys bon estat, la presó del Castell de Penyafort i els refugis del Serral (refugi que visitarem), el de la Margaridoia (refugi situat a la societat cultural que porta aquest nom i que cal sol.licitar prèviament la seva visita) i el de Cal Rubió (no visitable).

plànol de situació dels diferents refugis del municipi

La visita comença en el Castell de Penyafort. Situat a pocs metres del nucli de la Ràpita es troba aquest conjunt d'enorme interès cultural. Aquest li ve donat pel fet que sobre l'any 1185 va néixer a la torre de la casa dels Penyafort en Raimon de Penyafort, el qual fou destacat conseller del rei Jaume I.

torre del Castell dels Penyafort
entrada al castell de Penyafort
Però, avui, la visita no tenia per objectiu conèixer la història del Castell dels Penyafort... això ho deixem per una nova entrada. De fet l'objectiu d'avui era retrobar-nos amb el passat dels nostres avis i és així com comença la visita, amb un vídeo en el que gent del poble recorda un dels 3 bombardeigs que va patir el municipi. El Castell dels Penyafort, en el temps de la guerra civil, va actuar de presó del bàndol republicà i per allà i varen passar varis presoners del bàndol feixista (alemanys, espanyols i sobretot italians).

l'església que va servir com a presó
les latrines de la presó que es troben just al costat de la capella (presó)
Per la presó hi va passar gent tant important com el que va ser ministre de l'aire en temps de la dictadura del general Franco, Julio Salvador Díaz Benjumea. De la presó se'n conserven diferents elements com ara un petit diari gravat en una paret d'un presoner o la torre de guaita del patí dels presoners.

exteriors del Castell dels Penyafort


En acabat, em agafat els nostres cotxes per arribar-nos al Serral, masia del municipi, i espai on es troba el CIARGA - Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i la Guerra Aèria.

masia del Serral
El CIARGA representa un equipament museogràfic singular i de referència al disposar d'un dels refugis més ben conservats de la Guerra Civil.

interior del CIARGA
diferents documents i fotografies ens transportaran als anys 30
reproducció d'una escena del camp d'aviació
reproducció d'un dels avions que varen participar dels bombardeigs
en Joan, intentant pilotar una de les reproduccions d'un dels avions
 
El refugi té una profunditat d'uns 10 metres i una llargada de 70 metres i servia, únicament, de refugi per les tropes republicanes, així com també els refugis de la Margaridoia i de Cal Rubió. Abans no em comentat que el municipi també disposava d'un quart refugi anomenat "el Xiringuito" i que utilitzava la població civil de majors recursos del municipi.


entrada al refugi del Serral
interior del refugi
interior del refugi

El refugi de la Margaridoia servia per amagar els mecànics que treballaven en el muntatge d'avions. Les seves dimensions són similars a les del Serral. El bàndol franquista va posar-se com objectiu enderrocar-lo en el bombardeig del 5 de novembre de 1938. El refugi de Cal Rubió tenia les mateixes funcions que el de la Margaridoia, perquè aquest també era un centre de reparació de naus.

Just davant de l'entrada del refugi del Serral és on es troba un petit monolit en record als morts que van produir els 3 bombardeigs sobre el municipi.

Amb la Sílvia, la nostra guia, abans d'entrar al CIARGA
El camp d'aviació de Sta Margarida i els Monjos va ser durant la Guerra Civil un dels aeròdroms més importants de Catalunya i va ser la base dels avions de caça republicans: Polikarpov I-15 "Xatos" i Polikarpov I-16 "Mosca".

Des d'aquí us recomanem aquesta visita... es bo que, entre tots, siguem conscients d'aquells fets i, a la vegada, dignifiquem la memòria d'aquells que varen lluitar per uns ideals.

5 comentaris:

 1. L'autor ha suprimit aquest comentari.

  ResponSuprimeix
 2. Bones amics! Si us agrada passejar per la història, hi ha un refugi a Barcelona capital, el refugi 307, que és una bona experiència i a un preu mínim, amb una explicació molt educativa per a grans i nens. I també està molt bé elmuseu de la vida rural, situat a Tarragona i que explica la vida al camp en el darrer segle. El vaig conèixer per un 2x1 del club de la vanguardia i malgrat no ser dels més coneguts (ni de tractar únicament la guerra civil), és una bona opció per una excursió de diumenge. Salutacions, i seguiu-nos informant.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Moltes gràcies Laia per les teves propostes. Alguna d'elles com el museu de la vida rural el coneixem, però no la que ens comentes del refugi 307. Aprofitarem de ben segur un dia que estiguem per Barcelona de poder-lo visitar i explicar-lo en el bloc.

   Una forta abraçada

   Suprimeix
 3. Moltes gràcies pel vostre escrit i per la visita al Ciarga i al Castell de Penyafort.
  Us hi esperem de nou ben aviat per conèixer les noves dependències del Castell que obrirem al públic aquesta propera setmana.

  Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Farem la visita al Castell segur i ben aviat... ens va quedar molt bon gust de boca de la visita al Ciarga i amb moltes ganes de conèixer més el nostre municipi ;-)

   Suprimeix