La colònia Güell

Situada al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, la colònia Güell representa un dels punts de major interès de la ruta Gaudi. L'empresari Eusebi Güell va ser-ne el seu fundador, recuperant els terrenys de Can Soler de la Torre. La colònia comença a construir-se cap a l'any 1890 per a fugir dels conflictes socials que hi havia a la ciutat de Barcelona.

plaça Joan Güell - en el centre una estàtua recordant el fundador de la colònia
la casa del director de la colòniaL'arquitectura de la colònia mostra les corrents del modernisme en molts dels seus edificis, especialment en les façanes i cornises d'aquests. Val molt la pena acompanyar-se de l'audioguia per fer la visita. D'aquesta manera, no us perdreu cap dels detalls d'aquesta corrent artística.

La casa del director de la colònia, la casa Ordal i l'escola són un bon exemple de les petjades del modernisme en els edificis de la colònia. Especialment, destaquen els jocs arquitectònics amb els maons per la construcció de les cornises, xemeneies, etc...
Casa Ordal. Casa dels pagesos de la colònia i que provenien de l'Ordal
La fàbrica és peculiar, respecte la resta de colònies de la època, per utilitzar el carbó com a font d'energia. Avui, la fàbrica ja no és visitable i es destina per a diferents fins empresarials. El 1973, arrel de la crisi del tèxtil català, la fàbrica de la colònia va tancar amb el corresponent daltabaix que va produir entre tots els seus habitants. Fins que el 1990 va ser declarada Bé d'Interès Cultural i la cripta fou inclosa en la llista de patrimoni mundial per la UNESCO.

un dels carrers de la colònia que porta a les escoles
les cases de la colònia també juguen amb els maons

Però el principal punt d'interès de la colònia és la cripta construïda per Antoni Gaudí. El 1908 varen començar les obres, però, al cap de sis anys, la família Güell va comunicar a Gaudí la paralització del projecte. La construcció, inacabada, havia de ser una església formada per dues grans naus, coronades per diferents torres laterals i un cimbori central de 40 metres d'alçada. Avui és popularment coneguda com la cripta.

interior de la cripta d'Antoni Gaudí
La visita inclou una audiovisual excel.lent! Un conjunt d'imatges que us transportaran a la vida diària de la colònia. A més, si heu tingut l'oportunitat de llegir "Olor de colònia"... serà una visita molt especial i plena de sentiments.

La nostra visita va acabar fent un most al restaurant Capritx.

vista de la còlonia Güell. Avui, les petites cases de la còlonia conviuen amb els grans edificis de la ciutat

Cap comentari:

Publica un comentari