sortim en família pel Penedès

La brotació de la vinya és un dels moments més màgics del paisatge penedesenc. Poc a poc, els trencadissos de vinyes es recobreixen de verd. És quan el marró de la terra perd la partida a les fulles. Les diferents varietats mostren les seves tonalitats i tot es converteix en un mosaic de verds. La terra esperarà la tardor per jugar una nova partida. Ella sap que llavors tornarà a ser la protagonista i el seu terra calcari recuperarà la força del paisatge. És en aquest precís moment, quan la vinya brota, que la família ens proposem fer un cap de setmana enoturístic pel Penedès. Desitjant que tan de bo us serveixi d'inspiració per visitar la nostra comarca.

Tot comença el dissabte entre amics (a la masia la Torreta, ben a prop de Vilafranca del Penedès) amb un dinar en el que ens hi acompanyen diferents viticultors que han engegat l'aventura de fer el seu propi vi. Ells són una petita part del GEV Penedès. Un grup de viticultors que va néixer fa uns 40 anys al costat de la figura de l'Agustí Villarroya, ex-tècnic de l'unitat d'assessorament en viticultura d'INCAVI (i afegeixo, a nivell personal i professional, una persona que m'ha ajudat a entendre moltes de les coses que passen a les nostres vinyes). Amb tots ells mengem, però sobretot bevem botelles plenes d'il.lusió. Tastem l'aventura d'un cabernet franc. D'un sauvignon blanc. També la d'un xarel.lo 2012 reposat en botella de vidre i el mateix vi reposat en botella ceràmica. Desconeixem si són coses dels astres, de l'atzar o la predisposició del paladar d'un mateix, però us ben assegurem que el xarel.lo en botella ceràmica es presenta força més arrodonit, sense arestes i franc. Un tast que caldrà repetir per tal de conèixer les possibilitats que donen els vins treballats amb aquests "nous" materials.

moment del dinar

Els amfitrions de la trobada l'Anna Artís i el Pep Mulet ens inviten a conèixer el celler de la Torreta, lloc on elaboren els vins del grup GEV Penedès. Ja són dos els anys que el grup porta elaborant vins de manera conjunta i tan de bo que en vinguin molts més. Avui, ells ja són tota una referència de com un grup de viticultors s'uneixen, i de manera col.lectiva i cooperativista, elaboren els seus propis vins de les parcel.les que prèviament han seleccionat. Marxem de la Torreta amb un bon glop de ratafia feta per l'Anna i amb les ganes de posar data per una nova trobada.

la sobretaula, esperant la ratafia de l'Anna

Agafem direcció Pla del Penedès. Ben a prop d'allà és on passarem la nit. Ens acull en Santi Vallés, propietari de Mas Palou (allotjament rural des de 1996). A Cal Lluís, un dels allotjaments de Mas Palou, hi trobem la calidesa i el repòs necessari per la jornada que ens espera l'endemà. Aquest és un dels edificis que ha rehabilitat la família Vallés per acollir als enoturistes que, com nosaltres, volen gaudir del paisatge. Les vistes que tenim des de la planta superior de la casa són fantàstiques. Poca cosa pot demanar més un winelover que aixecar-se a primera hora del matí i veure com el sol il.lumina el verd de les vinyes. Tot i passar una sola nit a Cal Lluís ens hi sentim ja com a casa. En fi, tot s'acaba i també l'estada a Mas Palou. Un esmorzar de forquilla i ganivet ens espera a Guardiola de Font-Rubí.

l'acollidor menjador de Can Lluís (Mas Palou)

Arribem a un dels restaurants amb més renom de la comarca, Cal Pau Xich (fundat el 1886). És aquí on trobem una de les ofertes més interessants en esmorzars de la comarca i on els vostres estomacs, de ben segur, hi quedaran d'allò més satisfets. La carta que teniu per esmorzar-hi és inacabable. Peus de porc, botifarra amb mongetes, samfaina, carns amb suc, bacallà, sípia a la planxa, i un llarg etcètera. Una bona manera de recuperar les forces dels matiners esportistes (que no és el nostre cas) i de preparar el cos pels winelovers que comencen el seu nou dia. A aquestes alçades no cal que us diguem que Cal Pau Xich no és un lloc apte per a persones sotmeses a dictadures d'estrictes i esclavitzans dietes.

tot just arribant a les bodegues de Parés Baltà

Ben esmorzats fem camí cap a les bodegues Parés Baltà. És el mateix Joan Cusiné Cusiné, actual propietari dels cellers, qui ens guiarà al llarg de tota la visita. Aquesta comença a la vinya, on en Joan ens explica alguns dels principis de l'agricultura ecològica i biodinàmica que segueixen alhora de treballar les seves parcel.les. Ens aturem just al costat d'una de les vinyes on en Joan ens ensenya un dels preparats biodinàmics (ex: 501) que apliquen a la vinya. Ja a la bodega, en Joan ens parla de l'elaboració de l'extensa gamma de vins i caves que avui ens ofereix Parés Baltà als seus clients. Particularment, ens interessem pels treballs que actualment realitzen en l'ús d'àmfores en el procés de vinificació, les quals provenen del terrissaire Carles Llarch.

en Joan Cusiné explicant-nos com utilitzen les àmfores 

Han passat molts anys des de que el pare d'en Joan Cusiné (Joan Cusiné Hill) es va fer càrrec del celler Parés Baltà (1978). Avui la família Cusiné vol assegurar un tranquil relleu generacional i ja compta amb cellers en algunes de les zones vitivinícoles més importants, com són el Priorat (Gratavinum) i la Ribera del Duero (Dominio Romano). En el tast, tenim l'oportunitat de conèixer bona part de tot aquest treball. La veritat és que, avui per avui, Parés Baltà ofereix una gamma molt diversa i interessant de vins. Especialment, ens atrau els vins microcuvées (vins de produccions limitades i que representen la màxima expressió de cadascuna de les parcel.les d'on provenen). Bona mostra d'això és el rosat Radix: un syrah de 270 m d'altitud que sorprèn pel seu color d'intensitat extrema, de carnosa fruita vermella i molt llaminer i equilibrat en boca.

un moment del magnífic i amplíssim tast que ens va oferir en Joan Cusiné

La visita se'ns fa molt curta i no podem marxar sense abans comprometre'ns a en Joan de tornar ben aviat per fer una visita amb calma a la bodega. Sabem que s'hi couen coses molt interessants i que en una visita de grup és complicat d'explicar. Prometem tornar ben aviat Joan!

en Joan ens ensenya on guarda alguns dels preparats biodinàmics

I arribem a l'última parada del nostre curt cap de setmana d'enoturisme a l'Alt Penedès, al restaurant En Rima (de l'Hotel Mas Tinell). Recentment inaugurat representa una de les ofertes enogastronòmiques més atractives de la comarca. De fet, els caps de setmana podeu gaudir d'uns menús força assequibles que ronden els 25 euros amb vins i caves de les mateixes bodegues Mas Tinell.

El paisatge d'una Vilafranca entre vinyes és taló de fons ideal per posar el punt i final a un dinar i un cap de setmana ple de vins i d'interessants ofertes enoturístiques. Aquesta ha estat la nostra modesta proposta, però us convidem a visitar la recent estrenada oficina de turisme de la DO Penedès o totes les propostes que s'ofereixen des del portal web. Us hi animeu?

l'entrada del restaurant En Rima amb el fons de vinyes i Vilafranca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada