Les mines de Bellmunt del Priorat


Aquest cap de setmana ens varem atansar al Priorat. I no! L'objectiu no ha estat visitar cap de les meravelloses terrasses que donen forma al conegut paisatge i d'on neixen aquells raïms que ens han tenyit tants i tants cops els nostres llavis...


I no! Tampoc l'objectiu ha estat visitar cap de les seves bodegues i cooperatives. D'aquelles d'on brollen els millors vins negres del nostres país...



Aquesta vegada el propòsit ha estat visitar les mines de plom de Bellmunt del Priorat. Es així com ens varem presentar a Bellmunt a mig matí, la visita dura una horeta i mitjà llarga i val la pena aprofitar el dia. Bellmunt, en el seu dia, era una colònia on l'activitat girava entorn l'extracció dels minerals de la mina. De fet, el poble conserva perfectament l'estructura de la colònia i alguns dels seus carrers ens retornen al passat. Des de davant de les portes del museu podem entreveure el que va ser en el seu dia la casa dels directors de la mina.

l'antiga casa dels amos de la mina

grua per on es realitzava l'extracció dels metalls des de l'interior de la mina

La mineralitat de les terres del Priorat es prou coneguda per tots. De fet quan tastem els seus vins es posa més que mai de manifest les característiques del sòl d'aquesta zona. Entre els pobles de Bellmunt i el Molar s'han trobat 20 mines. El museu de les mines està situat just a sobre de la que és una de les mines més importants, Eugènia. Aquesta té uns 620 metres i 20 pisos de profunditat i el conjunt de les galeries sumen més de 14 km.

algunes de les cares que es van poder veure per aquells anys a les mines de Bellmunt

Pròpiament, la visita comença amb uns audiovisuals que són capaces de transportar-nos a la vida de la colònia i de les mines. Ambdues són realment precioses i plenes de nostàlgia. Particularment d'una d'elles, cal destacar la important quantitat d'imatges de la mina i l'enorme valor de les mateixes.

un dels forns on es fonia el plom i forma part d'una de les audiovisuals

Finalitzades, ambdues audiovisuals toca el moment d'adentrar-nos a l'interior de la mina Eugènia.

com a bon miner cal col.locar-se el casc de seguretat
entrant a la mina Eugènia

Ja a l'interior de la mina, ens podem fer una lleugera idea de les dures condicions de la feiner de miner. La veritat que aquella gent es mereix un important reconeixement del seu treball. Mentre un camina per les galeries, em va venint al cap les imatges que havia vist tant sols feia uns minuts a les audiovisuals i el respecte encara es fa més i més gran.



El museu de les mines de Bellmunt del Priorat està inclòs en la xarxa de museus industrials de Catalunya i val molt i molt la pena la seva visita. Una manera diferent de viure i veure el Priorat. Per cert, aquells que vulgueu acabar de completar un dia sencer a les mines podeu dinar al restaurant de l'Economat.

Ben entrats al migdia i mentre acabavem de fer gana, varem donar una petita visita pel poble. També hi va haver el moment per jugar a fet i amagar entre les voltes de les cases de la colònia de Bellmunt.

corre, corre que t'agafo
Preparats i amb gana per dinar vam fer cap a Gratallops al restaurant el Piró, on part dels Balaguer ens esperaven per dinar. Els Balaguer formen part de la història de Gratallops i, més extensament, del Priorat. Són coneixedors de la comarca i, des del restaurant, s'han sabut adaptar als malts i bons moments que ha viscut la comarca. Vaig tenir l'oportunitat de coneixe'ls a principis dels 90 i des de llavors hem mantingut una forta amistat. El Jaume i tota la seva família ens tracten, una vegada més, fantàsticament bé.

A mitja tarda, l'Estefania Balaguer - organitzadora de la sortida - ens té una sorpresa preparada, una improvisada cata a la bodega del seu tiet, Cellers Cecilio.

els cellers Cecilio van ser fundats l'any 1942 i van ser els primers a inscriure's a la DO Priorat

Feia molts anys que no entrava als cellers, però res no ha canviat des de llavors. L'August Vicent sap conservar bé l'essència del Priorat. Amb ell compartim una bona estona de la tarda i tastem vins directament de la bota. Tota una experiència pels paladars i una oportunitat excepcional de tastar vins gens comuns i del tot excepcionals de la mà de l'August - història viva de la comarca i del món del vi -.

la bodega conserva l'essència dels vells cellers del Priorat
tastant els vins de la mà de l'August





La tarda encara va donar temps per treure el cap a la botiga del Jaume Balaguer, Lo Bon Viure. Allà varem compartir una estona de bona conversa amb el Jaume Balaguer (pare) i no varem deixar escapar l'oportunitat de agafar algunes bones recomanacions.


I es que del Priorat no es pot marxar sense treure el cap en algun celler i prendre algun dels seus vins. 

3 comentaris:

  1. hola gente de Malviatge..... les escribo para comentarles que están entre mis "nominados" de los Liebster Awards.... siguiendo el siguiente link sabrán de qué va la cosa..... saludos....!!!

    http://www.deviajeporahi.com/2012/10/liebster-awards-2012.html

    ResponElimina
  2. He estat per aquesta zona en un parell d'ocasions i em sembla molt interessant. Per cert, al meu blog també trobaràs un petit regal en forma de nominació :)

    Salutacions!!

    ResponElimina
  3. Moltíssimes gràcies als dos (German i Anna). Sempre és un plaer que et valorin l'esforç que dedica un al seu bloc. Us envio un forta abraçada als dos!

    ResponElimina